Kaplumbağa Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler...


Kırmızı Yanak Su Kaplumbağası (Trachemys scripta elegans)

Kuzey Amerika Orta Batı kesimlerindeki bataklıklarda oldukça yaygın olarak bulunur. Ilık ve bol yeşilli suları severler. Bu kaplumbağaların en büyük özelliği yanaklarının iki yanındaki kırmızı-oranj lekelerdir.Cinsiyetler kolayca ayırt edilebilir. Dişiler erkeklere göre daha uzun ve ağırdır. Boyları doğal ortamlarında yaşarlarsa, 16-25cm arasında değişebilir. Erkeğin kabuğu daha içeriye dönük, dişinin ise daha düzdür ve erkeğin tırnakları dişiye oranla çok daha uzundur. Yavru kaplumbağalar için 60 cm akvaryum ideal ölçüdür. Sabit ısı 27-28 derecede tutulmalı, ideal akvaryum boyu ilerisi de düşünülerek 100x40x40 cm edinilmesi tercih sebebi olmalıdır. UV lamba sürekli güneş ışığı görmeyen kaplumbağalar için önem taşır.

Kurutulmuş karides ve balık parçaları, kurt kuruları ve ufalanmış et parçacıkları, ufak toprak solucanları, kıvırcık salata parçaları ve küçük balıklar verilebilir. Ömürleri 20-25 yıl kadardır, olası sağlık problemleri gözlerde enfeksiyon ve kabuk yumuşamasıdır. Sularına vitamin, kabuklarına zaman zaman yumuşak bir fırçalama yapılmalıdır.

Kaplumbağalar için verilmesi gereken günlük yem miktarı her kaplumbağa için değişir. Çoğunun yeme alışkanlıkları ve iştahları farklıdır.Bu yüzden olası bir ölçü yoktur. Ama genel olarak kaplumbağanızın kafasının hacmi kadar yem verebilirsiniz.

Kaplumbağa Satın Alırken

Sahiplenirken dikkat etmeniz gereken şey; kabuğun yeterince sertleşmiş olmasıdır. Ticari olarak üretildikleri için ve henüz kabuk yapısı sağlıklı şekilde oluşamadığından dolayı genel gelişimi açısından problem yaratabilir. Kabuğun yumuşak olması,kabuğa yapışık halde olan iç organlarının daha kolay hasar görmesine yol açabilir.

Bir su kaplumbağası alırken;
-Gözler parlak ve temiz mi ?
-Deri canlı ve lekesiz mi ?
-Kabuk sert ve çizgileri düzgün mü ?
-Kuyruk çevresi temiz ve yarasız mı ?

sorularına olumlu cevaplar bulmanızı tavsiye ederim. Ayrıca bir su kaplumbağası sahiplenmek için en uygun zaman ilkbahar ve yaz aylarıdır. Yeni aldığınız kaplumbağa daha bebek olduğundan dolayı kabuk gelişimi tamamlanmamış bir durumda olacaktır.Yaz döneminde kaplumbağanızı güneşin faydalı ışınlarından yararlandırarak kabuk gelişimlerine yardımcı olabilirsiniz.