Spintires İncelemesi





Tıpkı tycoon oyunları gibi, simülasyonların da en büyük özelliği hiçbir zaman aklımızın ucundan bile geçiremeyeceğimiz işleri bize yaptırmaları oldu. Mesela, yeni bir örnek daha var elimizde: Spintires. Kaçımız engebeli Rusya köylerinde, eski bir kamyonla yük taşıyacağını hayal etmiştir ki? Hemen aklınıza SCS Software'in tır oyunları da gelmesin. Spintires, fizik motoru ve "off-road" özelliğiyle kendine özgü olmayı başarıyor çünkü.

Evet, dediğim gibi Spintires'ın en büyük farkı bize zor koşullar ve gerçekçilik (hatta bazen biraz fazla gerçekçi) sunuyor olması. Yani, Münih'te bir otobüs şoförü değilsiniz, Avrupa'nın güzel yollarında kamyon kullanmıyorsunuz. Rusya'nın tüm çamuru ve çakılının içinde, 1980'li, 90'lı yıllardan kalma eski bir kamyonu, arazi aracını veya askeri aracı kullanıyorsunuz. Yükümüz mü? Odun! Pek fazla bir şey beklemeyin yani, Spintires herhangi bir hikâye anlatma derdine sahip değil. Teknolojinin olmadığı, fazlasıyla sessiz şehir dışı bölgelerde getir götür işlerine bakıyoruz. Arkada bir altyapı veya ön bilgi olmaması açıkçası hoş değil ve sizi oyundan biraz uzaklaştırıyor. Ek olarak, oyun boyunca görevleri tamamladıkça yeni araçlar, bölgeler vesaire açıyor fakat tüm bunlar etkileyici olmaktan uzak.

Maalesef oyunun görevleri belli bir saatten sonra eğlenceli olmaktan çıkıyor ve ne oyun oynuyorum hissine, ne de gerçek bir iş yapıyorum hissine kapılamıyorsunuz. Yine de, "belli bir saatten sonra" kısmını unutmamak gerek çünkü Spintires, o zamana kadar gayet hoş vakit geçirtebiliyor. Oyunun diğerlerinden ayrıldığı en büyük nokta, sunduğu gerçekçilik. Başka kaç oyunda aracınız çamura batar, sonra da siz kurtarmaya çalışırsınız ki? Bu durum Spintires'da her an başınıza gelebiliyor ve zaten amacı da bundan fazlası değil. Hızlı ve yeni model arabalar, heyecanlı yarışlar veya sürüş keyfi beklemeyin. Spintires'da sizi bekleyen tek şey berbat yollar, eski bir araç ve bolca ter.