Yutma güçlüğü tıbben "disfaji" olarak da bilinmektedir. Bu hastalık genellikle ileriki yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Çoğunlukla basit nedenlerden dolayı oluşan yutma güçlüğü kendi kendisine geçmektedir fakat kısa bir süre içinde (2-3 gün) geçmeyen yutma güçlükleri için vakit kaybedilmeden bir doktora başvurulması gerekilmektedir. Peki yutma güçlüğü nasıl anlaşılır?

Yutma Güçlüğünün Belirtileri

Yutkunma sırasında ağrı hissetmek ya da boğazdan yemeklerin geçmemesi,
Ses kısıklıklarının yaşanması ya da yenilen yiyeceklerin geri çıkarılması,
Midede oluşan acılar ve buna bağlı olarak yutkunma sırasından öksürmelerin görülmesi,

Yutma güçlüğünün belirtileridir. Bu durumlar kısa süreli de olabilmektedir. Fakat bu belirtiler iki günden fazla süre devam ederse bir kulak burun boğaz doktoruna gidilmelidir. Yutma güçlüğünün bir çok farklı nedeni bulunmaktadır.

Yutma Güçlüğü Nedenleri

Eğer yemek borusunda bulunan kasların her hangi bir bölümüm işlevini yitirmesi yemeğin geçişi esnasında ağrı yapmakta, bazen yemeğin geri çıkartılmasına neden olmaktadır.
Mide yanması olarak da bilinen reflü hastalarından, mide asidi yemek boğrusuna doğru çıkarak yemek borusunun tahriş olmasına sebebiyet vermektedir. Bu durumda yutma güçlüğüne neden olmaktadır.
Çok sık karşılaşılan durumlardan bir tanesi de yabancı cisimlerin yemek borusunda takılı kalmasıdır. Büyük çaplı yiyecekler ya da yabancı cisimler boğaz ya da yemek borusunda takılarak yutma güçlüğüne neden olmaktadır. Örneğin, çocuklar bazen boncuk, misket, bozuk paraları yutup bu durumlara karşı karşıya kalmaktadırlar.
Bazen yemek borusunda ya da boğazda tümör oluşumu görülmektedir. Oluşan bu tümörler boğazın ya da yemek borusunun daralmasına yol açmaktadır. Bu durumda yutma güçlüğüne sebep olmaktadır. Bunun yanı sıra kanser tedavilerinden kullanılan radyoterapi yemek borusundaki kasların zarar görmesine neden olmaktadır. Bu yüzden de yutma güçlüğü çekilmektedir.
Bazı nörolojik hastalıkların belirtisi olarak yutma güçlüğü görülmektedir. Özellikle parkinson hastalarından yutma güçlükleriyle karşılaşılmaktadır.
Bazı alerjik durumlarda yemek borusunda bulunan bir hücre türü (eozinofil) çok hızlı bir şekilde çoğalmaktadır. Yemek borusunu daralttığından dolayı yutma güçlüğüne neden olmaktadır.

Yutma güçlüğünün oluşmasını engellemek için alınabilecek basit önlemler bulunmaktadır. Günde üç öğün yerine, öğün sayısı arttırılmalı ve öğünlerde azar azar beslenilmelidir. Yemekler yavaş yenmeli ve ağızda dişlerle iyice parçalanmalıdır. Reflü yutma güçlüğüne neden olacağından dolayı reflüye sebebiyet verebilecek yiyecek ve içeceklerden de uzak durulmalıdır. Alkol, sigara, gazlı içecekler, kahveden uzuk durulmalıdır.