Kedilerin de dişleri fırçalanır mı demeyin.Fırçalarlar.Ama bu eylemin o kadar kolay bir iş olduğunu söylemek kolay değil. Hatta kedilerin dişlerinin fırçalanmasında kullanılacak fırçalar ve onların hoşlarına gidecek diş macunları da mevcut.
Doğal olarak bir kediden ağzını çalkalaması beklenemeyeceği için bu macunlar yutulmasının bir zararı olmamakta. Ama hemen bir uyarı yapalım, ağız bölgesinde ya da dişlerinde rahatsızlık olan bir kedinin dişi fırçalanmamalı. Aksi takdirde hastalığın yaygınlaşmasına ve gereksiz bir acıya sebep olabilirsiniz. Kedilerin normalde dişlerini ve ağız bölgesini yılda bir veya iki kere veterinere kontrol ettirmek gerekir. Haftada bir ise ağız temizliğinin yapılması önerilmektedir.Eğer fırçalamak hem sizin hem de onun için zor oluyorsa en azından temiz bir bez ile dişlerini silmeyi denemelisiniz.
Kediniz eğer patilerini dişlerine götürüyor ve/veya yemek yemekte isteksiz davranıyorsa bir diş rahatsızlığı ya da ağız bölgesinde bir sorun olma ihtimali yüksektir. Bu durumda sorunun ve çözümün tesbiti için bir veteriner hekimin desteği alınmalıdır. Ağız ve diş rahatsızlıkları özellikle yaşlı kedilerde sıkça rastlanan rahatsızlıklar arasındadır.
Kedilerin kuvvetli dişleri olduğu bilinir. Bir kedinin ağzında toplam 30 adet diş bulunur. Bunların dördü alt çene ve üst çeneye ikişer tane olacak şekilde dağılmıştır Diğer dişlere göre daha uzun olup dışarıdan bakıldığında da belli olur. Bu dişler aslen yiyeceği/avı yakalamak, etkisiz hala getirmek ve parçalara ayırmak işlevini üstlenmiştir. Tabii aynı zamanda bir savunma silahıdır. Daha sonra yiyecek sindirim için diğer dişler ile daha küçük parçalara ayrılır.
Ağzı bölgesinde yangı, diş etlerinde kızarıklık ya da kanama söz konusu ise ciddi sıkıntılar baş gösterebilir. Hemen dikkate alınmalıdır. Ağız yangısı olan kediler için veterinerler rahatlatıcı diş eti pomadları önerebilmektedir. Sürmesi kolay bu pomadlar ağrı ve sızıyı bir ölçü hafifletebilmektedir.
Diş çürükleri ise kötü nefes kokuları ile kendini belli eder. Neyse ki teknolojinin gelişimi ile kedilerin diş bakımları konusunda da önemli gelişmeler oldu. Dolgu yapılması ya da dişlerdeki tartarların temizlenmesi artık bir çok veteriner kliniğinin sunduğu hizmetler arasında. Ama asla ne kedinizin ne de kendi dişinizin röntgeni alınmadan çekilmesine izin vermeyin. Bazen tedaviyle iyileştirilebilecek bir diş çekme kolaylığı ile gereksiz yere alınmaktadır.
Elif
Üyelik tarihi
09 Şubat 2015
Bulunduğu yer
Ankara
Yaş
34
Mesajlar
17.951
Seslenildi
1540 Mesaj
Etiketlendi
104 Konu
Ruh Hali
Kedilerde dis fircalama
14 Nisan 2015
- Paylaş
- Share this post on
- Digg
- Del.icio.us
- Technorati
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.