Günün Sözü DamlaPenia.
Her şey neye layıksa ona dönüşür. -Mevlana
Etiket Listesi

Seçenekler
Seçenekler
Stil
Avatar Seçilmemiş
Üyelik tarihi
13 Şubat 2015
Mesajlar
2.939
Seslenildi
74 Mesaj
Etiketlendi
4 Konu
Ruh Hali
Acimasiz

Standart Kedi Cinsleri - Kedi Cinsleri Hakkında Kısa Bilgi - Kedi Irklari

13 Şubat 2015
1

Kedi Cinsleri - Kedi Cinsleri Hakkında Kısa Bilgi - Kedi Irklari

Kedi Cinsleri

Kedi cinsleri tahmin ettiğinden daha çok. Hepimizin yakından tanıdığı bu sevimli yaratıkların bazılarına yakından bakalım ve huyları neymiş öğrenelim...


Van Kedisi

Türkiye’de en çok bilinen türlerden biridir. Beyaz, ipek gibi tüyleri, uzun ve ihtişamlı kuyrukları, ikisi birbirinden farklı renkli olan güzel gözleri vardır. Bu farklı renkli iki göz, onları en önemli özelliğidir. Bir diğer özellik ise, van kedilerinin melezleşmemeleri, dolayısıyla saflığını korumalarıdır. Van kedileri, diğer kedilerin aksine suyu severler. Onları temizlemek, diğer kedilerden çok daha kolaydır. Ayrıca Van kedileri, diğer türlerden daha canayakındır, özellikle kızgınlık ve hamilelik dönemlerinde sevilmeyi, okşanmayı çok severler.
İran Kedisi
Günümüzün en popüler kedi türü olan İran kedileri, ev ortamına kolaylıkla ayak uyduran kedilerdir. Basık ve şirin suratları, küçük boncuk gibi gözleri olur. Sesleri çok tatlıdır ve insanı rahatsız etmez. Kısa vücutları, kalın bacakları vardır. Çok oyuncu sayılmazlar, edalı duruş ve tavırları vardır. Hassas ve duyarlı olurlar.

İran kedilerinin uzun tüyleri, her gün taranmalı ve belirli aralıklarla temizlenmelidir. Bu yüzden, küçük yaşta banyoya alıştırmak iyi olacaktır.
Basık yüz yapılarından dolayı, tipik olarak yaşadıkları bazı sorunlar vardır. Göz çapaklanması, göz akıntısı, sinüs enfeksiyonu. Dolayısıyla her gün gözlerinin etrafını ılık suya batırılmış nemli bir bezle silmek, bu kedileri rahatlatır. Gene de, gözle ilgili problemleri için veterinerinize danışmakta fayda var.

Ankara Kedisi
Ankara kedileri, zarif, doğal ve ipeksi tüylü hayvanlardır. Son derece zeki ve duyarlıdırlar. Özgür kişilik özelliğinin en çok görüldüğü cins, belki de Ankara kedileridir.Sosyal, atletik ve oyuncu kedilerdir. Uzun ve kaslı bir vücuda sahiptirler.
Sivri ve dik kulakları vardır. Yürürken kuyruklarını, vücut hizasında tutarak, zarif ve hoş bir görüntü sergilerler.


Birman Kedisi
Türkiye’de pek yaygın olmasa da, efsanevi bir türdür. Oyuncu olduğu kadar, iyi huylu kediler olmalarıyla ün salmışlardır. En önemli görsel özellikleri, masmavi gözleri ve patilerindeki beyazlıktır. Uzun ipeksi tüyleri, bol tüylü güzel kuyrukları, yuvarlak hatlı kulakları ve badem gibi gözleri vardır. Asil kedilerdir, nazik ve ağır davranışlar sergilerler.
Fakat bu kedilerin kızgınlık dönemleri çok yoğun geçer. Çiftleşmeye çok heveslidirler. Bu yüzden kısırlaştırma iyi bir yöntem olabilir.


Siyam Kedisi
Birtakım Tayland efsanelerine göre, Siyam kedileri kutsaldırlar. Bu gizemli kediler, çok ilginç iletişim yeteneklerine sahiptirler. Derdini anlatmaya çalışırken, sesini ve vücudunu kullanmakta, üstlerine yoktur. Sosyal kedilerdir. Çocukluk doneminde tırmalamak ve yüksek yerlere atlamak konusunda, ellerinden geleni esirgemeseler de, olgunluk döneminde oldukça dengeli ve sakin bir kedi haline gelirler. Bu tür de, kendine has karakteri olan kedilerdendir, akıllı olsalar da, söz dinlemeyebilirler, çünkü yapı olarak başlarına buyrukturlar.
Kaslı ve uzun bacaklar, uzun bir kuyruk, başlıca özelliklerindendir. Kısa, ama yumuşak tüyleri vardır. Düzgün yüz hatlarıyla da, dikkat çeken siyam kedilerinin çoğunun, çivit rengi mavi gözleri ve açık kahve tonunda tüyleri vardır. Mevsim değişiklikleri dışında, çok tüy dökmezler. Taranmaktan da hoşlanırlar.


