Sınav öncesinde özel gereksinimlerini belgelendiren ve bilgileri süresinde modüle işlenen 1 öğrenci hastanede 1 öğrenci cezaevinde 152 öğrenci evde 9 bin 317 öğrenci tek kişilik sınıfta sınava alınacak.

AA muhabirinin Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre merkezi ortak sınavlara 1 milyon 174 bin 427 öğrenci girecek. Öğrencileryurt içinde 970 merkezde 16 bin 237 okulda 91 bin 349 salonda yurt dışında ise 7 ülkede 14 merkezde 22 okulda sınava katılacak.

Sınavda yaklaşık 200 bin öğretmen görevlendirilecek.


Ortak sınavların birinci dönem sınavları 25 ve 26 Kasım'da yapılacak. Sınav yurt içi ve yurt dışındaki merkezlerde her iki gün yapılacak oturum için 09.00 10.10 ve 11.20'de başlayacak. Teneffüs araları 20 dakika olacak. Sınav uygulaması tüm merkezlerde eş zamanlı gerçekleştirilecek.

Öğrenciler 25 Kasım Çarşamba günü yapılacak birinci oturumda Türkçe matematik din kültürü ve ahlak bilgisi 26 Kasım Perşembe günkü ikinci oturumda ise fen ve teknoloji T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil derslerinden sınava girecek.

Her ders için dört seçenekli çoktan seçmeli testlerden oluşan 20 soruluk A B C D kitapçık türleri kullanılacak. Öğrenciler olağanüstü haller ve özel durumlar dışında kendi okullarında belirlenen sınıflarda sınava alınacak.

Sınavdan önce özel gereksinimlerini belgelendiren ve bilgileri süresi içinde modüle işlenen 1 öğrenci hastanede 152 öğrenci evde 9 bin 317 öğrenci tek kişilik sınıfta ve 1 öğrenci cezaevinde sınava alınacak.

Ortak sınavlara 172 görme engelli ve 400 az gören ile bin 125 işitme 5 bin 690 zihinsel ve bin 141 ortopedik engellinin yanı sıra 215 süreğen hastalığı bulunan öğrenci katılacak.

Ortak sınavlara hazırlık aşamalarında Türkiye'nin çeşitli okullarından 83 öğretmen davet edilerek 4 bin 500 soru hazırlandı. Sorular Soru Oluşturma ve Geliştirme Dairesinde çalışan branşlarında her biri soru yazma alanında uzmanlaşmış 25 öğretmen 22 ölçme değerlendirme ve alan uzmanı akademisyen tarafından redakte edildi.

24 saat esaslı silahlı nöbet tutulacak

Baskı sürecinde kapalı dönem çalışmasına katılan 60 personel sağlık kontrollerinden geçirildikten sonra 20 Ekim-26 Kasım'da kapalı devre çalışmasına alındı.

Ortak sınavın iş ve işlemlerinin yürütüldüğü Gölbaşı Ballıkpınar Kampüsü'nde Gölbaşı İlçe Jandarma Komutanlığı ile yapılan protokolle güvenlik tedbirleri artırıldı. Bu kapsamda sınav evrakının basım aşaması olan kapalı devre süresince 24 saat esaslı silahlı nöbetçi uygulamasına geçildi.

Öte yandan bakanlığın illere gönderdiği genelgeye göre salon görevlileri sınav salonlarında gazete kitap okumayacak öğrencilerin dikkatini dağıtacak şekilde ve gerekmedikçe konuşmayacak. Sınav süresince topuklu ayakkabı giyilmeyecek ve cep telefonu gibi cihazlarla sınav salonuna gelinmeyecek.