Yalnızca doğum sırasında alınabilen ve günümüzde kan hastalıkları, anemi ve kanser başta olmak üzere 80’den fazla hastalığın tedavisinde kullanılan kordon kanı hayat kurtarabiliyor. Peki, nedir bu kordon kanı, nasıl alınır?


Kordon kanı nedir?
Bebek, anne karnındaki yaşamında, göbek kordonu aracılığı ile anne kanından beslenir. Bu beslenme direkt olarak anne damarlarına bağlanarak değil, plasenta aracılığı ile olur. Plasenta, bebek ile anne arasındaki besin ve oksijen alışverişini sağlayan bir yapıdır. Bu plasenta doğum sonrası bebekle beraber rahim dışına atılır. Kordon kanı, bebeğin doğumundan sonra plasentanın içinde kalan kandır. Bu kan kök hücre açısından son derece zengindir.

Nasıl saklanır?
Alınan kan uygun olan protokol yardımı ile dondurmaya hazırlanır. Kontrollü dondurucuda dondurulur. Gerekli süreyi bekletmeyi takiben azot tankında saklanmaya alınır. Kök hücreler –196 Co'de saklanır.

Nasıl alınır?
Bebek doğduktan hemen sonra göbek kordonunun bebeğe yakın tarafına 2 adet ‘klemp' (mandal) takılır ve göbek kordonu iki klemp arasından kesilir. Geride kalan plasenta içindeki kan, özel torbaya alınır. Fazla zaman almayan, ortalama 2-3 dakika süren kolay bir işlemdir.

Hangi hastalıklarda kullanılır?
Kordon kanı kanser hastalıkları, bağışıklık yetersizlikleri, kemik iliği hastalıkları, kalıtsal kan hastalıkları ve doğuştan gelen metabolik düzensizlikler için kullanılmaktadır.



Kanı almanın maliyeti nedir?
Kordon kanından kök hücre ayrıştırılması işleminin 2 bin 500 ile 3 bin lira arasında bir maliyeti var.

Ayrıca kordan kanından ayrıştırılan kök hücrenin saklanması için kordon kanı bankaları aylık olarak 100 Euro ile 150 Euro arasında bir ücret almakta.