Aşk Acısı Nasıl Geçer?

İnsanlar ilişkiye başlarlar, kimileri bu ilişkiyi devam ettirir ve kimileri de ilişkilerini yürütemez. Ama terk edilmek, aşk acısı yaşamak herzaman meşakatli bir süreç olmuştur. Delirmek olarak tabir edilen bu süreç aslında tamamen beyinde olan bitenlerle alakalıdır. Aslında hissedilen şey, beynin sinir sistemine ters düşen bir duygudur. Olay da beynin bu duyguya bir türlü alışamamasıdır.
Sadece uzun süreli ilişkilerde de olmuyor üstelik. İster bir yıldır beraber olun ister on, sevgilinizle ayrıldığınızda aşk acısını hemen her an yaşayabilirsiniz. Öncelikle gördüğünüz her şey onu hatırlatmaya başlar. Gün içerisinde sürekli onu düşünmeye başlarsınız. Yürüdüğünüz yollar bile anılarla doludur. Sanki çıldıracakmış gibi olur, onsuz yapamayacağınızı düşünürsünüz. Aslında yaşananlar tamamen nörolojik. Hatta yapılan araştırmalar gösteriyor ki, beyinde aşk acısının kaynağı olarak tanımlanan noktayla uyuşturucu ve nikotin bağımlığının tetiklendiği nokta aynı. Anlayacağınız aşık olduğunuz insanı bırakmak, beyinde sigarayı bırakmak gibi tesir ediyor. Nasıl ki, sigarayı bırakmak için belli bir sürece ihtiyaç varsa, aşk acısının geçmesi için de bir sürece ihtiyaç vardır.

Bunun nedeni romantik duyguların ruhunuzda, beyninizde ve hafızanızda yarattığı etki. Bu anıların yok olması ya da tesirlerinin beyinde yarattığı etki yavaş geçiyor. Elbette bu durum bir hafıza kaybı yaşayacağınız ve onu sonsuza kadar unutacağınız anlamına gelmiyor. Sadece o ilk zamanlardaki boğuk ve baskın histen zamanla kaybolmanız mümkün. Aşk acısı nasıl unutulur diye soranlara verilebilecek cevap aşk acısının tamamen unutulmayacağı ama ilk zamanlardaki gibi de olmayacağıdır
Elbette bu süreç içerisinde beyninize söz geçiremeyeceğiniz zamanlar olacaktır. Çünkü romantik reddedilme beynin ilkel kısımlarında gerçekleşen bir acıya sebep olur. Bu susamak ve acıkmak gibidir. Bu nedenle bu acıyı çıkarmak için fevri davranışlarda bulunulur. Genel olarak bu tip davranışların aşka faydası yoktur.

Üstelik aşk acısı olarak tarif edilen o soyut hissin bir de fiziksel boyutu vardır. Örneğin omuzlarınıza bir ağrı çöker, bir türlü gevşeyip rahatlayamazsınız, midenize bir ağrı oturur ve belki bu hisse bir de batma acısı eklenir. Salgılanan hormonlardan dolayı sindirim ve kalp sisteminiz dahi zarar görebilir. Evet bunlar bire bir yaşanır.

Aşk acısı ne zaman geçer? Araştırmacılar buna da cevap veriyor. 6 ay ile 2 yıl arasında bir azalma olacağını belirten uzmanlar bu sürecin kaçınılmaz olduğunu da belirtiyor. Aslında natürel bir süreç. İnsanları birarada tutan eski bir davranış biçimi. İncinen kişinin başka bir insana tekrar bağlanmak için kendini tamir etme süreci bu
Ayrılık acısı nasıl geçer? Bununla ilgili kesin bir şey olmasa da birkaç ipucu verilebilir. Öncelikle alkol ve uyuşturucudan uzak durmak gerekiyor. Bunlar süreci süresiz olarak uzatan etmenler. Unutmayın, aşık olduğunuz insanla ayrıldığınızda aslında iyileşme süreciniz de başlamıştır demektir. Bu süreci atlatmak için en iyi yol kağıt ve kalemdir. Örneğin aklınıza gelen harika anıları değil de eski sevgilinizin ne kadar kötü alışkanlıkları olduğunu, kabalıklarını, size antipatik gelen huylarını yazabilirsiniz. Kimbilir belki de süreci hızlandırır.