Boynuzlu Kavun(Cucumis metuliferus )
Bu meyve kiwano olarak da biliniyor. Tadı salatalık, kabak, muz, limon arasında diye tarif ediliyor ve eğer çok ararsanız Alanya kavunu diye bulmak mümkün.
Pitaya
Başka bir adıyla ejderha meyvesi. Sırf görüntüsü için satın alınabilecek bu meyvenin tadı kiviye ya da kavuna benziyor.
Mucize Meyve
Bu meyveye mucize denmesinin gerçek bir sebebi var. Bu meyveyi yedikten sonra belli bir süre için arkasından acı, ekşi ne yerseniz tatlı olarak algılıyorsunuz.
Ekmek Meyvesi
Hint Okyanusu adalarında yetişen ekmek ağacının meyvesi nişasta bakımından o kadar zengin ki ekmek niyetine yeniyor. Ağaçta yetişen patates gibi bir şey olduğunu düşünülüyor.
Bael
Armudu andıran bu meyve Hindistan’a özgü ve kutsal sayılıyor. Öyle kabuğunu bıçakla soyabilecekmişsiniz gibi dursa da aslında yemek için bir çekice ihtiyacınız var. İçi yumuşacık ve tadı da gül kokulu marmelata benziyor.
Çerimoya
Güney Amerika’nın nispeten serin bölgelerinde yetişen bu meyvenin tadı çilek, papaya, ananas karışımı olarak tarif ediliyor. Bembeyaz ve siyah kocaman çekirdekleri var. Çekirdekler de kabuğu da zehirli. Çekirdekler felce sebep olabiliyor.
Duku
Güney doğu Asya’da yetişen duku, sarımsağı andırsa da tadı üzüm ile greyfurt arasındaymış. Ağacının kabuğu da akrep sokmalarına karşı kullanılıyor.
Jabuticaba
Brezilya’nın güneyinde yetişen bu tuhaf bitki inanılmaz bir antioksidan. Üzüme benzeyen meyvelerinden alkol yapımında yapılıyor. Ama en tuhaf özelliği meyvenin direk ağacın gövdesinde yetişmesi.İşte dallarını böcek bastı sanılan bir Jabutica ağacı…
Mammee
Jamaika’da oldukça popüler olan bu meyve zannediyoruz mango ve şeftalinin bir gecelik aşkı sonucu meydana gelmiş. Ama ne hikmetse Jamaikalılar ona Amerika Kayısısı diyor.
Marula
Amarula içkisiyle tanışıyorsanız bu meyve hakkındaki şehir efsanesini de duymuşsunuzdur. Dallarda bekleyen marula meyvelerini yiyen filler sarhoş olup pata küte yerlere düşüyor.
Şeker Elma
Amerika kıtasının tropikal bölgelerinde yetişen bu meyvenin dışı tuhaf görünüyor olabilir ama içi yumuşacık ve kremsi.
Noni
Güneydoğu Asya ve Avustralya’da yetişen Noni görüntü olarak duta benziyor. Meyvenin ağır bir kokusu ve keskin bir tadı var.
Yıldız Elması
Güney Amerika ve Hint Adalarında yetişen yıldız şekilli mor elma güzel kokulu ve tatlı. Bulursanız soğuk tüketin.
Platonia
Amazon ormanlarında yetişen bu meyve tatlı ekşi bir tada sahip ve fosfor, demir, C vitamini açısından çok çok zengin.
Rambutan
Deniz kestanesinin meyve olanı. Malezya ve Endonezya’ya özgü Rambutan bu ülkelerde sokaklarda satılıyor. Orangutanların da favori meyvesiymiş kendisi.
Safou
Safou’nun bir diğer adı tereyağı meyvesi. Çünkü Afrika’ya özgü bu meyve pişirildiğinde tereyağına benzer bir kıvam ve lezzet alıyor. Zaten %47si de yağ. Tam ekmeğe sürülecek meyve.
Salak
Talihsiz ismine rağmen salak aslında lezzetli bir meyve. Endonezya, Malezya be Brunei’de yetişiyor. İçi sarımsak dişleri gibi ama tadının süper olduğu söyleniyor.
Somondudu
Turuncu bir ahududu düşünün, ama ahudududan daha lezzetli ve C vitamini açısından da daha zengin. Üstelik kutup dairesine uzanan kuzey alanlarda da yetişebiliyor.
Yıldız Meyvası
Doğanın bir başka mucizesi yıldız meyvesi ülkemizde bazı marketlerde bulunuyor.Tezgahlara Güneydoğu Asya’dan geliyor. Tıpkı muz gibi yeşilken toplanan bu meyve buralara ulaşana kadar sararıyor elma, armut, limon arası tadını alıyor
Romanescu:
Karnıbahara benzeyen bu bitki brokoliyi de andırıyor.Eğer bu iki sebzeyi seviyorsanız, eminiz ki ‘romanescu’ isimli bu sebzeyi de seversiniz.İçerdiği yoğun antioksidanlarla sağlığa da oldukça faydalı.
Buda eli:
Asya’da yetişen bu türü parmak şeklinde limon olarak düşünebilirsiniz.Asit yönünden oldukça zengin olan bu meyve çekirdeksiz.Ağızda kuru bir tat bırakan buda eli, limon familyası içinde yer alıyor
Durian:
Malezya ve Asya’nın tropikal bölgelerinde yetişen bu meyvenin birçok ülkede tüketilmesi yasaklandı. Çünkü çok kötü kokuyor. Foseptiği andıran kötü bir kokusu var. Dikenli yeşil dış yüzeyinin içinde sarı bir katman yer alıyor.Singapur’da elinizde bu meyve varsa toplu taşıma araçlarına binmeniz yasak. Fiyatı da yüksek olan bu meyveyi Malezyalılar ‘Meyvelerin kralı’ olarak tanımlıyor.
Damla
Üyelik tarihi
15 Aralık 2014
Bulunduğu yer
İzmir.
Mesajlar
45.996
Seslenildi
8368 Mesaj
Etiketlendi
235 Konu
Adını Duymadığınız Bitkiler
21 Ekim 2015
- Paylaş
- Share this post on
- Digg
- Del.icio.us
- Technorati
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Years and years.