Osmanlıda Toplum Yapısı Nasıldır

Osmanlı Devleti’nde toplum, yönetenler ve yönetilenler şeklinde sınıflandırılmıştır.

Yönetenler Sınıfı

Bu sınıfa padişah dini veya idari yetkiler tanımıştır. Bu sınıftakiler devlete vergi ödemez. İşte bu sınıfta yer alanlar;

Seyfiye Sınıfı: Sadrazam, vezir, beylerbeyi, sancakbeyi, kapıkulu askerleri, tımarlı sipahi ve deniz askerinin oluşturduğu gruptur.

İlmiye Sınıfı: Kazasker, şeyhülislam, müderris ve kadının oluşturduğu gruptur.

Kalemiye Sınıfı: Nişancı, reisülküttapve divan kâtiplerinin oluşturduğu gruba denir. Kalemiye sınıfı, devletin yazışma, maliye ve dış işleriyle ilgilenirdi.

Yönetilenler Sınıfı

Osmanlı Devleti’nde yönetilen sınıfın bir diğer adı ise ”reaya” dır. Bu sınıfa giren kimseler devlete vergi ödemekle yükümlüydü. Bu sınıfa giren kişiler din, dil, mezhep ve ırk açısından farklı olabilirdi.

Osmanlı Devleti’nde yönetilenler sınıfı ise dini yönden ayrılmıştır. Bunlar; Müslümanlar ve Gayrimüslimlerdir.

Müslümanlar: Türk, Arap, Acem, Boşnak ve Arnavut ırkından olan Müslüman topluma denilmiştir. Bu kimseler devlette yönetici olabilirdi. Ayrıca askerlik vazifelerini yerine getirmeleri gerekiyordu. Aynı zamanda devlete vergi ödemekle yükümlüydüler. Bu kimseler genelde tarım ve zanaatla geçimlerini sağlamıştır.

Gayrimüslimler: Daha çok Hristiyan ve Musevi dinine mensup kişilerdir. Bu sınıftaki kişiler oldukça özgür bir şekilde dinlerini yaşamıştır. Geçimlerini ise tarım ve ticaretle sağlamışlardır. Bu gruptaki halk askerlik yapmaz onun yerine cizye ve haraç denilen vergilere tabii tutulmuştur.