Bizim hastalarımızın çoğu genç hasta yaşları 25 ile başlar 45′e kadar gider. Gençlerin ilgisi elbette yoğun. Özellikle 20-30 arasında erkek tipi dökülme dediğimiz saç kaybının en yoğun yaşları. İnsanları psikolojik olarak henüz hazır olmadıkları bir zamanda ani bir değişim şiddetli stres yaratıyor. Bize başvuruların yüzde yetmişi genç hastadır.

Estetik cerrahi uygulamaları da gerçekleştiren Transmed yüksek başarı yüzdesiyle, her yıl 47 ülkeden yabancı hasta çekiyor. Ünlülerden siyasetçilere pek çok kişiye saç nakli gerçekleştiren Dr. Melike Külahçı, dünyanın alanında duayen kabul ettiği 30 başarılı cerrahtan biri olarak tanınıyor.

Melike Hanım sizi kısaca tanıyabilir miyiz? Transmed kliniğinizin tarihçesinden bahseder misiniz?

Transmed, 17 sene önce bir Alman ortakla kuruldu. O günden bugüne kuralları değişmeyecek şekilde plastik cerrahi alanında mükemmellik ideali için çalışan bir klinik oldu. Özelliği kurulduğu yıllarda Türkiye’de nadir bulunan Day- klinik yani günü birlik ameliyatların spesifik olarak kadın ve erkek güzelleştirmeye yönelik olanlarında yenilikçi ve hizmet odaklı oldu. Özellikle saç ekimi olarak bilinen saç nakli konusunda da bir uzmanlık geliştirerek geçen yıllar içerisinde sadece saç ekimi değil, saç sağlığı ve saç koruyucu hekimliğinde de özellikli bir alan yarattık. Saç bakımları ve dermatolojik tedavilerde klinik uygulamalar geliştirdik. Transmed’in ana fikri estetik plastik cerrahi operasyonlarından hastayı doğru anlamak son derece doğal sonuçlar çıkarmak ve operasyon sonrasında da hastasını takip ve memnun etmektir. Bizim hastamız kesinlikle köfte dudaklı olmaz, bizim hastamız hiçbir zaman Japon, Çinli olmaz. Bizim hastamız bir bakışta hangi ameliyatı geçirmiş sorusunu akla getirmez. Saç Cerrahisinde sloganımız kimse görmeyecek fakat herkes farkı hissedecektir. Bize göre başarılı bir saç nakli yapıldığı farkedilmeyen bir saçtır.

Transmed Saç&Kozmefik kliniğinin diğerlerinden farkı nedir? Transmed Saç & Kozmetik Cerrahi Kliniği’nin kurucusu olarak ne gibi hizmetler veriyorsunuz?

Diğerlerinden farkımız işlemlerimizin teknisyen değil, plastik cerrahlara dayanıyor oluşudur. İş akışları çok iyi belirlenmiştir. Disiplinli bir ekip çalışmasının düzeni ve çok iyi dokümantasyon vardır. Burada yapılan her operasyonun çok detaylı bir biçimde takibi kim tarafından yapıldığı ve hangi tekniğin kullanıldığı dokümante eden bir sistem oluşudur. Bilgi birikim ortak havuza akar, bu ortak havuzdan medikal ekipten herkes faydalanabilir.

Ülkemizde kellik ciddi bir sorun. Sizce bunun medeni nedir?
Bu yeni bir sorun mudur hayır. Tarihin en eski belgelerinde bile saç dökülmesine çareler yazılmış.

Eski Mısır’da saçların dökülmesinden bahsedilmiş.

Bazı dönemlerde erkeklerin tamamı saçlarını kazıyarak perukla gezecek şekilde modalar yaratılmış. Saç her zaman toplumdaki konumunuzu daha saygın hale getiren bir sembol olarak kabul edilmiş. Örneğin Ingiltere’de yüksek yargıçlar duruşmalara peruk takarak çıkmışlar. Tüm yargıçların saçlı olmasına dikkat edilmiş. Sorun yalnız ülkemiz erkeklerinin değildir dünyada 30 yaşını geçmiş erkek nüfusun yüzde 60′ında saç problemi olduğu yazılıyor. Bunun sebepleri genetik kırılma yani evrim sırasında meydana gelmiş gen değişikliği. Genetik olarak ortaya çıkan bir semptomu önlemek için bir tedavi yok ama döküldükten sonra cerrahi müdahale var. Dökülmeden önce eczane de satılan bazı ilaçlarla dökülmeyi yavaşlatma tedavisi var. Kadınlarda ise hormon dalgalanmalarında kendilerini korumaları, düzenli beslenmeleri gibi önlemler var.

Saç dökülmesi 30′lu yaşlarda başlayan bir sorun. Gençlerin saç ekimine ilgisi nasıl? Hastalarınız en çok hangi yaş aralığında?

Bizim hastalarımızın çoğu genç hasta yaşları 25 ile başlar 45′e kadar gider. Gençlerin ilgisi elbette yoğun. Özellikle 20-30 arasında erkek tipi dökülme dediğimiz saç kaybının en yoğun yaşları.. İnsanları psikolojik olarak henüz hazır olmadıkları bir zamanda ani bir değişim şiddetli stres yaratıyor. Bize başvuruların yüzde yetmişi genç hastadır. Kimse saç ekimi için çok yaşlı değildir.

Her hastayı kendi içerisinde değerlendirmek lazım. Bazı genç hastalara daha yaşı 22 iken müdahale etmek isteriz. Bazı hastalarımızda 40 yaşındaysa bile biraz bekleyelim, seneye bakarız dediğimiz oluyor. Bundan dolayı standart bir yaş yoktur. Hasta gelsin, inceleyelim ve hastaya göre değerlendirelim.

Son zamanlarda en çok ilgi gören Hair Spa’dan bahseder misiniz?

Bugünlerde popüler konumuz Hair Spa dediğimiz saçın bakım programları saçın diplerine biriken toksik maddelerin temizliğiyle uğraşıyoruz. Köklere derin temizlik yapıldıktan sonra gene saç kökünün sevdiği bazı vitamin ve aminoasitleri içeren maddeler saç gövde ve köküne uygulanıyor. Hastanın ayda bir ya da iki kez bu uygulamayı yaptırmasını uygun görüyoruz. Kökü temizlenmiş saç teli daha hızlı uzuyor ve daha canlı oluyor.

Sağlıklı ve gür saçlara sahip olmak için saçlarımıza ne gibi bakımlar yapmalıyız?

Sağlıklı ve gür saçlara sahip olmak için doğru beslenmek hormon kontrollerinizi yaptırmak ve Hair Spa programını uygulayabilirsiniz. Özellikle sık saç boyatıyorsanız saçların kökünden temizlik yaptırabilirsiniz. Saçların daha iyi havalanmasını sağladığı gibi saçın vitamin, enzimlerle şımartılmasıyla bir çeşit detox uygulaması bu. Hanımların saç rengini çok agresif açarak kullanmaları sacın uzama probleminden çok kırılmasına sebep oluyor. Saç kırılmasın diye bazı serumlar çalıştık. Bu serumlar saçın kırılarak kopmasını engellediği gibi saç gövdesinin elastikiyetini arttırdığı için bu işlemden geçmiş saçlar daha zor kopuyor..

Saçları sıfır numara kestirmek, saçların daha gür çıkmasını sağlıyor mu?

Sıfır numara kestirmek saç köklerine zarar veriyor.

1 0 senedir saçlarınızı çok derinden kestiriyorsanız onbirinci senede kafanızda saç kalma ihtimali çok az. Bunun sebebi de şu şekilde açıklanıyor; çok derin traş yapıyorsanız epitel hücreleri tamamen deri yüzeyinden atıyorsunuz. Erkekler traş olurken de yüzlerini kazımış oluyorlar ancak kafa derisi uygun değil kazınmak için. Bu çok sık kazınma yapıldığı takdirde saçlı deri, hiçbir kökün yaşayamayacağı kadar inceliyor. Saçlarınızı kısa tutun evet ama her gün kazımayın.

Saç dökülmesine karşı uyguladığınız yeni teknoloji ve tekniklerden bahseder misiniz? Son on yılda teknikler hiç bir cerrahi branşta bu kadar gelişmemiştir. Saç kökleri artık tane tane çıkartılıyor.

Yeni kanal açma aletleriyle yerlerine mükemmel uyumla yerleştiriliyor.

Uygulanan işlem ne kadar süre sonra sonuç veriyor? Hiç sonuç vermeme ihtimali söz konusu mu?

İşlem bir gün içinde yaklaşık 6-7 saatte tamamlanıyor. İyileşme süreci nokta kabukların görüldüğü bir hafta kadardır. Sonuç ise ortalama 8-9 ay sonunda mükemmel biçimde görülür hale gelir..

İnsan vücudunda yapılan hiçbir işlemde yüzde yüz yoktur veya garanti bir yedek parça gibi söz konusu değildir. Ancak bizim klinik şartlarımızda yetişme oranı yaklaşık yüzde 80-90 hasta memnuniyeti yine bu yüzdelere yakındır..

Hastalar uygulama sürecinde ve bekleme sürecinde acı hissediyorlar mı?

Yeni ağrıdan koruyucu ilaçlarla girişim lokal anestezi uygulaması sonrasında tamamen ağrısız cereyan ediyor. Gerek lokal anestezikler gerekse yeni nörinal medikasyonlar işlemi çok kolay kabul edilir hale getirdi.
(Alem)