Karadeniz Bölgesinin Kültürel Yemekleri

Karadeniz Bölgesinin Kültürel Yemekleri , Karadeniz yemekleri, Karadeniz yöresel yemekler, Karadeniz yöresine ait yemekler, Karadeniz bölgesi yemekleri

Karadeniz Bölgesine ait bazı yöresel yerel yemek örnekleri ve bazı tarifler

- BAKLA ÇORBASI (Gerede)
- Karalahana Çorbası (Ordu)
- Fasulye Kavurması (Giresun)
- HAMSİ BÖREĞİ (Giresun)
- CEVİZLİ TAVUK (SAMSUN)
- PANCAR YAPRAĞI ÇORBASI (GİRESUN)
- GELİN TIRNAĞI (SAFRANBOLU)
- GENDİME ÇORBASI (GÜMÜŞHANE)
- BEYAZ BAKLAVA (Zonguldak)
- TOYGA ÇORBASI (AMASYA)
- TOKAT DOLMASI
- Kızarmış Hamsi Buğulama (Karadeniz)
- ETLİ EKMEK (Kastamonu)
- FINDIK KÖFTESİ (GİRESUN)
- Laz Helvası
- Ayvalı Et (Gümüşhane)
- MISIR PASTASI (SİNOP)
- Kuymak (Mıhlama) Trabzon
- Uğut (Bolu)
- Siron (Gümüşhane)
- Laz Böreği
- Mengen Pilavı (Bolu)
- Kıymalı Karalahana (Samsun)
- Kağıtta Hamsı (Samsun)
- Peynirli Ve Cevizli Mantı (Samsun)
- Yanıç (Samsun)
- Böbrek Kavurma (Samsun)
- Mısır Çorbası (Samsun)

PANCAR YAPRAĞI ÇORBASI

MALZEMESİ:
25-30 pancar yaprağı
3 soğan
2 çorba kaşığı katıyağ
1/2 su bardağı süt
1 su bardağı barbunya veya kuru fasulye
150 gr. kıyma
1 fincan mısır unu
1 fincan pirinç
su
tuz.

Kızdırılmış yağda doğranmış soğanları pembeleştirin ve eti de ekleyip kavurun. Yeterince su döküp, kaynatın ve üstüne, ince doğranmış pancar yapraklarını ilave edin. Haşlanmış fasulye ve ılık suda yıkanmış pirinci, yapraklar yumuşayınca, ilave edin. Kaynayınca, mısır ununu, sütü, tuzu devamlı karıştırarak ekleyin. Fasulyeler yumuşayıp pirinçler şişince ateşten alın.

CEVİZLİ TAVUK

Malzemeler

1 adet tavuk göğsü
- 1/2 su bardağı yoğurt
- 3 yemek kaşığı mayonez
- 2-3 yemek kaşığı ceviz
- 4-5 adet kornişon turşusu
- 4-5 adet mısır turşusu
- tane karabiber
- Defne Yaprağı
- tuz

Hazırlanışı

1. Tavuk göğsünü tane karabiber ve defne yaprağı ile beraber haşlıyoruz.
2. Pişen tavuk göğsünü liflerine ayırıyoruz.
3. Mayonez, yoğurt ve tuzu iyice karıştırıyoruz.
4. Kornişon turşusunu küp küp doğrayıp tavuklara ekliyoruz.
5. Ufalanmış cevizi de tavuklara ekliyoruz.
6. Yoğurtlu sosu tavuklarla karıştırıp üzerini mısır turşusu ile süslüyoruz.

HAMSİLİ BÖREK

Malzemeler:
6 adet yufka
1 kilogram hamsi balığı
1 yumurta
Yarım su bardağı sıvı yağ
6-7 dal taze soğan
Yarım demet maydanoz
Karabiber, pul biber
Tuz

Yapılışı:

Hamsiler ayıklanıp sırt dikenleri çıkarılır. İyice yıkanıp süzülür. Bir kaba konur. İçine ince doğranmış taze soğan ve maydanoz, karabiber ve tuz konur harmanlanır. Diğer tarafta, bir kapta yağ ve yumurta iyice karıştırılır. Tezgâhın üzerine serdiğimiz yufkaya bu karışımdan sürülür ve balıklar serpiştirilir. Yufka kol böreği şeklinde, sıkıştırılmadan rulo yapılır. Tepsiye uzunlamasına konur. Diğer yufkalar da aynı şekilde hazırlanır. Üzerine yumurtalı harç sürülür. 200 dereceye ayarlanmış fırına verilir. Böreklerin üzeri nar gibi kızarınca fırından alınır. Dilimlenerek sıcak sıcak servis yapılır.

Karalahana Çorbası

Malzemeler

- 3 Yemek kaşığı naturel sızma zeytinyağı (misal: Zeytin İskelesi)
- 2 yemek kaşığı minicik doğranmış kahverengi kuru soğan
- 2 yemek kaşığ minicik doğranmış kereviz
- 2 yemek kaşığı minicik doğranmış havuç
- Yarım demet minicik doğranmış maydanoz
- 1 lt. kaynar su
- 250 gr. karalahana
- Hazırladığınız kuru fasulye püresi
- 1 cup haşlanmış kuru fasulye veya haşlanmış barbunya (veya yarım yarım, ikisi birden)
- Tuz ve taze öğütülmüş karabiber
- Ekstra sızma zeytinyağı (misal: Selatin)

Tarif:

1. Orta boy bir tencereye zeytinyağını, kuru soğanı, kerevizi, havucu, maydanozu koyun. Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte 30 dakika pişirin.
2. Sebzelerin üzerine bir litre kaynar suyu ekleyin. Karalahanaları teker teker yıkayın. Saplarını ince ince doğrayın. Yaprak kısımlarını boylamasına ve enlemesine bir veya 2 cm'lik kareler şeklinde kesin. Büyük parçalar bırakırsanız, kaşıktan sarkar ve yemesi zor olur. Doğradığınız karalahanayı da tencereye ekleyin. Hepsi yumuşayana kadar pişirmeye devam edin.
3. Karalahanalar ve diğer sebzeler yumuşayınca, kuru fasulye püresini ve haşlanmış fasulyeleri ekleyin. Çorba koyulaşana kadar, pişirmeye devam edin. Tuz ve biberini ayarlayın.
4. Hazırladığınız çorbayı, kaseye koyun. Üzerine eksra sızma zeytinyağı gezdirin. Acılı, ekmek kıtırından serpiştirin. Servis yapın.

TAZE BAKLA ÇORBASI

MALZEMELER
10 adet taze bakla
1 küçük soğan
3 çorba kaşığı süzme yoğurt
1 yumurta
dereotu
zeytinyağı ve tereyağ
1 tatlı kaşığı salça

HAZIRLANIŞI
Baklaları tahta üzerinde incecik kıyın, diğer tarafta tencerede 1 küçük soğanı yağla beraber kavurup salçayı ekleyin daha sonra kıyılmış baklaları ilave edip biraz sote edin ve 1 su bardağı sıcak suyuda katıp baklaların pişmesini sağlayın. Bu arada çukur bir kapta yoğurt, 1 yumurta, 3 çorba kaşığı unu ve dereotunu da katıp karışımı hazırlayın. Diğer tarafta pişmekte olan baklalar yumuşayınca üzerine 4 su bardağı kadar daha suyu ilave ederek tam kaynamaya yakın yoğutlu olan karışımıda ekleyip kısık ateşte karıştırarak pişmesini sağlayalım. Biraz dinlendikten sonra üzerine pul biber ilave ederek servis yapalım.