Baş dönmesine hemen her zaman eşlik eden bulantı kusma yürümede zorluk eşlik eder.
Tıp dilinde vertigo olarak adlandırılan baş dönmesinden çok kısa olarak bahsetmek istiyorum. Çok sık görülen bu şikayetin altında basit bir hastalık olabildiği gibi hayati önem taşıyan hastalıklarda bulunabilir.
Hastalar baş dönmesibazen belli pozisyonda baş dönmesi fenalık hissi itiliyormuş gibi olma çevredeki cisimlerin yer değiştirmesi kusma mide bulantısı gibi ifadelerde doktora başvururlar. Baş dönmesi basit olarak denge ve işitme merkezini etkileyen rahatsızlıklarda ve beynin belli bölgelerini etkileyen rahatsızlıklarda görülür.Baş Dönmesinin nedneleri şöyle sıralanabilir..
•Beynin iskemik damar hastalığı: Bu hastalıkta beynin beslenmesi yetersizdir. Bunun sebebi de genellikle beyni besleyen damarlardaki tıkanmalardır.
•Vestibuler-nörinit: Genellikle soğuk algınlığı veya sinüzit yada solunum yolları enfeksiyonundan sonra ortaya çıkan kulaktaki denge ve işitme sisteminden kaynaklanan baş dönmesidir.
•Psikojenik vertigo: Depresyon histeri aşırı sinir ve stres gibi durumlarda ortaya çıkan baş dönmesidir.
•Meniere hastalığı: Baş dönmesinin çok sık görülen sebeplerindendir. Baş dönmesi kulak çınlaması ve ilerleyici sağırlık tablonun 3 temel belirtisidir. Orta yaş erkeklerde daha sık görülür.
•Kafa içi basıncının arttığı durumlar: Tümorler beynin omirlik sıvısındaki artma gibi sebepler sonucu hasta hekime baş dönmesi şikayeti ile başvurabilirler.
• Bunlar dışında kafa travmaları: metabolik bozulmalar gibi birçok sebep baş dönmesine sebep olabilir.
Baş dönmesi hastaların yasam kalitesini etkileyen günlük yasam aktivitesini düşüren bir rahatsızlıktır sebebi ister basit bir hastalık isterse önemli bir hastalık olsun mutlaka uzman bir hekim tarafından tedavi edilmelidir.
Yoksa daha farklı sonuçlar doğurur. Örneğin: özellikle orta yaşlarda başlayan baş dönmesinde akla beynin damar rahatsızlığı gelmelidir. Bu önemsenmezse sonuçta beyni besleyen damarın tıkanmasına bağlı felç oluşabilir.
Kısaca her hastalıkta olduğu gibi baş dönmesinin de erken teşhis ve tedavisi önemlidir.
alıntı
Jön TüRk

Üyelik tarihi
14 Şubat 2015
Bulunduğu yer
Başkent
Mesajlar
33.815
Seslenildi
2159 Mesaj
Etiketlendi
342 Konu
Baş dönmesinin nedenleri neler olabilir?
16 Haziran 2015
- Paylaş
- Share this post on
Digg
Del.icio.us
Technorati
Twitter
Bunu hiç unutma Evlat ! Batı hiçbir zaman uygar olmamıştır ve bugünkü refahı;devam edegelen sömürgeceliği ,döktüğü kan,akıttığı gözyaşı ve çektirdiği acılar üzerine kuruludur . . .
Aliya İzzetbegoviç
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Aliya İzzetbegoviç
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Normal