Mozilla Firefox Quantum için geri sayım



Firefox Quantum neler sunacak?






Photon kullanıcı arayüzüne sahip yeni Firefox, gücünü baştan aşağı yeniden oluşturulmuş ve modernize edilmiş motorundan alıyor. 57 sayısının değişimin büyüklüğünü karşılamadığına karar veren Mozilla, bu sebeple isim ve logoda da değişikliğe gitmiş.

Firefox 52 ile kıyaslandığında Quantum iki kat daha hızlı olarak karşımıza çıkıyor. Bileşenleri ve haliyle tarayıcı daha hızlı hale getirmek için Rust dili kullanılmış. Firefox geçmişten günümüze görevleri tek işlemci çekirdeği ile yürütürken, artık birden fazla çekirdeği kullanıyor. Yine Rust ile kodlanan yeni CSS motoru da yükleme sürelerini artırmak için birden fazla çekirdek kullanmakta. Şirket, bunu başka bir web tarayıcının yapamayacağı şeklinde bir iddiaya sahip.

Mozilla yine hızı artırmak üzere, birkaç yıl önce tanıttığı çoklu işlem mimarisi ile birlikte açık olan sekmeye öncelik veriyor. Quantum yüzde 30 daha az bellek kullanarak aynı web sitelerini açarken rakibi Chrome’a göre daha hızlı olmasıyla da dikkat çekiyor. Ekip, yine hızı etkileyen 468 sorunun da düzeltildiğine vurgu yapıyor.

Firefox Quantum final sürümü 14 Kasım tarihinde sunulacak.