Gıdalarda Aroma Maddelerinin Kullanımı
Madde 9- Gıdalarda aroma maddelerinin kullanımı aşağıdaki esaslara uygun olacaktır:
a) Hayvansal veya bitkisel kökenli olup doğasında aroma verme özelliği bulunan maddelerin koku ve tat verme amacıyla kullanılmadıkları durumlarda bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz.
b) Aroma verici maddelerin içinde aşağıda anılan ve EK-13 A’da verilen maddeler bulunabilir:
Aroma maddelerinin depolanması ve kullanımı için gerekli olan katkı maddeleri
Aroma maddelerini çözdürmek ve seyreltmek için kullanılan ürünler
Aroma maddelerinin üretiminde kullanılması zorunlu olan katkı maddeleri ve işlem yardımcıları.
c) Aromaların içinde toksikolojik açıdan tehlike yaratacak miktarda herhangi bir element veya madde olmamalıdır.
d) Aroma maddelerinde
Arsenik : 3 mg/kg
Kurşun : 10 mg/kg
Kadmiyum : 1 mg/kg
Civa : 1 mg/kg
dan fazla olmamalıdır.
e) Aroma kullanımı sonucunda gıdalarda 003 mg/kg dan fazla 34 benzopiren bulunmamalıdır.
f) Aroma maddelerinin veya aroma verme özelliği olan diğer bileşenlerin kullanımı nedeniyle gıdalarda bulunabilen maddelerin kabul edilebilir en yüksek değerleri EK-12 de verilmiştir.
g) Aroma maddeleri aşağıdaki kategorilere ayrılır:
Doğal aroma vericiler: Uygun fiziksel enzimatik veya mikrobiyolojik yöntemlerle bitkisel veya hayvansal kaynaklardan elde edilen aroma özelliği taşıyan maddelerdir.
Doğala özdeş aroma vericiler: Kimyasal yollarla sentezlenen veya izole edilen kimyasal yapı olarak doğal aromalar ile aynı olan maddelerdir. Kullanımına izin verilen doğala özdeş aroma verici maddelerin listesi EK-13 B’de verilmiştir.
Yapay aroma vericiler: Kimyasal yollarla sentezlenen ancak kimyasal yapısı doğal aromalardan farklı olan maddelerdir. Kullanımına izin verilen yapay aroma verici maddelerin listesi EK-13 de verilmiştir.
Aroma karışımları: Doğal aroma vericiler dışında uygun fiziksel enzimatik veya mikrobiyolojik metodlarla bitkisel veya hayvansal kaynaklardan elde edilen ürünlerdir.
Reaksiyon aromaları: Sıcaklığı 1800C ı ve süresi 15 dakikayı geçmeyen işlemlerle elde edilen başlangıçta aroma verici özelliği olmayan en az bir bileşeni azot ve diğer bileşeni indirgen şeker içeren iki maddenin birlikte reaksiyona girmesi sonucu oluşan aroma verici karışımlardır.

Tütsü aromaları: Bazı gıdaların tütsüleme işleminde kullanılan tütsü ekstraktlarıdır.
h) Aroma maddesi hayvansal kaynaklı ise hangi hayvana ait olduğu üretici tarafından belgelenmek zorundadır.
ı) Aroma maddesinin etiketinde "doğal" ifadesi veya aynı anlama gelen bir başka ifade aroma maddesi bünyesinde sadece doğal aroma vericiler ve/veya aroma karışımlarını içeriyorsa kullanılabilir.
i) Doğal bir aroma maddesinin adı “Doğal Çilek Aroması” ifadesinde olduğu gibi bir gıda maddesine veya bir aroma kaynağına referans oluşturuyorsa bu aromanın tamamının uygun fiziksel enzimatik veya mikrobiyolojik yollarla bu gıdadan veya kaynaktan elde edilmesi zorunludur.Aksi durumda “doğal” ifadesi kullanılamaz.
Aroma Verici Maddelerin Etiketlenmesi
Madde 10- Aroma verici maddelerin etiketlenmesi ile ilgili kurallar aşağıdadır:
a) Doğrudan tüketiciye satış amacı olmayan aroma maddelerınin ambalajları ve/veya etiketleri aşağıdaki bilgileri açık ve silinemez bir biçimde bulunduracaktır:
Üreticinin ithalatçının ambalajlayıcının veya satıcının adı ticari adı ve işyeri adresi
" Aroma Maddesi " veya aromayı tarif edecek spesifik bir ifade
Gıdalarda kullanıma uygun olduğunu belirtir ifade
Aroma verici maddelerin kategorileri açısından ağırlık sırasına göre listesi
Aroma verici maddelerin içinde bu Yönetmeliğin 9 uncu Maddesinin (b) bendinde anılan maddelerden biri veya birkaçı bulunuyor ise ağırlık sırasına göre her bir maddenin adı sınıfı ve varsa EC kodu
EK-12 de verilen bileşenlerin ve 34 benzopirenin maksimum miktarları
“ Gıda Üretimi İçindir.” ifadesi
Ağırlık veya hacim olarak miktarı
Parti numarası
Üretim tarihi ve raf ömrü
Gerektiğinde özel depolama ve kullanım şartları.
Etiket üzerinde “ Gıda Üretimi İçindir Perakende Satış İçin Değildir” ifadesinin bulunması durumunda; üreticinin adı satış tanımı gıdalarda kullanıma uygun olduğunu belirtir ifade malın ağırlık veya hacim olarak miktarı parti numarası ve üretim tarihi ve raf ömrüne ait bilgilerin etiket üzerinde yer alması yeterlidir. Diğer bilgiler müşteriye bir belge ile sunulabilir.
b) Direkt olarak tüketiciye satılacak aroma maddelerinin etiketleri ve/ veya ambalajları aşağıdaki bilgileri açık ve silinemez bir biçimde bulunduracaktır:
"Aroma Maddesi" veya aromayı tarif edecek spesifik bir ifade
Gıdalarla kullanıma uygun olduğunu belirtir ifade
Üretim tarihi ve raf ömrü
Gerektiğinde özel depolama ve kullanım şartları
Kullanım talimatı
Ağırlık veya hacim olarak net miktarı
Üreticinin ithalatçının ambalajlayıcının veya satıcının adı ticari adı ve işyeri adresi
Parti numarası
Aromaların içinde bu Yönetmeliğin 9 uncu Maddesinin (b) bendinde anılan maddelerden bir veya birkaçı bulunuyor ise ağırlık sırasına göre her bir maddenin adı ve varsa EC kodu