Günün Sözü DamlaPenia.
Her şey neye layıksa ona dönüşür. -Mevlana
Etiket Listesi

Like Tree5Beğeniler
  • 1 Post By Damla
  • 1 Post By Sindy
  • 1 Post By Regex
  • 1 Post By Nyenaira
  • 1 Post By Elimiel
Seçenekler
Seçenekler
Stil
Damla - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi
14 Aralık 2014
Bulunduğu yer
İzmir.
Mesajlar
45.996
Seslenildi
8368 Mesaj
Etiketlendi
235 Konu

Yeni İzmirin Yemekleri,İzmirin Yemek Kültürü,İzmirin Yöresel Yemeği,İzmir Lokması Nasıl Yapılır,İzmir

28 Temmuz 2016
1

İzmir'in Yemekleri, İzmir'in Yemek Kültürü, İzmir'in yöresel yemeği, İzmir'in meşhur yemekleri, İzmir Köfte Nasıl Yapılır, İzmir Gerdan Tatlısı, İzmir Lokması Nasıl Yapılır.

İzmir iline özgü birçok meşhur yemek, içecek, hamur işi ve tatlılar vardır. Ama İzmir denince akla ilk gelen yöresel lezzetler keşkek, sura, zerde, İzmir köftesi, papaz yahnisi v.b. Bu yöresel lezzetlerin dışında İzmir iline özgü diğer yöresel lezzetler,

İzmir Yöresel Yemekleri
-Tarhana çorbası
-Keşkek
-Zerde
-Sura
-İzmir köftesi
-Papaz yahnisi
-Mücmeri
-Pirinçli domates çorbası
-Kol böreği
-Gerdan tatlısı
-Radika salatası
-Zeytinyağlı taze fasulye
-Tel kadayıf
-Kaymaklı dondurma
-İzmir Yöresel Yemek Tarifleri

İzmir Köfte Yapılışı:

İzmir Köfte Malzemeleri
-500 gr. Dana Kıyma
-2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
-1 Adet Soğan
-2Adet Domates
-2 Adet Patates
-1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası
-2 Dilim Bayat Ekmek
-1 Adet Yumurta
-1 Çay Kaşığı Karabiber
-1 Çay Kaşığı Kimyon
-3 Su Bardağı Kaynar Su
-1 Çay Bardağı Kızartma Yağı
-1 Tatlı Kaşığı Tuz

İzmir Köfte Yapılışı:
Köfte yoğurma kabı içerisine kıyma, suyu sıklımış bayat ekmek, yumurta, rendelenmiş soğan, karabiber, kimyon ve tuz katılacak, karıştırılacak.
Karışım bir güzel yoğurulacak. Tuzu test edilecek ve karar hale getirilecek. Yoğurulan köfte kap içerisinde top halinde bir araya getirilecek.
Buzdolabında 30 dakika dinlendirilecek. Dinlenen köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılacak ve avuç içerisinde parmak köfteler hazırlanacak, bir kap içerisine dizilecek. Patatesleri yuvarlak doğranıp kızartılacak ve tencerenin altına dizilecek.
aynı yağda köftelerde kızartılacak patateslarin üstüne dizilecek. Yağımız çoksa birazı alınıp aynı yagda domates kavrulup küp küp doğranan bir adet domateste kavrulup 1 su bardağı su ekleyip kaynadıktan sonra köftelerin üzerine dökülecek. Kalan diğer domateste yuvarlak dilimler yapılıp tencerenin üstükaplanacak. 3 Su bardağı kaynar su ve 1 Çay kaşığı tuz ilave edilecek. Tencere kulplarından tutularak sallanacak. Ocak ısısı yükseltilecek. Tencere kaynamaya başladıktan sonra, tencere kapağı kapatılacak. Ocak ısısı, en düşük ısı konumuna getirilecek. Tam, 30 dakika sonra İzmir Köfte’niz hazır.

İzmir Gerdan Tatlısı Malzemeleri
-1 adet koyun gerdanı
-30 adet kuru kayısı
-30 adet erik
-2 adet kalın çubuk tarçın
-5-6 adet karanfil
-2 paket damla sakızı
-1 su bardağı badem
-Yarım su bardağı çamfıstığı
-4 su bardağı toz seker

