Günün Sözü DamlaPenia.
Her şey neye layıksa ona dönüşür. -Mevlana
Etiket Listesi

Seçenekler
Seçenekler
Stil
Farkedmez - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi
13 Nisan 2016
Bulunduğu yer
Tel'aran'rhiod
Mesajlar
20.014
Seslenildi
1781 Mesaj
Etiketlendi
96 Konu

Standart Nasıl Astsubay olunur?

26 Kasım 2016
1

Asker nasıl olunur, astsubay nasıl olunur, astsubay olmak için ne yapmak lazım, astsubay olmak içi gereken şartlar nelerdir



Osmanlı Devleti zamanında gedikli zabit, küçük zabit gibi isimlerle anılan astsubaylık kurumu NATO üyesi tüm ülkelerde geçerli olan bir rütbedir. Türk Silahlı Kuvvetlerinde Subay sınıfından sonra yer alan Astsubaylar eratın en çok muhatap olduğu askerlerdir. Ayrıca Türkiye’de ki kırsal alanlarda da eskiden genelde jandarma karakol komutanı oldukları için, köylü kesimi tarafından çok saygı gösterilen, devletin temsilcisi sıfatıyla görülen bir sınıftır. Astsubaylar 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri personel kanununa tabidirler. Mecburi hizmet süreleri 10 yıldır. Türk Silahlı kuvvetlerinde kara, hava, deniz, jandarma bünyesinde görev yaparlar. Kendi içinde bir takım rütbelere ayrılır. Bunlar: Astsubay çavuş, Astsubay kıdemli çavuş, Astsubay üstçavuş, Astsubay kıdemli üstçavuş, Astsubay başçavuş, Astsubay kıdemli başçavuş olmak üzere 6 rütbedir.

Astsubay olmak için çeşitli şartlar bulunmaktadır. Ayrıca her kuvvetin (kara, deniz, hava, jandarma) ve her sınıfında(topçu, piyade, tankçı vb.) bazı farklı şartları olabilir. Kara kuvvetleri astsubay alımı için gerekli olan şartlar şunlardır:

Genel Şartlar:
– Lise ve dengi okullar, en az iki yıl süreli meslek yüksekokulu veya dört yıl süreli fakülte/yüksekokul mezunu olmak

Sosyal Durum- Ahlak- Karakter
– Dış Kaynaktan Muvazzaf Astsubay Temin Yönetmeliği’nin 6’ncı maddesinde düzenlenmiş olan “Muvazzaf Astsubay Adaylarında Aranacak Nitelikleri” taşımak. Bunlar genelde subaylar içinde istenen ahlaki yükümlülüklerdir. Bu şartlar içinde 657 sayılı devlet memurları kanununun 48. Madde sinide barındırır.


Yaş ile İlgili Şartlar:
– Dört yıl ve daha fazla süreliyükseköğretimi bitirenler için28 yaşından, daha kısa süreli okulları bitirenler için 26 yaşından gün almamış olmak.

Sağlık ile ilgili şartlar:

– Vücut yapısı düzgün, ağız, çene ve diş yapısı muntazam olmak; yüzünde fazla miktarda çiçek bozukluğu, çıban ve yanık izleri, dilinde pelteklik, vücudunda dövme, kekemelik ve gözünde şaşılık vs. bulunmamak

– TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde belirtilen boy ve kilo sınırlarında olmak. Asgari boy standardı erkek adaylar için 164 cm, bayan adaylar için 158 cm’dir.

– Sevk edilen askeri hastaneden başvurduğu sınıfa uygundur raporu almak
Bu şartları taşıyan herkes astsubaylık sınavına başvurabilir. Astsubaylık sınavı yazılı sınav, sözlü sınav ve Fiziki Kabiliyet Yeterlilik Testisınavından oluşur.

– Yazılı sınavda 50 soru sorulmaktadır. Türkçe, İnkılap tarihi, Atatürkçülük, T.C. Anayasası, Uluslararası Kurumlar ve anlaşmalar, Türkiye Coğrafyasından oluşan yazılı sınavda en az 70 puan alınması gerekmektedir. Ayrıca bu sınavda 4 yanlış bir doğruyu götürmektedir.

– Yazılı sınavı başarı ile veren adaylar mülakat sürecine girerler. Bu süreçte ilk sağlık muayenesi yapılır. Yukarıda bahsettiğimiz sağlık şartlarını taşıyanlar Kişilik değerlendirme testine gireceklerdir. Kişilik değerlendirme testi genel olarak nasıl bir karakterde olduğunuzu anlamak içindir. Bu puana tabi değildir. Sadece kanaat oluşturmak amacıyla yapılır. Sözlü mülakattan önce en son Fiziki kabiliyet yeterlilik testi yapılır.Adaylar 1500 m koşu, mekik ve şınav branşlarından değerlendirilecektir. Burada 40 baraj puanını geçmek gerekmektedir.

– En son sözlü mülakat süreci başlar. Sözlü mülakatta diksiyondan, görünüşe, genel kültürden, kendini ifade etmeye, kendine güven duygusuna kadar birçok özellik ölçülür. Sözlü mülakattan da 70 almak gerekmektedir.

Yazılı sınavın %70’i,Fiziki kabiliyet yeterlilik testinin %15’i, Sözlü mülakatın %15’i alınarak başarı puanı bulunur. Bu puana göre yapılan sıralama ile sınavı kazanan adayların listesi belirlenmiş olur.
Bu sınavları başarı ile verenler astsubay meslek yüksekokulunda görecekleri iki yıllık eğitimin ardından astsubay çavış türbesi ile atanırlar. Ancak burada bilinmesi gereken bir başka konu daha vardır. Astsubay meslek yüksekokulları kara, hava, deniz, bando ve sağlık olmak üzere beş kısımdır. Bu sınıfların birbirinden farklı bir takım şartları bulunabilir.

Maaşlara gelince yapılan görev ve yere göre değişmekle birlikte devletteki maaşlara göre normal düzeyde seyreder.

Astsubay olacaklarda aranan şartlar vb. güncel konularla ilgili olarak ilgili kuruluş ve kurumları takip ediniz.

Roman - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi
16 Ekim 2016
Mesajlar
4.863
Seslenildi
189 Mesaj
Etiketlendi
63 Konu
Ruh Hali
Ruhsuz
Standart Cevap: Nasıl Astsubay olunur?
26 Kasım 2016
2
Askerden geldikten sonra niyetim olmuştu ama olmadı.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Avatar Seçilmemiş
Üyelik tarihi
14 Ekim 2016
Bulunduğu yer
İnsan-ı kâmil
Mesajlar
10.971
Seslenildi
595 Mesaj
Etiketlendi
71 Konu
Ruh Hali
Ruhsuz
Standart Cevap: Nasıl Astsubay olunur?
26 Kasım 2016
3
İşin özü illa yakışıklı mı olacak ?
Konuyu 1 kişi okuyor. (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Benzer Konular
Konu
Konuyu Başlatan
Forum
Cevaplar
Son Mesaj