Hristiyanlık öncesi Britanyalılara ait mitolojilerin günümüze kadar taşınan kalıntılardır. Bu mitler 'Llyfr Coch Hergest' (Hergest'in Kırmızı Kitabı), 'Llyfr Gwyn Rhydderch' (Rhydderch'in Beyaz Kitabı), 'Llyfr Aneirin' (Aneirin'in Kitabı) ve 'Llyfr Taliesin' (Taliesin'in Kitabı) gibi Orta Çağ Galler el yazmalarında büyük oranda değişime uğrayarak günümüze ulaşmışlardır.
Beyaz ve Kırmızı kitaplarda yer alan nesirler 'Mabinogion' olarak adlandırılır. Bu ismi kitapların ilk çevirmeni Lady Charlotte Guest vermiştir ve sonradan gelen çevirmenler de kullanmıştır. 'Cad Goddeu' (Ağaçların Savaşı) gibi şiirler ve' Trioedd Ynys Prydein' (Britanya Adası Üçlemeleri veya Galler Üçlemeleri) ile 'Tri Thlws ar Ddeg Ynys Prydain' (Britanya Adası'nın On Üç Hazinesi) gibi liste türü metinler de mitolojik unsurlar içerir. Bu eserler ayrıca Roma Britanyası sonrası dönemin geleneksel tarihini ve Arthur Efsanesi'nin en eski sürümünü barındırır.
Galler mitolojisinin diğer kaynakları 9. yüzyıla ait 'Historia Britonum' (Britanyalılar'ın Tarihi) adlı Latince tarih derlemesi ve Monmouthlu Geoffrey'nin 12. yüzyıla ait 'Historia Regum Britanniae' (Britanya Kralları'nın Tarihi) adlı Latince kroniğidir.
Alıntı

Asrevya

Üyelik tarihi
03 Şubat 2015
Bulunduğu yer
Antalya
Mesajlar
20.169
Seslenildi
1439 Mesaj
Etiketlendi
51 Konu
Galler Mitolojisi
04 Şubat 2015
- Paylaş
- Share this post on
Digg
Del.icio.us
Technorati
Twitter