İzmir Gerdan Tatlısı Tarifi:
Gerdanın yağlarını ayıklayın. Üzerini 4-5 parmak geçecek kadar su ekleyin, önce Orta, sonra kısık ateşte uzun süre kaynatın. Kaynarken üzerindeki köpüğü alın. Kemiğinden ayrılacak kadar iyi piştikten sonra suyunda soğumaya bırakın. Haşlanmış gerdanın etlerini kemikten ayırın. Etler arasında kalan yağ ve sinirleri iyice ayırarak lif lif ayırın. Ayıkladığınız etleri büyük bir tencereye koyun. Süzdüğünüz gerdan suyunu etlerin üzerine ilave edin. Tencereyi orta ateşte kaynamaya bırakın. Daha sonra ocağın altını kısın. 24 saat suda beklemiş kayısı ve erikleri atın. Tahta kaşıkla karıştırıp yumuşamalarını bekleyin. Kaynama sırasında su eksilirse haşlama suyunuda ilave edin. Kayısılar yumuşar gibi olunca 2 çubuk tarçın, 5-6 adet karanfil, 1 su bardağı zarından ayıklanıp kavrulmuş badem ve yarım su bardağı kavrulmuş fıstığı ekleyin. 4 su bardağı tozşekeri katın. Karıştırarak eritin ve az şekerle dövdüğünüz damla sakızını ilave edin. Biraz daha pişirdikten sonra ocağın altını kapatın, ikram kaplarını alın ve servis yapmadan önce mutlaka ısıtın.

İzmir Yemek Kültürü Dendiğinde Aklınıza ilk Gelen İsimler;