Tekir Kediler
Tekirler saf bir ırk değillerdir; Afrika’ nın vahşi kedisi ile, Avrupa’nın mahalli vahşi kedisinin birleşiminden ortaya çıkmış, melez kedilerdir. Tekir sözcüğü, aslında üstlerindeki desenin adıdır. Kaplan gibi sırtı çizgili ve benekli olan anlamında kullanılır.
Bu çok yaygın olan kedi cinsinin, Van veya siyam kedileri gibi karakter özelliklerini açık seçik ortaya koymak ve tarif etmek imkanı, yok aslında. Evcil kedilerin ortak özellikleri, tekirlerde de mevcuttur elbet. Ama tüm evcil kediler de, kendine özel bir şahsiyet taşırlar, bunu da unutmamak lazım.


Mavi Rus Kedisi
Bu güzel kedi, mahçup tavırlı, zeki, sakin, huzurlu, nazik, elbette ki bağımsız, atletik hisli ve sadıktır. Bu özellikleriyle uzun yıllar boyunca Rus ve İngiliz saraylarının gözdeleri olmuşlardır.

BİRMAN

Kökeni:
İlk olarak tarihi bir Budist tapınağı yakınında bulunduğu için Birmanya’nın kutsal kedisi kabul edilir. Amerika’da 1967’de tanınmıştır.
Vücut Yapısı
: Gövde, bacaklar ve patiler; kalın. Kafa ve omuzlar; geniş. Yanaklar ve kulaklar; yuvarlak. Çene ve burun; belirgin.
Tüyler: Kahverengi ve gri tonlarda lekeli; uzun ve düzgün. Pati uçlarında simetrik beyaz lekeler.
Mizaç:
Fazla ilgi beklemez, diğer evcil hayvanlarla iyi anlaşır. Sessiz ve yumuşak miyavlar. Sakinliği ve hassaslığı nedeniyle çocuklu evler için harika bir evcil hayvandır.
Potansiyel Sağlık Problemleri : Katarakt

Avatar Seçilmemiş
Üyelik tarihi
13 Şubat 2015
Mesajlar
2.939
Seslenildi
74 Mesaj
Etiketlendi
4 Konu
Ruh Hali
Acimasiz
Standart Cevap: Kedi Cinsleri - Kedi Cinsleri Hakkında Kısa Bilgi - Kedi Irklari
13 Şubat 2015
2
Ce: Kedi Cinsleri - Kedi Cinsleri Hakkında Kısa Bilgi - Kedi Irklari

ANKARA KEDİSİ

Kökeni:15. yüzyıl/Türkiye.
Vücut Yapısı: Gövde; kaslı, zarif. Kafa küçük ya da orta büyüklükte. Kuyruk uzun ve bol tüylü.

Tüyler: İpeksi, birçok renkte olabilir ancak en bilineni beyazdır.

Gözler: Badem biçimli ve çeşitli renklerde olabilir. Birbirinden faklı göz rengi olanlarda biri her zaman mavidir.
Mizaç: Enerjik. Arkadaş canlısı, oyuncu. Çok zeki. Zarif, alımlı, sevimli.
Potansiyel Sağlık Problemleri : Beyaz renkli ve mavi gözlü olanların sağır olma ihtimali yüksek. Beyaz renkli ve bir gözü mavi olanlarda ise mavi göz tarafındaki kulağın sağır olma ihtimali yüksek.


SPHYNX


Kökeni:Orijin 1960’lar, Kanada. Kısa tüylü evcil kedilerin yavrularındaki mutasyonların sonucudur.
Vücut Yapısı: Gövde; kaslı, yuvarlak yapılı. Kadifemsi deriye sahip. Birçok farklı renkte olabilir. Bıyıksız. Gözler; çok iri, birçok farklı renkte olabilir. Patiler; oval. Pati yastıkları; kalın. Kuyruk; ince.
Mizaç: Oyun düşkünü, sevecen, sessiz, bazen yaramazlık yapabilir.
Potansiyel Sağlık Problemleri: Koruyucu bir kürkü olmadığı için güneşten ve soğuktan korunmalıdır. Her gün nemli bir süngerle derisi üzerindeki yağ ve ter temizlenmelidir.


