Keş Peynirli Ve Ekşili Mantı Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için

Yarım kg un
1 yemek kaşığı tuz
1,5 su bardağı ılık su
1-2 yaprak erik pestili
Keş peyniri rendesi
Keş Peynirli Ve Ekşili Mantı Tarifi Yapılışı
Herkese merhabalar,
sizlere yöresel bir mantı tarifi vermek istiyorum. Babam aslen bolu göynüklü. oralarda keş peyniri ve erik pestili sıklıkla kullanılıyor bilenler bilir. Değişik lezzet arayanlar için birebir.

Malzemeler hakkında bir ölçü vermedim çünkü herkes istediği miktarda yapabilir.

Öncelikle un tuz ve ılık su birleştirilerek çok yumuşak veya çok katı olmayacak şekilde bir mantı hamuru yoğuruyoruz. 2 ayrı beze yapıp 5 dk kadar dinlendiriyoruz.

Daha sonra erik pestilini ( ben içine birkaç tane erikte kullandım zira ekşi tadı çok fazla seviyorum ) ılık su ile ıslatıp iyice eriyene kadar bekliyoruz.

Dinlenen bezenin birini alıp orta büyüklükte ve kalınlıkta olacak şekilde açıyoruz. Açılan hamuru orta büyüklükte kareler şeklinde kesip fiyonk şekli veriyoruz.

Bir tencereye sıcak su ve tuz atıp kaynatıyoruz. kaynayan suya tek tek fiyonk hamurlarımızı atıyoruz. Kontrollü şekilde pişiriyoruz. Pişen hamurları soğuk su dolu kaba alıp soğutuyoruz.

Daha sonra erik pestilinin içine 2 diş sarımsak rendeleyip tuz atıyoruz. İsteyen suyu süzüp kullanabilir isteyen taneleriyle birliktede kullanabilir tamamıyla damak zevkinize kalmış.

Bir tavada yağı iyice kızdırıp, soğuk sudan çıkardığımız mantıların üstüne döküyoruz. Sarımsaklı pestil suyunu da ekleyip servise hazır hale getiriyoruz.

Keş peynirli mantı için ise; hamuru yine aynı ölçülerde açıp fiyonk şekline getirdikten sonra kaynayan tuzlu suya atıp pişiriyoruz.

Pişen mantıları sıcak sıcak biraz keş peyniri rendesi serpilmiş tabağa alıyoruz. Sonra üstüne biraz daha keş peyniri rendesi serpiyoruz. Yağı kızdırıp içine keş peyniri rendesi atıyoruz ve iyice kızartıp mantıların üstüne döküyoruz.

Keş peynirli mantı sıcak sıcak, ekşili mantı ise soğuduktan sonra servis yapılıyor. Deneyenlerin şimdiden ellerine ve emeklerine sağlık. Afiyetle kalın.