Google Chrome'u 16 Karakter ile çökerttiler

Google Chrome tarayıcıda adres çubuğuna yazılan belli bir düzene sahip karakter dizisi tarayıcının çökmesine sebep oluyor.



Yaklaşık iki gün önce ünlü blogger Andris Atteka Google Chrome'un çökmesine yol açabilecek bir açık bulmayı başardı. Söz konusu açıkla kullanıcı yalnızca 16 karakter girdiğinde bilgisayarındaki Chrome tarayıcı çökebiliyor.

Andris Atteka, Google Chrome tarayıcıda adres çubuğuna yazılan belli bir düzene sahip karakter dizisinin tarayıcıyı tamamen çökerttiğini gösterdi. Geçtiğimiz aylarda Skype'ın çökmesine sebep olan karakter zincirine benzeyen bir yapının Chrome tarayıcıyı da etkilediği belirtildi. Andris Atteka Gooogle'a yaptığı uyarı sonucunda Google tarafından bunun sadece bir DOS açığı olduğu bildirdiğini ve hiçbir ödül verilmediğini söyledi. Google Chrome'da http://a/%%30%30 içinde farklı karakterlerin bulunduğu linki tıkladığınızda cihazınızdaki Chrome tamamen çöküyor. Ayrıca o anda web üzerinde yaptığınız işlem ve sekmeler siliniyor. Ancak Google Chrome yeniden başladığında bu sekmeler geri geliyor.



Google Chrome tarayıcının çökmesine neden olacak adımlar ve şartlar çok basit. Bunun için bir Mac veya Windows PC'ye fiziksel erişiminiz olmalı. Yukarıda verdiğimiz linki kopyalayıp arama çubuğuna girdiğinizde Chrome tarayıcısı kilitlenerek saydam beyaz ekran belirecek ve "Google Chrome çalışmayı durdurdu, Google Chrome kilitlendi veya Hata!" bildirimlerini gösteren pop up uyarısı alacaksınız.

Bu hata sadece Mac ve Windows PC'lerde yaşanıyor. Karakter kodlamalı linkin Android'deki Chrome tarayıcısına ve herhangi bir mobil işletim sistemleri üzerinde herhangi bir etkisi yok. Ancak bu http://biome3d.com/%%30%30 linki tıklarsanız Android ve diğer işletim sistemli cihazlarınız bir süre donabilir dikkatli olmanızda fayda var.

Bunun cihazlarınıza hiçbir zararı yok ve kesinlikle eğlence amaçlı arkadaşlaranıza şaka yapabilirsiniz. Tabii aramızda hınzır arkadaşlarımızda yok değil hani. Bu haberden sonra birçok kişinin arkadaşlarına bu linki göndererek PC'lerindeki Chrome tarayıcısı çökmesine sebep olacak şakayı yapacaktır. Ama siz yinede bunu yapmayın yoksa arkadaşınızdan sert bir geri dönüş alabilirsiniz.

TEKNOLOJİOKU