Müslüman Vicdanı
Müslümanların vicdanen cevaplamaları gereken en önemli sorular;müslüman nedir,neye hizmet eder, en önemlisi bu hizmeti neden eder olmalıdır.
Sosyal hayatın ve dini inanışın yerle yeksan olduğu dönemler de yeryüzüne inen bir nur olarak nitelendrilen kuran-ı kerim ve örnekleyicisi Hz.muhammed'in varlığı, bozulmuş yaşam ve inanış sistemini yeniden inşa etmek iken,uyuşmuş zihinleri ayıltmak,kapanmış gözleri açmak,taşlaşmış kalpleri yüreğe dönüştürmek kolay olmayacaktı elbette.Bu başarıldığında yeryüzünde adil olmayan ,zulmeden,kenz eden,sömüren kalmayacaktı. Başarılamadı ! Başaramadık !
Peki neden başaramadık?
Çünkü kuran-ı kerim ile şekillenmeyen vicdanlar yarattık.Vicdanımızı cüzdanımız da , malımız da,gözümüzün içinde taşıdık.Daha kalın bir cüzdan ,daha çok ev,araba,arsa gözümüzün önünden hiç gitmedi.Hırsla oturup şehvet ile kalktık.Kanaat etmek bir kenara,tamah etmekten yorulmadık! Gördüğümüze değil,duyduğumuza inandık.Doğruyu söyleyeni ,doğrudan hayatımızın dışına attık.Yaşıyor olmamazı lutuf olarak algılamadık! 40 milyon spermin arasından 1. olmanın yükünü taşıyamadık.İnsan olmadan müslüman olunamayacağını anlayamadık ne yazık ki!
İnsan olmadan müslüman olmaya çalışan bizler,1400 yıl önceki karanlığa hapsolmuş insanlığa bahşedilen lutfun, kadrini kıymetini o dönem deki ezilen,sömürülen insanlar kadar bilmedik.Yeni bir yaşam biçimi,sosyal değerlerin şekillenmesi,adil düzen,hak ve hukuk çerçevesinde bir anlayışın hayata geçirilmesi için verilen mücadelede şehit olan,daha ziyade bu mücadeleye şahit olarak şehit olan insanların aksine hiç ölmeyecekmiş gibi yaşadık!Yaşıyoruz!
Peki nasıl olmalı bir müslüman,öncesinde insan olmanın dinamikleri nelerdir, bunun üzerine konuşalım.
Bilindiğinin aksine din, söylemden ziyade eylemdir.Hareket ister.Mücadele ister. Mistiki ve ruhbani tüm olguları reddeder! Etmelidir de esasında! Çünkü ,okuyarak,üfleyerek.tilavet ederek,sadece el açıp yalvararak değişmesi mümkün değildir batılın,çirkinin,yanlışın!
Tüm dinlerin insanlığa bahşedilmesi noktasında,yanlış oynanan insanlığın düzenlenmesinin gerekliliği ve bu düzenlemenin yaratıcının kontrolünde olacağı ifade edilmiştir.Bu kontrol mekanizmasının işleyişi,elçi ve kitapların gönderilmesi ile sınırlıdır.Bi çoğunuz bu kadar sorunlu bir yaşam formuna, yaratıcının müdahalesi neden fiziki anlamda olmamıştır diyebilir! Demeyin efenim! Hakk-ı zatında fiziki müdahale insanlığın varlığına ve var edilişine aykırıdır!Bunun yaratıcı ayetlerinde ifade etmiştir. Bknz Bakara-30-39
Yeryüzünde halife olarak yaşayacak olan insanoğlunun asli görevi barışa hizmet etmektir.Bozgun çıkarmamak,bunu yapmaya çalışanı engellemektir.Hak yememek,ihtiyacından fazlasını biriktirmemek,komşusu açken tok yatmamaktır.Özde müslüman,önce insan olandır.İnsan olamanın gerekliliği diğer tüm insanlara saygıyı gerektirir.Bu saygının işleyişi dayanışmada gizlidir.Halife olarak yani Yaratıcının yeryüzündeki temsilcisi olan insanoğlunun yaşam ,erdem ve ahlak bütünlüğünün korunması için başvuracağı mercide kuran-ı kerimdir.
ogZ
blazeofglory


Üyelik tarihi
07 Nisan 2015
Bulunduğu yer
Zonguldak
Mesajlar
531
Seslenildi
278 Mesaj
Etiketlendi
188 Konu
Müslüman Vicdanı
08 Mayıs 2015
- Paylaş
- Share this post on
Digg
Del.icio.us
Technorati
Twitter
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

92Beğeniler

Ağaç şeklinde