Türk sanat müziğinde eşsiz bir yeri olan klarnet, bütçesel olarak düşündüren bir enstrümandır. Bu anlamda seçim yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar vardır.

İlk olarak klarnet türüne karar vermek gerekir. Bunlardan ilki, küçük klarnet olarak da bilinen asıl ismi mi bemol klarnettir. En küçük klarnettir. Büyüklük olarak ondan sonra si bemol klarnet ve la klarnet gelir. Ayrıca bas olarak bulunan ve en büyüğü olan basklarnet olmak üzere dört çeşit klarnet vardır. Mi bemol klarnet klasik müzikte kullanılan bir enstrümandır. Si bemol klarnet ve la klarnet özellikle Türk sanat müziğinde kullanılandır. Klarnetin önerilen ağaç türü abanozdur. Abanoz ağaçta daha kaliteli ses çıkar. Türkiye'de kullanılan klarnet türü sol klarnettir. Türk müziğinde en çok kullanılan üflemeli çalgı aletidir.

Sol klarnet, si bemol klarnete göre hem uzun hem de kalındır. Klarnet, ağaç türü ve kullanılan malzeme (nikel, gümüş) den dolayı, alımında fiyatlar biraz farklılık gösterir. Yeni başlayanlar için bütçeye göre; ikinci el klarnet daha uygun olacaktır.

Klarnet seçiminde bulunurken alınan klarnette çatlaklar olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Mekanizmayı tutarken, yayların yumuşaklığına ve perdelerin düzgün olmasına bakılır. Nikel ve gümüş mekanizması olan iki tip klarnet vardır. Nikel mekanizmalı klarnetin tercih edilmesi daha uygun olur. Çünkü çalarken ellerin terlemesinden dolayı perdelere daha kolay uyum sağlanacaktır.

Son olarak seçimde dikkat edilecek husus, bek(ağız) ile klarnet uyumudur. Güzel bir tını çıkması için, klarnet beyni de denen bekin kalitesi çok önemlidir. Bu hususta, hem daha şiddetli ses çıkarmak, hem de daha az nefes harcamak için kapalı bek kullanımı tercih edilmelidir.

Alıntı