islam dinimizde mescidin yeri çok önemlidir, mescidler dinimizin kurulduğundan bu yana her zaman önem ile bakılmış ve onlaradeğer verilmiştir.

Dinimizde ilk mescidin adı Kuba yani ilk inşa edilen mescid Kuba mescidi olmuştur.

Hz Muhammed sav in Mekkeden Medineye hicreti esnasında kubaya gelirve islamın ilk mescidini yıl 2 temmuz 622 de inşaa ettirmiştir.

Kubalı müslümanlar bu mescid yapılmadan önceki yerinde namazlarını kılıyorlardı ancak daha çok Bazı medinelilerin evlerinde kılmaktaydılar.

Mekkeden gelip Medineye geçen müslümanlar kubaya gelirken Amr b. Avf oğullarının hurma kuruttukları yerde namazlarını kılıyorlardı. Hz Ömer ra ta aralarında bulunuyordu. aralarındaen güzel kuranı okuyan kişi salim imamlık yapmaktaydı.

Kuba mescidinin yapılacak olan bu arsa Külsüm b.Hidm e ait olduğu bilinmekteydi, ve burayı mescid yapımı için heba ettiği rivayetler arasındadır.
Bir başka görüşe göre burasının Leyla isminde bir kadının olduğu belirtilmektedir. sad b. Heyseme öncülük etmiştir,ancak münafıklar bir bahane uydurarak Leylanın eşşeğini bağlamış olduğu yerdemi secde edeceklerini öne sürmüşlerdir. burayı Dırar mescidi yapımı için bir bahane uydurdukları bilinmektedir.

Kubadaki Müslümanlar Allah rasulünden mescid yaptırmasını isterler ve Allah rasulü Devesini serbest bırakmış devesinin çökeceği yerin mescid olarak yapılacağını söylemiştir. ve deve bu mekana çöker.

Müslüman toplulukları Allah Rasulü ile birlikte mescid yapmak üzere işe atıldılar. Rasulullah bu mescid yapımında kendiside çalışmıştır.

Temel için ilk taşı Hz Muhammed sav koymuştur. daha sonra sırasıyla Hz Ebu bekir,Hz Ömer,Hz Osman ve başkalarının oraya taş koymalarını söylemiştir.

Rasulullah sav çok ağır şartlarda taş kaldırmaktan geri durmadı ve var gücü ile bu mescidin yapımında çalışmıştır.

ve bu gayret sonucunda mescid kısa bir zaman zarfında tamamlanmıştır.