Mizah dergisi N’aber, yeni sayısında, tasarımlarıyla, “inovatif” yaklaşımlarıyla, arayışlarıyla, teknolojiye farklı bir ufuktan yaklaşıyormuş duruşuyla, genç kentli insanın ilgisini çeken figürlerden biri olan Elon Musk’ı konu etti. Musk’ın, gördüğü ilgiliyi hak edip etmediğini kendi özgün mizahi yaklaşımıyla ele alan Umut Sarıkaya’nın yazısından kimi bölümleri okuyucularımızla paylaşıyoruz:

“PayPal’dan parayı götürdü, yetmedi Tesla Motors’u kurdu elektrikli arabadan düzenli bir akar elde etti. Bir çok film ve belgeselin yapımcısı, ayrıca yapay zeka üzerine de çalışıyor… Artı, çevre dostu, özgürlükçü, yakışıklı pırıl pırıl bir insan (daha ne olsun).

“Yeter artık dünyalığımı yaptım, yaşım da geldi gideyim Datça’ya yerleşeyim” demedi, çünkü dünya ona yetmedi. SpaceX’i kurdu gözünü Mars’a dikti. Şimdi Mars’ta koloni kurmak için çalışıyor, insanları dünyadan kurtarıp Mars’ta yaşatmanın yollarını arıyor. Kısacası geleceğimizi ilgilendiren her şey artık Elon Musk’tan soruluyor. Elon, senin benim gibi mal mal gezmiyor elini taşın altına sokuyor…

Bu durumda bok atmak, Elon’a şüpheyle bakmak, bu köşede ona yer vermek niye? Hatta daha da acımasız olup “Seni beni götürmeyecek ki zaten. Belirli sayıdaki seçilmiş insanları götürecek” diyebilirsiniz. Farkındayım dostlarım ne ben ne de siz zaten Mars’ı göremeyeceğiz.

Ama siz de Nuh’un Gemisi’ne alınmayan bir sincabın ruh halini anlayın biraz. Gemiye kabul edilen sincaplara bakıp, “Onlar da sincap ben de sincabım, ben neden tufanda boğuluyorum da o kurtuluyor. Sincaplıkta bir hata mı yaptım, fındığı mı az kemirdim. Sorun nedir?” diye sorulabilmesine ne olur biraz hak verin.

Konu, bir ferdi olduğum insanlığın geleceği ise bazı şüphelerimi dillendirmekten daha doğal ne olabilir? Gelecek (ki bizim bile olmayan gelecek) Elon Musk’tan soruluyorsa, Elon Musk, adına “gelecek” denen cennetin kapısını tutmuş, istediğini o kapıdan geçiriyor, istediğini geçirmiyorsa benim de onu sorgulamaya hiç mi hakkım yok?

“Yok abi, Elon süper bir insandır, gönlü boldur. Adam bilim için çalışıyor, insanlık için çalışıyor” diyorsanız. O zaman “Mars’ta koloni kuracağız ama yeterli nakit yok” diye Silivri’deki arsayı Elon Musk’ın üzerine yapalım, yeter ki bilim kazansın, çocuklarımız Mars’ta okusun diye bilezikleri bozdurup Elon’a verelim hepimiz! Açıkça soruyorum dostlar; kupkuru Mars’taki koloni için yemyeşil Silivri’deki arsayı, düğünde akrabalar tarafından verilen elementi satmaya değer mi?

Dünya bitmişmiş, insanlığın başka gezegen bulması gerekmiş ve Mars çok uygunmuş, Mars’ta koloni kuracakmış, orada patates yetiştirecekmiş, bunun için gece gündüz çalışıyormuş… Vay be bu Elon Musk gerçekten de çok zeki adam. Hem de öyle cahil cühela değil, okumuş etmiş üniversite mezunu insanları ancak bir bebenin aklına gelebilecek basitlikte bir fikre inandırdığına göre bir sürü bilim insanını ücretli çalışanı yapabildiğine göre çok zeki bir adam. Hakkını vermek lazım.

Mars’a gitmek tamamen bir tezgah mı? Yoksa bu Elon Musk gerçekten bir tokatçı mı? Keşke… Keşke, Elon hepimizi Mars hayali ile tokatlasa. İnsan ırkı olarak kimler tarafından tokatlanmadık ki, ha bir eksik ha bir fazla ne fark eder. En sonunda güler geçeriz “Ulan biz bu tezgahı nasıl fark edemedik. Bilim insanı zannettik Banker Bilo gibi adam çıktı” der sonra hayatımıza bakarız. Asıl Elon Musk bizi Mars’a götürürse yanarız şimdiden söyleyeyim. Kaldı ki adam şimdiden füze atmalara başladı bile, yandık ki ne yandık…

(…)

Dünya, Elon’dan daha az zeki (çok çok az zeki) kapitalistler tarafından zaten mahvedilmiş. İşin ucunda “en azından Mars’ta serbest kıyafet vardı” diye hayıflanmak da var. Gerçekten bir tek Kapitalizm’in aklına gelirdi Dünya’nın e… s… insanlığı çorak, kupkuru, atmosfersiz Mars iklimine mecbur etmek, bir de üstüne üstlük “insanlığa hizmet ediyorum ben daha ne yapayım” diye göstermek. Aferin Elon, sen hepsinden zeki çıktın.

(…)

Sonuç olarak, Mars’a gidilmez mi? Gidilir. Başka gezegende yaşamayalım mı? Yaşayalım. Ama bu özel sektör öncülüğünde olmaz dostlar. Özel’de çalışan okurlar çok iyi bilirler; Özel, adamın e… s… Dünyada bir gün bile Özel’de zorken başka bir gezegen, bütün geleceğimiz Özel’e emanet edilemez.

Bakın, Dünya’yı Özel’e emanet ettik 100 yılda s… attılar güzelim gezegeni. Ve Özel şimdi yangından mal kaçırır gibi Mars’a gitmemizi istiyor. Mars’a yine gidelim ama ne olur Dünya da cepte dursun. Mars dünyanın alternatifi değil yazlığı olsun. Burayı kurtarırsak Mars’ın tadı daha güzel çıkar. Başka bir Mars vallahi mümkün…

*Umut Sarıkaya'ya yazısını soL Portal ile paylaştığı için teşekkür ederiz...
soL Portal