karıncaların hayatı - karıncalarda yaşam - karıncalar yönlerini nasıl bulur - karıncaların özellikleri


İnsan yaşamına en yakın yaşayan hayvanlar karıncalardır. Karıncalar, koloni halinde yaşarlar, savaş hazırlığı yaparlar, esir alırlar, düşmanı korkutmak için kimyasal silah kullanırlar ve yaşamak için çalışırlar. Karınca yapısı ile ilgili çok araştırma yapılmaktadır.

Karıncaların beyni kendi vücut yapılarına göre çok büyüktür. Bir karıncanın beyni yaklaşık olarak 0.3 miligramdır. Bu yaklaşık olarak kendi vücut ağırlığının %6 sı kadardır. Karıncalar koloni halinde yaşarlar ve bir karınca kolonisinde en az 40 bin karınca olmaktadır. Yaklaşık 150 milyon yıldır yaşamakta olan karıncaların, tahminen 10 tirilyon üstünde oldukları düşünülüyor. Bilinen 10.000 adet farklı türü olan karıncalar, dünya böceklerinin %2 sini oluşturmaktadırlar.

Dünyada 1-2 kentilyon kadar böcek olduğu düşünülmektedir. Halen bulamadıklarımızı da düşünürsek bu sayı artmaktadır. Karınca, yapısı çok karmaşık olan bir canlıdır. Su altında yaklaşık 20 gün canlı kalabilmekte ve günde sadece 2 dakika kadar uykuya ihtiyaç duymaktadır. Kolonisinden uzaklaşan ve yalnız kalan karıncalar, 1 gün içinde geriye dönemezse ölmektedir. Bu da karıncaların birlikte yaşamaya uygun hayvanlar olduğunu göstermektedir. Kendi ağırlığının yaklaşık 10 katını kaldırabilen karıncalarda kas yapısı çok kuvvetlidir.

Doğa, küçük hayvanlarda kas yapısını kuvvetli tasarlamıştır. Karıncalar, yollarını görsel bir hafıza tekniği ile bulmaktadırlar. Son yapılan araştırmalarda, karıncaların geçtikleri her bölgede beyinlerinde bir hafıza kartı ya da fotoğraf makinesi gibi kısa anlar kaydedilmektedir. Böylece geçtiği yeri tekrar hatırlayarak, yolunu bulmaktadırlar. Bu kadar karmaşık bir yapı, bu kadar küçük bir beyinde nasıl organize ediliyor derseniz, karıncaların mucizevi hayvanlar olduğu söylenebilir.

Karıncaların dış iskeletleri vardır, biz insanların ise iç iskeleti, bir karınca kolonisi milyarlara varabilecek kalabalığa ulaşabilir, bir karıncada iki mide vardır. Birincisi yiyeceği kendisi için saklar, diğeri kolonisi için saklar, karıncaların akciğeri yoktur, vücudundaki deliklerden akciğer gibi oksijen alırlar, işçi karıncalar yuvadan çöpü atmakla görevlidir, kraliçe karıncalar 15 yıl kadar yaşayabilir.