Arabulucu Nasıl Olunur ?

Kelimenin zihnimizde oluşturduğu anlam oldukça pozitif olmalı çoğumuzun. Kavgayı ayıran,ortalığı sakinleştiren gibi anlamlar uçuşuyor kafamızda. Aslında çok farklı olmasada hukuki anlamda arabuluculuk belli bir tanımı olan bir iş. Ülkemizde kanunla kesinleşen bu iş için yine ilgili kanunda arabuluculuk;
“Sistematik teknikler uygulayarak, görüşmek ve müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getiren, onların birbirlerini anlamalarını ve bu suretle çözümlerini kendilerinin üretmesini sağlamak için aralarında iletişim sürecinin kurulmasını gerçekleştiren, uzmanlık eğitimi almış olan tarafsız ve bağımsız bir üçüncü kişinin katılımıyla ve ihtiyarî olarak yürütülen uyuşmazlık çözüm yöntemi” olarak tanımlanmış.
arabulucu-nasil-olunurBu faaliyeti gerçekleştirenlere de elbette ki arabulucu diyoruz. Hukuk fakülteleri dışında herhangi bir lisans mezunu da arabulucu olabilir mi aşağıdaki şartlara bakabilirsiniz.

arabuluculuk hizmetlerinde yer almak, kısacası arabulucu olmak için şartlara “Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu” aracılığıyla ulaşıyoruz.
Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı siciline kayıt olmuşsanız arabulucu olmuşsunuz demektir. Kayıt için gerekli şartlar kanunda;
*Türk vatandaşı olmak,
*Mesleğinde en az beş yıllık kıdeme sahip hukuk fakültesi mezunu olmak,
*Tam ehliyetli olmak,
*Kasten işlenmiş bir suçtan mahkûm olmamak,
*Arabuluculuk eğitimini tamamlamak ve Bakanlıkça yapılan yazılı ve uygulamalı sınavda başarılı olmak gerekir.” Şeklinde belirtilmiş.
Dolayısıyla 5 yıl tecrübeli bir hukukçu iseniz gidip arabuluculuk eğitimi almak için Adalet Bakanlığı’nın duyurularını takip etmek ya da gidip sormak durumundasınız. Eğitimler alındıktan sonra yapılacak sınavda da başarılı olmanız gerekecek.