Boyoz: İzmir ile özdeşleşmiş, sadece burada tadabileceğiniz bir lezzet olan boyoz İzmir denince akla ilk gelenlerdendir. Bir tür hamur işi olan boyozu tatmanızı öneririm.
Kumru: Bir çeşit sandviç olan kumru da İzmir’e has lezzetlerden biridir. Az tuzlu bir hamurdan elde edilen simit arasında peynir, domates ve yeşil biber konarak yapılan bu sandviç İzmirliler’in en sevdiği yiyeceklerden biridir.
İzmir Köfte: Ünü tüm ülkemize yayılan İzmir köfte, İzmir mutfağının en sevilen ve en lezzetli tatlarındandır. Patates, domates ve biberin köfte ile birlikte fırınlanması ile yapılan bu yemeği mutlaka tadın.
İzmir Tulumu: İzmir’e özgü tatlardan olan İzmir tulumu kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir. İzmir dışında başka şehirlerde bulmanın oldukça güç olduğu bu peynirden eve dönüşte yanınıza almanızı öneririm.
Tarhana Çorbası: Yaz mevsiminin sonuna doğru un, yoğurt, bol domates, kırmızı biber, İzmir’e özgü yabani otlar önce kazanlarda pişirilir daha sonra ekşimeye bırakılır, kurutulur, el ile ovularak un haline getirilen tarhanalar iyice kurutulup kışa saklanır. Soğuk kış günlerinde et suyu ile pişirilip kızarmış ekmekle sıcak sıcak servis yapılır. Tarhana çok lezzetli, besin değeri yüksek yöresel bir çorbadır.
Keşkek: Özellikle düğün ve bayram yemeği olarak bilinir. Taş dibeklerde döğülerek kabuğu çıkarılmış yumuşak buğdayın koyun etiyle büyük kazanlarda ve bol odun ateşinde iyice pişirilmesiyle oluşan keşkek düğünlerde misafirlere ikram edilir. Kalaylı bakır sahanlarda ikram edilen keşkeğin üstüne salçalı ve kırmızı biberli tereyağı dökmekte adettir.
Zerde: Keşkek gibi özel günlerin yemeğidir. Tatlı olarak sofraya en son getirilir. Nişasta, pirinç ve şekerden yapılıp, üzerine tarçın ilave edilir.
Sura: Özellikle Kurban Bayramı’ndan sonra yapılan bir yemektir. Kurban etinin kaburga kemiklerinin bulunduğu bölüm kesilerek, büyük et parçası çıkarılır. Kaburga kemikleriyle et kısmının arası tuz ve baharatla oğulduktan sonra içi pilavla doldurulur. Doldurulan kısmın etrafı pişerken pirinçler dağılıp dökülmesin diye yorgan iğnesiyle dikilir. Kuzu tenceresi denilen büyük bakır tencerede pişirilir.Daha sonra bir tepsiye alınarak, üzeri salçala tereyağ ile yağlandıktan sonra fırına sürülür. Pembeleşinceye kadar kızartılır.Sıcak olarak servis yapılır.
Papaz Yahnisi: Dana eti doğranarak toprak bir tencereye konur.İçine soğan, sekiz-on tane bütün sarımsak, tuz, biber, kimyon ve sirke ilave edilir. Hiç su konulmadan tencerenin kapağı buhar çıkmayacak şekilde sıkıca kapatılarak, pişirilir.
Mücmeri: Kıyma ve soğan yoğrulur.Haşlanmış pirinç ile karıştırılıp, ovulur. Macun haline gelince yumurta, maydonoz ve tuz ilave edilir.Üstü örtülüp bir süre dinlendirildikten sonra, yağda kızartılır.
Pirinçli Domates Çorbası: Domates rendelenir, tereyağında biraz pişirilir. Birkaç domatese bir çorba kaşığı tereyağ yeterlidir.Et suyunu koyup, kaynattıktan sonra, içine biraz tuz atıp, pirinç salınır.Fındık büyüklüğündeki köfteler, tepsiye serpilen una bulanır, daha sonra kaynayan pirinç suyunun içine salınır ve pişirilir.
Kol Böreği: Alt üst böreği hamuru ile olur.İstenildiği kadar beze tutulur. Açılır ikiye katlanır, peynirli veya kıymalı iç konur. İzmir‘de genellikle ıspanaklı yapılır.Ispanak kavrulursa ağır olur. Temiz yıkanıp, doğranan ıspanaklara ince doğranan bir soğan, tuz, karabiber karıştırılıp, böreğin içine katılır, rulo şeklinde sarılır. Sonra tepsiye sıralanıp, kesilir. Üzerine bol zeytinyağı sürülüp, fırına verilir. Pişince üzerine tepsi kapatılır.
Gerdan Tatlısı: Kurban Bayramlarında özellikle kurban etinden yapılan baharatlı bir et tatlısıdır. Kurbanın boyun kısmı önce çok az bir tuzla haşlanır. Sonra pişmiş et lifleri didiklenerek, kemiklerden ayrılır. Üzerine et suyu, şeker, tarçın, karanfil gibi baharatlar atılarak, ağdalı bir hal alıncaya kadar pişirilir. Pişmeden biraz önce içine kayısı ve kara erik kurusu ile kavrulmuş badem veya çam fıstığı ilave edilir, yemek üzerine sıcak olarak yenir.
Radika Salatası: Yabani bir ot olan radika, İzmir ve çevresinde şifalı bir yiyecek olarak kabul edilmektedir. Pek çok çeşitleri olan bu ot cinsinin, temizce yıkanmış, bol su ile haşlanmış, üzerine bol limon ve zeytinyağı ilave edilmiş salatası servis yapılır.
Zeytinyağlı Taze Fasulye: İnce doğranmış bir adet kuru soğan yarım su bardağı kadar zeytinyağında biraz öldürülür, üzerine ayıklanmış doğranmış taze fasulyeler ilave edilir, biraz kavrulur, üzerine bolca rendelenmiş domates, tuz, biraz şeker ilave edilir. Daha sonra yeteri kadar sıcak su ilave edilip, kısık ateşte pişirilir. Tencerede soğutulup, servis yapılır.
Telkadayıf: Türkiye’nin hemen her yöresinde çok lezzetli yapılan besin değeri çok yüksek olan telkadayıf İzmir‘de de çok sevilen tatlıların başında gelir. Eritilmiş margarin ve tereyağı karışımı telkadayıflara iyice yedirilir. Yağlanmış tepsiye serilir, üzerine bolca dövülmüş ceviz dökülür, tekrar yağlanmış kadayıf serpilip bastırılır. Orta hararetli fırında pembe renkli pişirilir. Biraz soğuyunca üzerine soğuk şurup dökülür. Arzu edilirse, üzerine bir parça kaymak koyup servis yapılır.
Kaymaklı Dondurma: Yazları çok sıcak olan İzmir’de güneş körfezde batarken, dondurma yemek bir alışkanlıktır.İzmir‘in kaymaklı dondurması nefis lezzetiyle hem serinlik hem de sıcak nedeniyle gün boyunca vücudun harcadığı enerjiyi geri verir. Süt, şeker, ve salep bir tencerede pişirilip, kavrularak, soğutulur. Buzdolabının buzluğunda ve ara sıra karıştırarak, iyice donması sağlanır, fıstıklarla süslenerek servis yapılır.

Ve, tabii ki İzmir lokması.


