Meyve ve Sebzeler Bozulmasın, Taze Kalsın
Aldığınız meyveler ve sebzelerin tamamını kullanmadan çöpe mi atıyorsunuz? Eğer cevabınız evet ise yanlış yaptığınız bir şeyler var demektir. Meyve sebzeleri nasıl muhafaza edeceğinizi bilmediğiniz için meyve ve sebzeler bozulacaktır ve çöpe atmak zorunda kalacaksınız.
Meyve ve sebzeleri taze tutmak ve israf etmemek için yapmanız gereken tek şey onları doğru bir şekilde saklamaktır. Meyve ve sebzelerin saklama koşullarını anlatan Dr. Özgür Şamilgil gıdaları taze saklamanın pratik yollarını anlattı.
Meyve ve Sebzeler Nasıl Saklanır?
– Elmanın üstünde çürük görürseniz hemen diğerlerinin yanından kaldırın, çürük elma sağlamların da bozulmasına neden olur.
– Muzun tazeliğini korumak için salkımın kökünü naylon filmle sarın. Diğer meyvelerin yanından uzak tutun. Muzun salgılayacağı yüksek miktarda etilen gazı, diğer meyvelerin olgunlaşmasını ve bozuşmasını hızlandırır.
– Böğürtlen, yaban mersini, frambuaz, kızılcık, ahududu benzeri meyveleri hafif sirkeli suda saklarsanız küflenmelerini ve yumuşamalarını önlersiniz. Bunun için bir ölçü elma sirkesi veya beyaz sirkeyi 10 ölçü suyla sulandırmanız yeterli.
– Domatesleri,güneş ışığından uzakta, oda ısısında veya buzdolabında tek kat halinde, kökleri üstte kalacak şekilde saklayın. Plastik poşette saklarsanız daha kolay bozulur.
– Kıyılmış veya püre yapılmış avokadonun ortasını çukurlaştırın, üzerine limon suyu veya zeytinyağı püskürtün. Plastik kapak veya filmle kapatıp buzdolabında tutun. Bu şekilde kararmasını engellersiniz. Bütün haliyle çabuk olgunlaşmasını isterseniz birkaç gün oda ısısında muz veya elma yanına bırakın.
– Salata için aldığınız yeşillikleri ıslaksa önce salata kurutucusunda çevirip kurutun. Açıkta bekletip kurutursanız öz suyunu kaybeder! Geniş bir kaseye koyup üzerine nemini alması için gazete kağıdı yerleştirin. Sıkı bir plastik kapakla veya naylon filmle kapatın.
– Patatesleri soğanların yanında saklamayın yoksa daha kolay filizlenirler. Elmaların yanında saklarsanız filizlenmeyi engelleyebilirsiniz.
– Kuru soğanı boru gibi bir file içine, tespih tanesi şeklinde tek tek dizip aralarına düğüm atarak saklayın. File yerine eski bir pantolonun bacaklarını da kullanabilirsiniz yeter ki soğanlar birbirine temas etmesin.
– Yeşil soğanı ıslaksa önce kurutun. Bıçakla kıyın. Boş bir plastik su şişesine doldurup buzluğa yerleştirip saklayın. Gereğinde kullanacağınız kadarını tencereye serperek boşaltın.
– Mantarlar kese kağıdı içinde, kuru serin bir yerde veya buzdolabında saklanabilir. Plastik kapalı kapta saklanmamalıdır. Bu durumda nemimi atamayacağından bozulmaya bağlar.
SEKA

Üyelik tarihi
08 Haziran 2015
Bulunduğu yer
İstanbul
Yaş
39
Mesajlar
5.084
Seslenildi
220 Mesaj
Etiketlendi
55 Konu
Ruh Hali

Meyve ve Sebzeleri Saklama Koşulları ve Taze Tutma Yolları Nelerdir?
07 Temmuz 2015
- Paylaş
- Share this post on
Digg
Del.icio.us
Technorati
Twitter
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.