Büyükanne maaşı başvuruları donduruluyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, büyükanne maaşına şu ana kadar 65 bin başvuru yapıldığını ve yoğun talep nedeniyle kayıtların dondurulacağını belirtti.



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu önemli açıklamalarda bulundu. AHaber’in canlı yayınında konuşan Müezzinoğlu, “İstihdam desteklerinin de etkisiyle işsizlik 2017 sonunda yüzde 9.5-10.5 aralığına gerileyecek, büyük bir aksilik olmazsa işsizlik yılı tek hanede bitirecek” dedi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan istihdamda yavaşlamanın yarattığı olumsuz etkileri ortadan kaldırmak için bu alanda seferberlik çağrı yapmıştı. Çağrıya birçok şirket ve çatı örgütün olumlu yanıt vererek yeni istihdam sağlayacağını açıkladı. Teşviklerle birlikte ilk etapta Nisan’daki referandum öncesi istihdamda bir artış yaşanması bekleniyor.
Hükümetin verdiği destekle birlikte asgari ücretle bir işçi çalıştıran işverenin maliyetinin 773 TL azalarak 1,404 TL’ye geriliyor. Paketin maliyeti 12.3 milyar TL olarak öngörülürken, bunun yaklaşık 11 milyar TL’si ise İşsizlik Fonu’nun karşılanacak.
Müezzinoğlu paketin 1.5 milyon kişiyi iş sahibi yapacağını belirtirken 500,000 kişinin işbaşı eğitimi ile istihdamının sağlanacağını da kaydetti.

PROMOSYONDA ÖZEL BANKALAR REKABET EDEBİLİR

Öte yandan Müezzinoğlu emekli promosyonunda bugüne kadar Türkiye’deki emeklilerin neredeyse yüzde 100’ünü kapsayacak şekilde 16 banka ve PTT ile promosyon ödemesine dair protokol imzalandığını söyledi.
Önümüzdeki üç ayda 5 milyar TL’nin emeklilere ödenmesini öngören protokole ilişkin ise Müezzinoğlu bankaların promosyonda emeklilere minimum tutarın üzerinde teklifle gidebileceğini özellikle özel bankaların bu yönde bir çalışması olabileceğini bunu da memnuniyete karşılayacaklarını söyledi.
İlgili çalışmaya göre emekli aylıklarının üç sene süresince aynı bankayı kullanarak alınması karşılığında emeklilere 2017’de 300 ile 450 TL arasında promosyon ödemesi yapılacak. 1,000 TL altında emekli maaşı alanlara bir seferde 300 TL, 1,000-2,000 TL arasında emekli maaşı alanlara 375 TL, 2,000 TL üzerinde emekli maaşı alanlara 450 TL ödeme yapılacak.


Kıdem tazminatı konusunda ise 16 Nisan’daki Referandum sonrasında çalışmalara devam edileceğini belirten Müezzinoğlu, “Yıl bitmeden bir fon oluşturulması konusunu realize etmiş olmayı hedefliyoruz” dedi.
Hükümetin birkaç yıldır üzerinde çalıştığı ve kıdem tazminatlarının işçi adına açılacak bireysel hesaplar üzerinden takip edilmesini öngören fon sistemi ile ilgili olarak işçi sendikaları geriye dönük hak kayıpları olacağı; işveren sendikaları ise işverene ilave yükler getireceği gerekçesiyle itiraz ediyorlar.

BÜYÜKANNE MAAŞI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, büyükanne maaşı için bugüne kadar 65 bin ailenin başvuruda bulunduğunu söyleyerek başvuruların dondurulacağını açıkladı.
“İlk olarak 1000 aile olarak düşündük. Büyükanne maaşına şu ana kadar 65 bine yaklaşan bir başvuru yaşandı. 19 bin 100 kişi de belirlediğimiz kriterlere uygun olan kişi sayısı var.” diyen Müezzinoğlu, ücretin durumuna göre, ikinci üçüncü çocuğunun olmasına göre, doğumun normal veya sezeryanla yapılıp yapılmamasına göre, büyükannenin yaşına ve sağlık durumuna göre, belirlenen kriterler konusunda başvuru içinde elemeler yapılacağını söyledi.
Müezzinoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu akşam itibariyle müracatlar dondurulacak. Pazartesi itibariyle listeler şekillendirilecek. Ay sonuna kadar bu listeleri paydaşlarımızla beraber şekillendireceğiz. Bu ailelerin aylık takiplerini yapacağız. Türkiye genelinde bir hükümet politikasına çevirip çeviremeyeceğimizi belirleyecek. 1 Mart itibariyle büyükanneleri torunlarıyla buluşturacağız.”