İzmir Lokması Malzemeleri
-2 su bardağı un
-5.5 gr kuru maya
-1 kahve fincanı ılık su
-1 su bardağı su
-1 tatlı kaşığı tozşeker
-1 yumurta
-Bir tutam tuz
-Kızartma için sıvıyağ
-Şurup için:
-2 su bardağı su
-2.5 su bardağı tozşeker
-1 tatlı kaşığı limon suyu


İzmir Lokması Tarifi:

İzmir lokması: Şurup için; su ve şekeri bir tencereye alıp 5 dakika kaynatın. Limon suyunu ekleyip 1 taşım daha kaynatın. Ocaktan alıp soğutun.
Mayayı, 1 tatlı kaşığı şeker ve 1 fincan ılık su ile ezin. Unu bir kaba eleyin. Bir tutam tuz ekleyip harmanlayın ve ortasını havuz gibi açın. Mayayı ekleyip biraz un serpin. Ilık ortamda kabarıncaya kadar 10 dakika bekletin. Unun ortasını tekrar açıp yumurta ve 1 bardak suyu ilave edin. Ele yapışmayacak şekilde yumuşak kıvamlı bir hamur elde edin. Kabın üzerini nemli bir bezle örtüp yarım saat dinlendirin.

Tavada sıvıyağı kızdırın. Hamurdan 1 avuç alıp baş ve işaret parmakları arasından sıkın. Yağlı bir kaşıkla hamuru alıp yağda kızartın. Kevgirle alıp soğuk şuruba alın. Lokmaları servis tabağına alıp servis yapın.

Afiyet olsun.

Nyenaira bunu beğendi.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



Years and years.
Sindy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi
14 Nisan 2015
Bulunduğu yer
Türkiye
Mesajlar
1.994
Seslenildi
112 Mesaj
Etiketlendi
247 Konu
Ruh Hali
Kuskulu
Standart Cevap: İzmirin Yemekleri,İzmirin Yemek Kültürü,İzmirin Yöresel Yemeği,İzmir Lokması Nasıl Yapılır,İz
28 Temmuz 2016
2
Radika salatasını yemişliğim vardır ilk başta hiç beğenmemiştim
Damla bunu beğendi.
"Hep böyle güzel mi gülersin?'' dedi.
''Rakın varsa biraz da ağlarım'' dedim..
Regex - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi
22 Şubat 2015
Bulunduğu yer
<?php include("config.php"); ?>
Mesajlar
5.501
Seslenildi
2935 Mesaj
Etiketlendi
293 Konu
Standart Cevap: İzmirin Yemekleri,İzmirin Yemek Kültürü,İzmirin Yöresel Yemeği,İzmir Lokması Nasıl Yapılır,İz
28 Temmuz 2016
3
İzmir candır.
Damla bunu beğendi.
When injustice becomes law, resistance becomes duty.
Nyenaira - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi
01 Nisan 2015
Bulunduğu yer
"Orada.." (:
Mesajlar
26.918
Seslenildi
1088 Mesaj
Etiketlendi
93 Konu
Ruh Hali
Kotucocuk
Standart Cevap: İzmirin Yemekleri,İzmirin Yemek Kültürü,İzmirin Yöresel Yemeği,İzmir Lokması Nasıl Yapılır,İz
28 Temmuz 2016
4
bir gün seninle sahilde boyoz yiyip sonra çiğdem çitleyip dedikodu yapmak istiyorum.Sonra belki kahve içeriz olmaz mı ? 40 yıllık hatrı sağlama alırız çok makul bunlar bence bebeğim
Damla bunu beğendi.
Elimiel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Mavi'nin Olduğu yerde.
Güzel günlere olan inanç hiç bitmez.
çünkü Mavi
Umudun renk bulmuş halidir.
Üyelik tarihi
01 Şubat 2015
Bulunduğu yer
Mavi'nin içinden.
Mesajlar
7.445
Seslenildi
801 Mesaj
Etiketlendi
343 Konu
Ruh Hali
Geveze
Standart Cevap: İzmirin Yemekleri,İzmirin Yemek Kültürü,İzmirin Yöresel Yemeği,İzmir Lokması Nasıl Yapılır,İz
29 Temmuz 2016
5
Benide alın
Damla bunu beğendi.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Damla - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi
14 Aralık 2014
Bulunduğu yer
İzmir.
Mesajlar
45.996
Seslenildi
8368 Mesaj
Etiketlendi
235 Konu
Standart Cevap: İzmirin Yemekleri,İzmirin Yemek Kültürü,İzmirin Yöresel Yemeği,İzmir Lokması Nasıl Yapılır,İz
29 Temmuz 2016
6
Ninova Nickli Üyeden Alıntı
bir gün seninle sahilde boyoz yiyip sonra çiğdem çitleyip dedikodu yapmak istiyorum.Sonra belki kahve içeriz olmaz mı ? 40 yıllık hatrı sağlama alırız çok makul bunlar bence bebeğim
Evet meleğim, neden olmasın.?

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



Years and years.
Konuyu 1 kişi okuyor. (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Benzer Konular
Konu
Konuyu Başlatan
Forum
Cevaplar
Son Mesaj