
Çağlama
Çağlama, gitar ve bağlamanın bazı özelliklerini taşıyan telli bir çalgı. Ömür Kılıçaslan, 2004 senesinde çalgının yapımını tamamlamış. Çağlama yapımında ise Ömür Kılıçaslan’a arkadaşı Çağlayan Örge yardımcı olmuş. Kılıçaslan’ın kendi tanımına göre çağlama “gitar tuşesiyle çalınan bir bağlama” . Tel olarak gitar tellerinin kullanıldığı enstrümanın sapı, bağlama veya gitara ait bir sap biçimi değil; çağlamaya özgü. Teller, gitara göre biraz daha uzun tutulduğundan sap gerginliği de yüksek. Bu yüzden sap boyunca gerginliği dengeleyen bir demir çubuk geçiyor (Gitarcılar bilir, gitardaki”truss rod” gibi yani. Bilmeyenler ise annelerimizin saksı bitkilerini dengelemek için koyduğu çubukları düşünebilir.). Perde düzeni tıpkı gitardaki gibi logaritmik ilerlemekte, fakat bu perdeler arasına bağlamada bulunan koma (arıza veya mikrotonlar) sesleri veren ek perdeler konulmuş.
Ülkemizde, popüler müziklerde ve halk müziğinde en çok kullanılan iki telli çalgının; bağlama ve gitarın bir araya geldiği bu yeni enstrüman, buralı bir müzisyenin şahsına münhasır çalgısı olmuş yani kısaca.
Ömür Kılıçaslan, Yüxexes programında enstrümanını kendi ağzından tanıtıyor. Müzisyene ve enstrümana ait az sayıdaki videolardan biri.
Kılıçaslan’ın grubu “Hariçten Gazelciler” de Çağlama müziğinin ön planda olduğu bir grup. 2008 ve 2012 yılında çıkardıkları iki albümleri var. Ömür Kılıçaslan (çağlama, gitar, vokal) dışındaki diğer grup üyeleri ise Murat Bolat (bas gitar ve vokal) ile Turgay Çetin (davul).