Dünya edebiyatını temelden etkileyen ve dönüştüren eserlerden bir tanesi de Miguel de Cervantes tarafından kaleme alınan Don Kişot‘tur. Mücadelenin ve inancın temel alındığı hikaye, insan duygusunun kişiyi var eden ilerlemelerine odaklanan bir yapıyla ilerler. Her dönemde okunan bir eser olarak kendini gösteren eserden alıntılarla derlediğimiz liste, aslında hayal gücünün insana ve insan hayatına kattığı daha pek çok şeyin de altını çiziyor.

1. “Bütün kötü huylar, beraberinde az da olsa bir zevk getirirler, Sancho; ama kıskançlık sadece tatsızlık, hınç ve öfke getirir.”


2. “Şimdi lütfen söyleyin bakalım, elinde olmadan deli olan mı, yoksa bilerek delirenler mi daha akıllıdır?”


3. “Bütün bu atlattığımız fırtınalar, yakında havanın sakinleşeceğine ve olayların bizim için hayırlı olacağına işaret ediyor; çünkü ne kötülükler ne de iyilikler, daimi olamaz; kötülük uzun sürdüğüne göre de, iyilik yakında demektir.”


4. “İnsanları arzu ve iradelerine karşı hareket etmeye zorlamaktan daha çirkin bir şey olamaz.”


5. “Gözlerini kendine çevirip kendi kendini tanımaya çalış; varılması en zor olan bilgi budur. Kendini tanırsan, öküze özenen kurbağa gibi şişinmezsin.”


6. “Talihin iyiyse arkadaşın çok olur, ama bir bulutlandı mı havalar, kalırsın yapayalnız ortada.”


7. “Ah şeytan! Ah doymak bilmeyen muhteris nefsim! İkiniz ne de kötü arkadaşlarsınız.”


8. “Devleri öldürerek gururu öldürmeliyiz; cömertlik ve yücegönüllülükle haseti; serinkanlılık ve ruh huzuruyla öfkeyi; az yiyip çok uyanık kalarak oburluk ve uykuyu; irademizi tâbi kıldığımız sevgiliye olan sadakatimizle, sefahat ve şehveti öldürmeliyiz.”


9. “Ne türden olursa olsun, hikâyeler, kitaplar yazabilmek için, gelişmiş bir sağduyu ve olgun bir zekâ şart.”


10. “Esprili, gülünç şeyler yazmak, büyük deha işidir; tiyatroda en çok zekâ gerektiren rol, aptalın rolüdür, çünkü başkalarını saf olduğuna inandırmak isteyen kişi, kesinlikle saf olmamalıdır.”


11. “Ben, hiçbir ölünün mezara dünya malı götürdüğünü işitmedim.”


12. “Aşk bazen uçar, bazen yürürmüş; kimininki koşar, kimininki ağır ağır ilerlermiş; bazılarını hafif ısıtır, bazılarını yakarmış; birini yaralar, ötekini öldürürmüş; bir anda tutku yarışını başlatır, aynı anda bitirirmiş; sabah kuşattığı kaleyi akşamına düşürürmüş; çünkü hiçbir kuvvet aşka direnemez.”


13. “Bana kalırsa bütün deliliklerimiz, midelerimizin boş, kafalarımızın havayla dolu olmasından ileri geliyor.”


14. “Bu dünyada bir kadının karışık düşüncelerini, değişken mizacını anlayıp, çözebildiğini iddia edebilecek kimse var mıdır? Kesinlikle yoktur.”


15. “Zalim ve cimri biri, fakir ama cömert bir adamın verdiklerinin aşağı yukarı aynısını verir. Ama fakir adamın, vereceği bir şey kalmadığında bile, en azından sunabileceği iyi niyeti vardır.”


16. “Doğanın özgür yarattığı insanları esir etmek herhalde çok kötü bir şeydir.”


17. “İnsanlar, tehlikelere göğüs germedikçe şan, şeref ve mevki edinemezler.”


18. “Gördüğümüz iyilikler serbestçe hareket etmemize engel olan bir bağdır.