RAGDOLL

Kökeni:1960’ta California/America’da Ann Baker tarafından geliştirilmiştir. Seal Point Birman ve beyaz Longhair melezidir.
Vücut Yapısı: Gövde; büyük, kalın kemikli ve ağır. Omuzlar, göğüs ve patiler; çok geniş. Gözler, oval, büyük ve her zaman koyu yeşil.
Tüyler: Kürk; kalın ( özellikle boyun çevresinde). En sık rastlanan tip lekeli olan. Genellikle koyu kahverengi üzerine mavi ve çikolata rengi üzerine pembemsi gri lekeler şeklindedir. Az rastlansa da çene ve patiler beyaz olabilir. Tüyler, uzun ve kalın, arka ayaklarda önlerdekinden daha uzun. Günlük bakım gerektirir. Yavrular beyaz doğar ve renkleri zamanla gelişir.
Mizaç: En kolay eğitilen kedi ırkıdır. Çok sakin ve her türlü çevreye kolay uyum sağlar. Sosyal, zeki, iyi huylu, çocuklarla çok iyi anlaşır.
Potansiyel Sağlık Problemleri: Sağlıklı kedilerdir. Bilinen genetik bir sağlık problemi yok.


TEKİR

Dünyanın hemen her köşesinde rastlanan çeşitli renk ve desendeki Tekir kediler, Mısır'ın Afrika vahşi kedileriyle Avrupa'nın vahşi yerel kedisiyle melezlenmesinden ortaya çıkmıştır.
Postundaki desen nedeniyle bu isimle anılır. Tüm melez ırklarda olduğu gibi saf olmayan ırksal özelliklerin tarifi zordur ama Tekirler de tüm evcil kediler gibi uyumlu, biraz kendi başına buyruk ve her biri kendi karakter yapısına uygun şekilde davranış gösterirler.


SİYAM KEDİSİ

Kökeni:Orijin 500 yıldan uzun süredir Thailand’ta var olduğuna inanılır.
Vücut Yapısı: Gövde; uzun, ince yapılı. Kuyruk; uzun ve düzgün. Gözler; şaşı. Boyun; ince. Burun; uzun yapılı. Patiler; oval ve küçük. Kulaklar; dışa dönük, yüzün sınırlarını takip eder.
Tüyler: Kürkü; kısa tüylü ve farklı renklerde olabilir. Genellikle koyu kahverengi lekelidir.
Mizaç: Enerjik ve yaramaz. Çok zeki. Fazla ilgiye ihtiyaç duyar. Uzun süre yalnız bırakıldığında sıkıca kapatılmış kapıları bile açıp kaçabilir. Bilinen en konuşkan ırk. Sahiplerinin üzgün ya da mutlu olmasına göre miyavlamaları değişir.
Potansiyel Sağlık Problemleri: Bütün saf ırklarda olduğu gibi Siyamlarda birçok hastalık potansiyeli taşır. Hemofili, Katarakt, Doğuştan yarık damak, Doğuştan yarık dudak, Karaciğer problemleri, Retinal dejenerasyon (körlükle sonuçlanır ve tedavisi yok), Entropion (kirpiklerin gözün içine kıvrılıp korneayı irrite etmesi), Omurga problemleri.


İRAN KEDİSİ

Kökeni:Bütün eski ırklarda olduğu gibi orijini kesin olarak bilinmiyor. 17. yüzyılda İran’da var olduğu biliniyor. Avrupa’ya 1600’lerde getirilmiştir.
Vücut Yapısı: Gövde; orta boy, yuvarlak yapılı ve hantal. Patiler; yuvarlak. Kulaklar; çok küçük. Burun; basık. Burnu basık olmayan, yüzü normal görünen “Geleneksel Persian†da vardır.
Tüyler: Kürk; farklı renklerde olabilir. Tüyler; çok uzun ve ipeksi, günlük bakım gerektirir.
Mizaç : En hassas kedi ırklarından biri. Fazla hareket etmeyi sevmez. Kucakta oturmayı, çevreyi seyretmeyi çok sever. Çocuklar, diğer kediler ve köpeklerle iyi anlaşır.
Potansiyel Sağlık Problemleri: Polikistik Böbrek hastalığına yatkınlık. Basık burun yapıları nedeniyle solunum problemleri ve gözyaşı kanalları problemleri. Entropion ( kirpiklerin içe kıvrılıp korneayı irrite etmesi).
Konuyu 1 kişi okuyor. (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil