Yine her sene sonundaki gibi yurt içi ve dışında pek çok sinema yayını yılın filmlerini değerlendirmekte. Aslında bu film yarıştırma işi giderek tüm dünyada bütün sinemaseverlerin çok fazla takıldığı bir mesele haline geldi. Ben bunun artık bir çeşit ‘kaçış’ olduğunu düşünüyorum.

Dünyanın her yerinde insanlar gündelik sorunlarından, ülkelerindeki politik gündemlerinden bir şeylere sığınma derdinde. Artık internette yazı okumanın yerini giderek liste okumak aldı. Birçok sinema sitesi ya da blog film yazıları yayınlamak yerine her konuda ama aklınıza gelebilecek her konuda filmi listelemekle meşgul. Listelerin başlıkları da giderek daha spesifik bir hal almakta. Mesele artık sadece türlere göre listeler yapmak değil, ‘içinde en iyi öpüşme sahnesi olan 10 film' listesi bile yapılabilmekte.

Neyse, eleştirmenler zaten her sene sonu bu listeleri hazırlarlar. Çeşitli mecralardaki dosyalarda yer alır. Ben de bu sene ilk kez daha detaylı bir liste yapmak istedim. Ama önce Türkiye sinemalarında bu sene en çok hangi filmler izlendi, ona bakalım. Aşağıdaki listede en tepedeki 10 film var. Bu filmlerin hepsi 1 milyon bilet sınırını aşmış 7 tanesi yerli yapım, 3 tanesi de Hollywood yapımı.




Bu sene son yılların en çok sinemaya gidilen senesi olmuş. Neredeyse 71 milyon bilet satılmış. Sadece “Recep İvedik 5”, “Ayla” ve son ayında bu listeyi derinden etkileyen “Aile Arasında” filmlerinin toplam hasılatı 15 milyonu geçiyor.

Elbette eleştirmenlerin ‘en iyi' listelerindeki filmler genellikle kendilerine en fazla box office listelerinin orta kısımlarında yer bulurlar. Hatta sonlarında bile kalanlar vardır. Mesela benim listemin birincisi “Yaşamın Kıyısında” (Manchester by The Sea) sadece 45 bin 698 bilet keserek bu senenin toplam gişe tablosunda ancak 141. sırada yer alabilmiş. 2016'dan sarkan filmleri çıkarsanız bile 133. sırada kalabiliyor.

Aşağıda ise türlere göre yapılmış listelerde sadece 2017 yılında Türkiye sinemalarında yaygın vizyona girmiş filmler arasından seçimler yaptım. Elbette kişisel listeler bunlar. En büyük kıstasım; bu listedeki filmlerin bende yarattığı duyguların hâlâ canlı olması… Hatta bazılarını şimdiden ikişer kere izlemişim…


EN İYİ 20 DRAM

1. Yaşamın Kıyısında (Manchester By The Sea)
2. Hayalet Hikayesi (Personal Shopper)
3. Hizmetçi (Ah-ga-ssi)
4. Beden ve Ruh (on Body and Soul)
5. Anne! (Mother!)
6. Ay Işığı (Moonlight)
7. 93 Yazı (Summer of 93)
8. Neruda
9. Toni Erdmann
10. Jackie
11. Dunkirk
12. Satıcı (The Salesman)
13. Brimstone
14. Mucize (Wonder)
15. American Honey
16. Kutsal Geyiğin Ölümü (The Killing of a Sacred Deer)
17. Barry Seal: Kaçakçı (American Made)
18. Gelecek Günler (Things to Come)
19. Aquarius
20. Soygun (Good Time)



Manchester By The Sea
Kenneth Lonergan tarafından yazılıp yönetilen 2016 Amerikan yapımı dram filmi Manchester By The Sea'nin başrollerinde Casey Affleck, Michelle Williams, Kyle Chandler, Gretchen Mol ve Lucas Hedges yer alıyor. Film, abisinin ölümü üzerine Massachusetts'e giden ve abisinin vesayeti yeğenine bakmak zorunda olan boşanmış bir adamın hikayesini konu ediniyor.
EN İYİ 10 YERLİ FİLM

1. Koca Dünya
2. İşe Yarar Bir Şey
3. Blue
4. Kaygı
5. Sarı Sıcak
6. Yaşamak Güzel Şey
7. Ayla
8. Aile Arasında
9. Yol Ayrımı
10. Buğday



Koca Dünya
Reha Erdem'in yönetmenlik koltuğunda oturduğu Koca Dünya'da Ecem Uzun, Berke Karaer ve Hakan Çimenser giibi isimler yer alıyor. Film ilk gösterimini 8 Eylül 2016'da 73. Venedik Film Festivali'nde gerçekleştirdi.
EN İYİ 5 BİLİM KURGU 1. Blade Runner 2049
2. Yaratık: Covenant / Alien: Covenant
3. Kabuktaki Hayalet / Ghost in the Shell
4. Yedinci Hayat / What Happened to Monday
5. Hayat / Life



Blade Runner 2049
Denis Villeneuve'nin yönettiği, Ryan Goslin, Harrison Ford'un başrollerini paylaştığı Balde Runner 2049, ilk filmdeki hikayenin üzerinden geçen 30 yıl sonrasını anlatıyor. Los Angeles Polis Departmanı'nda görev yapan Memur K, toplum yaşamını kaosa sokacak olan ve uzun zamandır saklı kalan bir sırrı açığa çıkartır. Bir felaketi önleyebilmesi için eski ödül avcısı Rick Deckard'ı bulup ondan bazı sorularına yanıt alması şarttır.Filmin senaryosunda ise Hampton Fancher ve Michael Green imzası var.
EN İYİ 5 FANTASTİK FİLM

1. Star Wars: Son Jedi / Star Wars: The Last Jedi
2. Logan: Wolverine
3. Wonder Woman
4. Thor: Ragnarok
5. Galaksinin Koruyucuları 2 / The Guardians of the Galaxy 2



Star Wars: The Last Jedi
Lucasfilm'den Star Wars: Son Jedi'da, Güç Uyanıyor'un kahramanları galaktik efsanelere katılıp Güç'ün asırlık sırlarını ve geçmişin şaşırtıcı keşiflerini çözen destansı bir maceraya atılıyor, Skywalker efsanesi devam ediyor. Star Wars serisinin sekizinci filminde yönetmenlik koltuğunda Rian Johnson oturuyor.
EN İYİ 5 ANİMASYON
1. Kırmızı Kaplumbağa / The Red Turtle
2. Loving Vincent
3. Senin Adın / Your Name
4. Kabakçığın Hayatı / Ma vie de Courgette
5. Lego Batman Filmi / Lego Batman Movie



The Red Turtle
Kırmızı Kaplumbağa, Hollandalı-İngiliz animatör Michaël Dudok de Wit tarafından yazılıp yönetildi. Film, bir adamın ıssız bir adada hayatını değiştiren kırmızı bir kaplumbağa ile karşılaşmasını beyazperdeye taşıdı.
EN İYİ 5 AKSİYON

1. Tam Gaz / Baby Driver
2. John Wick 2
3. Maymunlar Cehennemi: Savaş / War For The Planet of the Apes
4. Sarışın Bomba / Atomic Blonde
5. Kong: Kafatası Adası / Kong: Skull Island



Baby Driver
Edgar Wright'ın yönettiği Baby Driver, çocuksu görüntüsüne rağmen müthiş araba kullanma yeteneklerine sahip Baby'nin (Ansel Elgort) hikayesini anlatıyor. Filmde Elgort'ın yanı sıra Lily James, Kevin Spacey, Jamie Foxx ve Jon Hamm yer alıyor.
EN İYİ 5 KORKU/GERİLİM

1. O / It
2. Parçalanmış / Split
3. Kapan / Get Out
4. Zombi Ekspresi / Train to Busan
5. Ölüm Günün Kutlu Olsun / Happy Death Day



It
Andres Muschietti'nin yönettiği It, Bill Skarsgård, Jaeden Lieberher, Sophia Lillis, Jeremy Ray Taylor, Finn Wolfhard gibi isimleri bir araya getirdi. Stephen King'in ünlü romanı It'ten uyarlanan film, yedi yaşındaki bir çocuğun serüvenine odaklanıyor.
EN İYİ 5 YENİDEN VİZYON
Terminator 2 (1991)
Annem Hakkında Her Şey / Todo sobre mi madre (1999)
Anayurt Oteli (1987)
About Elly (2009)
Suspiria (1977)



Terminator 2
James Cameron'un yönettiği 1991 tarihli kült yapım Terminator 2, Arnold Schwarzenegger'in performansıyla zihinlere kazınmıştı.
HAYAL KIRIKLIĞI YARATAN 5 FİLM
1. Kara Kule / The Dark Tower
2. Osmanlı Subayı / The Ottoman Lieutenant
3. Valerian ve Bin Gezegen İmparatorluğu / Valerian and the City of a Thousand Planets
4. Cingöz Recai
5. Justice League: Adalet Birliği



The Dark Tower
Nikolaj Arcel'in yönettiği Idris Elba, Matthew McConaughey, Tom Taylor, Katheryn Winnick, Abbey Lee'nin yer aldığı Kara Kule'nin konusu şöyle: 11 yaşındaki Jake Chambers (Tom Taylor), rüyalarında gördüğü, ancak kimsenin varolduğuna inanmadığı Orta Dünya'yla ilgili ipuçlarını takip ederek buraya ulaşmayı başarır. Burada yine rüyalarında gördüğü Silahşör Roland Deschain (Idris Elba) ile karşılaşır. Deschain, yıllarca kendi evrenlerini korumak için Kara Kule'yi savunmuştur, ancak Siyahlı Adam (Matthew McConaughey) oraya ulaştığında hem Orta Dünya, hem de insanların dünyası yok olacaktır. Ona engel olabilmek silahşör, genç Jake ile zorlu bir yolculuğa çıkacaktır.
EN İYİ 5 VİZON DIŞI

1. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
2. Loveless
3. Call Me by Your Name
4. My Happy Family (Netflix)
5. First They Killed My Father (Netflix)



Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Akademi Ödülü sahibi Martin McDonagh'ın kara mizah türündeki filmi Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, kızının cinayetini aydınlatmak isteyen bir anneyi temel alıyor. Kızının cinayet davasında bir suçlu bulunmadan aylar geçtikten sonra, Mildred Hayes cesur bir hamle yapar. Kentin saygıdeğer polis şefi William Willoughby'ye yöneltilen tartışmalı bir mesajla kentin ücra bir yolunda üç adet billboard kiralar. Şiddet eğilimli, çocuksu bir annenin çocuğu olan, şefin sağ kolu Dixon'ın adı olaya karıştığında, acılı anne ile güvenlik güçleri arasındaki savaş daha da şiddetlenecektir...