Sevginin Ayışığı - Refik Ersoy

Cok cok eskiden yesil bir vadinin icinde bir irmak kiyisinda kurulu bir köy varmis dünyada, taa dünyanin öbür ucunda. Cok eski dedik ya, o zamanlar gündüzleri pek günesli gecermis, yagmur yagmadikca; geceleri hep yildizli olurmus, bulutlar olmadikca. Koy sakinleri tarimla ugrasirlarmis, hayvanlar avlarlarmis ucsuz bucaksiz arazilerinden, sularini kaynagi cok uzakta olan, köylerinin icinden gecen, irmaktan alirlarmis. Köyde herkes birbirini sever, sayarmis. Köyde bir tek kisinin kalbinde öyle büyük bir sevgi varmis ki bütün köyünküne bedelmis; Dolunun Intera'ya olan askiymis bu. Kiz Dolun'u bilirmiste tanimazmis yakindan.
Dolun dayanamamis bir gün gitmis kizin yanina. Sormus Intera'ya onunla evlenip evlenmeyecegini.
Intera demis ki Doluna: "Evlenirim evlenmeye ama benim isteyenim coktur, her gelen kisiden ayni seyi ister benim babam. Ancak babamin bu istegini yerine getiren benimle evlenir. Dolun sasmis; "Sensin benim kalbimim sahibi" diyerek baslamis sözüne "Senin dilegin benim icin bir emirdir, söyle istegini hemen yapayim" demis askina. Intera demis ki: "Bir cicek vardir yapraklari gümüsten tomurcuklari elmastan, onu ister babam benle evlenecekten". Dolun; "Bekle beni" demis Intera'ya, "hemen gidip getireyim o cicegi ama nerededir yeri ?" Intera parmagiyla göstermis akan irmagi "Iste bu irmagin kaynagindadir der babam, kirk gün yürümek gerekirmis oraya varmak icin ama bir giden bir daha gelmedi simdiye dek cünkü oralar büyülüymüs derler, giden geri gelmezmis cünkü buralardan cok daha güzelmis oralar.
Dolun; "Senden daha güzel ne olabilir ki bu dünyada" demis Intera'ya "Dönecegim, o cicekle, dönecegim cünkü seviyorum seni, cünkü sensiz anlami olmaz benim icin o güzelligin". Dolun cikmis yola sonra. Kirk gün yürümüs irmagin yanindan. Hep ne kadar sevdigini düsünmüs Intera'yi yol boyunca. Tek aklindaki Intera'ymis, tek amaci ise o cicek. Kirkinci gün kalkmis Dolun sabah erkenden, yüzünü yikamis irmaktan, anlamis ki cok yaklasmis kaynagina irmagin suyun serinliginden. Devam etmis yoluna sonra. Biraz sonra varmis kaynaga, bütün yesilliklerle cevrili bir göl varmis kaynakta, gölün ortasinda bir adacik, adacigin üstünde de o cicek duruyormus. Anlamis Intera'nin anlattigi cicek oldugunu güzelliginden. Yüzmeye baslamis adaya dogru hemen. Adaya cikinca karsisinda bir adam belirmis Dolun'un. Adam Doluna: "Her gülün bir dikeni, koruyucusu, oldugu gibi bende bu cicegin koruyucusuyum, eger almaya geldiysen ben, Salut, izin vermem buna" demis. Dolun saskin ve de kararli bir tonla; "Ben o cicegi alacagim sonra askima kavusacagim" demis "Hic bir sey beni kararimdan ceviremez". "O zaman beni biraz dinleyeceksin" demis Salut "sana neden koparmaman gerektigini anlatacagim, eger hala ikna olmazsan o zaman izin veririm almana". Dolun ikna olmus ve cökmüs yoncalarin üstüne, baslamis dinlemeye...
"Eger bir seyi cok fazla istersen ve engelin yoksa önünde onu alirsin, hayatta böyledir, insan engelleri asarsa yasamina devam edebilir. Bu cicekte sadece yasam icin bir seyler yapacaksan engelleri kaldirir önünden cünkü onunda bir gorevi var, bu cicek sadece 28 gecede bir acar yapraklarini ve döker parlayan tohumlarini göle, bu sayede buradaki sular yukselir ve irmaktan tasar gider zamanla. Bu irmak sayesinde yasar bu dogadaki yesillikler, insanlar, hayvanlar." demis Salut. Dolun baslamis düsünmeye, eger cicegi koparirsa kavusacaktir sevdigine ama kuruyacaktir irmaklari bunun yaninda. Sonunda cicegin basina cöker kalir Dolun. Gümüs yapraklarinda kendini görür Dolun cicegin. Yaninda Intera vardir ama niye mutsuzdur ikiside. Aslinda kalbindeki tek endiseyi görür Dolun. Zaman gectikce Dolun'un düsünceleri yogunlasir kafasinda. Mutsuzlugunu düsünür, ciceksiz Intera'siz bir yasam düsünür. Koparamaz cicegi günlerce. Dolun artik yasamaktan zevk almaz sekilde sadece askini düsünerek beklemeye baslar olacaklari. Bir gece cicek tohumlarini birakirken göle bir tomurcukta Dolun'un sertlesmis kalbinin üstüne düsmüs, aniden Dolun kalbindeki askinin büyüklügü kadar kocaman bir tasa dönüsmüs, tas o kadar büyükmüs ki dünyaya sigmamis gökyüzüne yükselmis ve Dünya'yla dönmeye baslamis.
Böylece Ay olmus Dolun'un kalbi Dünya'ya. O günden sonra sadece 28 gecede bir göstermis Dolun kalbinin tüm yüzünü, askinin bütün pariltisini digerlerine; sadece o gecelerde aydinlatmis Dünya'yi, ayni cicek gibi...