Yâ Fettâh (cc)


Manası

“EL-FETTÂH”: Kullarının her zorluklarını, müşkülatlarını açan, kolaylaştırandır. (34/26)

EL FETTAH… (CELLE CELALUHU).

EL FETTAH: iyilik kapılarını açan.Her türlü müşkilleri halleden ve zorlukları kolaylaştıran.Kullarına maddi ve manevi kapılar açan.


Havas ve esrarı:Hayır ve nimet kapılarının açılması için Ya Fettah Celle Celaluhu diyerek 489 kere okunur.
Sabah namazından sonra elini göğsünün üzerine koyarak 71 kere okursa kalbini temizler ve nurlandırır.

MANASI
Kelime manası “açan” ise de ıstılah manası “taraflar arasında hüküm veren, birisine yardım edip zafere ulaştıran, ganimet kapılarını açan” demektir. Hiçbir sorununuz olmadığı halde, kalbinizin sıkıldığını, evinizi bir hapishane gibi hissettiğiniz, sanki dünyanın tüm yükü sizin omuzlarınızdaymış da ruhunuzun boğulduğunu, adeta her şeyin üzerinize, üzerinize doğru geldiğini hissettiğiniz olmuş mudur? Olmuşsa “Ya El- Fettah!” diye Rabbinize sığının! Çünkü Allah gönüllere ferahlık verendir. O’ndan başka sizi o tanımlayamadığınız sıkıntıdan kurtarabilecek kimse yoktur.

Ya da biriyle bir konuda tartışmaya girdiniz ihtilaf o kadar derin ve kapsamlı ki, durdunuz ve sustunuz. Sonra kendi kendinize şöyle dediniz. “Acaba doğru olan hangimiz?” elbette en doğrusunu Allah bilir. Doğruları enlemesine boylamasına her şeyi bilendir. O haklı olanları destekleyendir. Şahid, Kadir, Âlim, Hâkim, Adil olan Allah, doğruları desteklediği gibi onlara yol açandır da…

Doğru olanı yapabilmek için Yüce Allah’ın Fettah olması sebebiyle O’nun kapılarını çalabilirsin. Kalbin mi katılaşmış, O’ndan kalbini yumuşatmasını istersen, doğru olanı istiyorsun demektir. Bu durumda O, senin kalbini yumuşatır. Sevgiye mi ihtiyacın var? Vedüd olan Allah’ın kapısını çal! O sevgi yolunu sana açar.

İlim kapısını mı çalıyor, bunun için mi çabalıyorsun? Âlim olan Allah sana ilmin kapılarını açar. Sağlığına kavuşmak mı istiyorsun? Şafi olan Allah’ın kapısını çal! Fettah olan Rabbin sana şifanın yollarını açsın. Aranızda bir ihtilaf mı var? Hâkim olan Allah’ın kapısını çal! Çal ki, sana hükümlerini açıklasın!

“Ve onların kalplerinin arasını uzlaştırdı. Sen yeryüzünde bulunan her şeyi verseydin, yine onların kalplerinin arasını uzlaştıramazdın. Fakat Allah; onların arasını uzlaştırdı. Çünkü O, daima üstündür, hüküm ve hikmet sahibidir.” Enfal suresi- 63

İnsan dünya hayatında muvaffak olmak için elinden geleni yapar. Plan program ne gerekiyorsa yerine getirir. Ancak Allah dilemedikçe hiçbir kapı açılamaz. Âlemlerin Rabbi olan Allah, takdir ettikten sonra başarı ve zaferin kapıları açılabilir. Niyetiniz ister dünyayı ister ahireti kazanmak olsun, fark etmez. İster maddi ister manevi boyutta olsun yine fark etmez. Açma emrini O verir. Tüm alemleri yönlendiren O’dur. Hangi kapıyı çaldığımıza dikkat edelim! Rahmet kapısını mı, gazap kapısını mı, hidayet kapısını mı yoksa Kabid kapısını mı çalıyoruz?

“(O) ülkelerin halkı inanıp(kötülülerden) korunsalardı, elbette üzerlerine gökten ve yerden bolluklar açardık. Fakat yalanladılar, biz de onları kazandıklarıyla yakaladık!” Araf suresi–96

Allahu Teala, yapılan kötülüklere bir mühlet veriyor iyiliklere ise hemen ihsan kapılarını açıyor. Kötülüklere de hemen kapı aralasaydı, tüm insanların cezalandırılması gerekirdi. Hâlbuki Allah, o kötülük yapanlara bir daha doğru yolu bulmaları için fırsatlar vermektedir, mühlet tanımaktadır. Allah imtihan gereği kötülükler için ortam verse de, hayırlar için açtığı kapı açıklığı kadar, kötülük kapılarını aralamıyor. Bu yüzden Allah, “Fettah”tır denince olumlu işler hakkında Fettah’tır deriz. Mesela her duayı kayda değer görürken, hiçbir beddua kayda değer görülmez O’nun katında. İnsanların dualarına cevap verirken, beddualara takdir vermiyor. Allah her işini hikmetle yapar. Her hayrı onaylarken, hiçbir kötülüğü onaylamaz.

İyi bir Müslüman olmak için sana ne lazım? İlim, çaba, yardımcı, güven ne lazımsa Fettah olan Allah’tan iste o kapılarını çalanları bilen ve duyandır. Yeter ki o kapıyı çal ve O’nun Fettah olduğuna emin ol! Yüce Allah’ın her sıfatının yanı sıra, El- Fettah olduğuna iman ettik!


Alıntı