Işığın Yansıması : Yüzyıllardan beri birçok bilim adamı (Newton , Huygens , Maxwell , Loui de Broglie , Schrödinger vb.) ışığın yapısı üzerine incelemeler yapmış ve ışığın hem dalga hem de tanecik özelliği gösterdiğini kabul etmişlerdir.

Işık kaynağından çıkan ışınların parlak bir yüzeye çarpıp geldiği ortama geri dönmesine yansıma denir. Yansıma olayında ışığın hızı, enerjisi, frekansı, rengi değişmez. Sadece hareket yönü değişir.


Resimde görüldüğü gibi hem cisimleri hem de ışık ışınlarının yansıması sonucu göl yüzeyini görebilmekteyiz.

Işık, üzerine düştüğü cismin yüzeyinin durumuna göre iki şekilde yansımaktadır.

1. Düzgün Yansıma


Şekil ‘de görüldüğü gibi, ışığın üzerine düştüğü cismin yüzeyi düzgün ise yansıyan ışınlar belirli bir yönde yansır. Bu olaya ışığın düzgün yansıması denir. Rüzgarsız bir günde, su birikintisinde veya gölde cisimlerin görüntülerinin düzgün görülmesini düzgün yansımaya örnek verebiliriz.

2. Dağınık Yansıma


Şekil ᾽de, ışığın üzerine düştüğü cismin yüzeyi düz değil de pürüzlü ise ışınlar farklı doğrultularda yansır. Bu tür yansımalara dağınık yansıma denir. Buruşturulmuş alüminyum folyoda dağınık yansıma görülür.

Sonuç olarak, ışığın yansıtıcı engele çarparak yine geldiği ortama dönmesine yansıma denir. Yansıma belli kurallara göre oluşur. Buna Yansıma Kanunları denir.

Yansıma Kanunları


1. Gelme açısı (i), yansıma açısına (r) eşittir.

2. Gelen ışın, yansıyan ışın ve yüzeyin normali (N) aynı düzlemde bulunur.

3. Yüzeye dik gelen ışın kendi üzerinden geri döner.

Gelme Açısı (i) : Gelen ışın ile yüzeyin normali arasındaki açıdır.
Yansıma Açısı (r) : Yansıyan ışın ile yüzeyin normali arasındaki açıdır.
Yüzey Normali : Gelen ışının yansıtıcı yüzeye değdiği noktada, yansıtıcı yüzeyden çizilen dik doğruya denir.

Günlük Hayatta Işığın Yansıması :
  • Fotoğrafçıların kullandığı spot lambaların etrafındaki çanak parlak ve pürüzlüdür. Pürüzlü olmasının nedeni dağınık yansıma oluşturmak ve daha iyi aydınlanma sağlamaktır. Lambanın etrafındaki çanaktaki pürüzlerin her biri farklı açılarla yerleştirilmiş küçük birer ayna gibi davranır ve ışınlar bu aynalardan farklı doğrultularda yansırlar. Bu sayede daha iyi aydınlanma sağlanmış olur.
  • Sayfaları parlak kâğıtlı kitabı okumak, üzerine düşen ışınlar düzgün yansımaya uğrayacağı ve göze fazla ışık geleceği için daha zordur. Saman kâğıtlı kitapta dağınık yansıma sonucu ışınlar her yöne gider ve göze fazla ışık gelmesi engellenir.
  • Ay, ışık kaynağı olmadığı halde Güneş’ten aldığı ışığı yansıtarak Dünya’ya ulaştırdığı için görünür.
  • Sisli havalarda araba farları yanınca (açısı genişleyen) ışık demeti görülür. Bunun nedeni, su damlacıklarından oluşan sisin, araba farından çıkan ışık ışınlarını geri yansıtmasıdır.
  • Gece ıslak asfalt yolda araba kullanmak, karşıdan gelen araçların lambalarından çıkan ışık ışınlarını göze yansıtacağı için daha zordur. Asfalt pürüzlü yüzey olup normalde dağınık yansıma yapmasına rağmen, ıslak asfalt düzgün düzey gibi davranarak düzgün yansımaya neden olur.





Alıntı