Birçok kişi bitkilerin bilinçli olmadığını düşünür. Teknik olarak, bitkiler canlıdır, biyolojik işlevlere ve kimyasal bileşimlere sahiptir, enerjiyi işlemden geçirir ve metabolize ederler, yaşarlar, ölürler, çoğalırlar, ancak sadece insanlarla ve hayvanlar âlemiyle ilişkilendirilen düşünme, algılama, his, maksat ve diğer özelliklerle düşünülmezler. Araştırmalar giderek bitkilerin ilginç özelliklerini göz önünde bulundurarak bilinçli olup olmadıklarını daha fazla inceliyor.

İşte, bu düşündürücü özelliklerden bazıları:
1.Bitkiler işitme becerisine sahip: Bitkiler fiziksel olarak kulaklara sahip değiller, ancak duyusal bilgileri alıyor, algılıyor, ayırt ediyor ve kullanabiliyor. Bazı bitkilerin belirli müzik eserleri çalındığında daha hızlı büyüdüğü de araştırmalara konu olmuştur.

2.Bitkiler hafızaya sahip: Kısa süreli, bağışıklık ve hatta kuşaklararası hafızaya sahipler. Beyinleri olmadığı halde, bir beyin işlevi görebilen ve merkezi olmayan bir yapıya veya alana sahip olabilirler. Bazı bitkilerin kısa süreli belleği nöral aktiviteyi andırıyor.

3. Birbirleriyle haberleşiyorlar: Bitkiler diğer bitkilere bir tehdit olup olmadığını haber veriyor. Belirli bir bölgedeki bir grup bitkinin bir grup olarak hayatta kalması veya daha iyi şartlarda bulunmasına yardımcı olan bir tür iletişime sahipler.

4.İntikam alıyorlar: Mesela, incir ağaçları arı larvalarının bulunduğu meyveleri zamanından önce düşürüp öldürebiliyorlar.

5.Bitkiler böceklere kendileri adına saldırmalarını emredebiliyorlar: Bazı bitkiler yakınlardaki böceklere sinyal veren kimyasallar salgılayabiliyor ve onları yiyen böceklere saldırmalarını emredebiliyor. Bu da bitkilerin (özellikle domates için söz konusu) yendiklerini algıladıklarını, buna tepki verdiklerini ve yakınlarda onları yiyen böceği avlayabilecek daha büyük böcekler olduğunu bilebiliyorlar.