Ve melâiketihi: Allahü teâlânın meleklerine inandım. Allahü teâlânın kullarıdırlar. Hepsi Allahü teâlânın emirlerine itâat ederler. Günâh işlemezler. Erkek ve dişi değildir. Evlenmezler. Diridirler. Yimezler, içmezler, uyumazlar. Nûrânî cisimdirler, akıllıdırlar. En üstünleri dört tânedir.

1- Cebrâil aleyhisselâm: Vazîfesi Peygamberlere vahy getirmek, emir ve yasakları bildirmektir.

2- İsrâfil aleyhisselâm: Sûr'a üfürmekle vazîfelidir. Birinci üfürmesinde hâsıl olan sesi işiten Allahü teâlâdan başka her diri ölecek, ikincisinde hepsi tekrâr dirilecekdir.

3- Mikâil aleyhisselâm: Rızk gönderilmek, ucuzluk, bolluk, kıtlık, pahalılık ve her maddeyi hareket ettirmekle vazîfelidir.

4- Azrâil aleyhisselâm: İnsanların rûhunu alan budur.

Bunlardan sonra dört sınıf melek vardır. Hamele-i Arş denen melekler dört tânedir. Huzûr-i ilâhide bulunan meleklere, Mukarrebîn denir. Azâb meleklerinin büyüklerine Kerûbiyân, rahmet meleklerine Rûhânîyân denir. Cennet meleklerinin büyüğünün adı Rıdvân, Cehennem meleklerinin büyüğünün adı Mâlik dir. Cehennem meleklerine Zebânî denir. Sayısı en çok olan mahlûk meleklerdir. Göklerde, meleklerin ibâdet etmedikleri boş bir yer yoktur