Günün Sözü DamlaPenia.
Her şey neye layıksa ona dönüşür. -Mevlana
Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By Dreamer
Seçenekler
Seçenekler
Stil
Toprak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi
13 Ekim 2015
Bulunduğu yer
istanbul
Mesajlar
22.714
Seslenildi
802 Mesaj
Etiketlendi
136 Konu
Ruh Hali
Mesgul

Standart Ocak ayında yağış müjdesi

04 Ocak 2021
1

Ocak ayında yağış müjdesi

Kurak geçen sonbahar aylarının ardından özellikle ülkenin batı kesiminin bu ay boyunca sık sık yağış alması bekleniyor. 3-4 günde bir yağışlı sistemin gelebileceğini belirten NTV Meteoroloji Editörü Dilek Çalışkan, "Özellikle İstanbul'un barajları ocak ayında alacağı yağışlarla belki yüzde 30 seviyelerine ulaşabilir" dedi.

Yağışsız geçen aylar ve son dönemde barajlardan yansıyan korkutucu fotoğraflar kuraklık konusunu gündemin üst sıralarına taşıyor. Sonbahar aylarında beklenen yağışların düşmemesi 'tarımsal kuraklık' tehlikesini beraberinde getiriyor.

İstanbul barajlarındaki su miktarı yüzde 19,79 ile son 15 yılın en düşük seviyesine kadar geriledi.

Peki yeni yılın ilk ayında barajları besleyecek yağışlar görülecek mi? Yağışlar barajlara nasıl etki edecek? NTV Meteoroloji Editörü Dilek Çalışkan, beklenen hava olaylarına ilişkin son durumu aktardı.

BARAJLARDA 'OCAK' UMUDU

Geçtiğimiz 4 aya kıyasla bu ay iyi yağış beklendiği belirten Dilek Çalışkan, ''Aldığımız yağış oranı ocak ayında artacak. Yağış sistemleri ülkemize sıklıkla gelecek. 3-4 günde bir yağışlı sistemle karşılaşacağız'' dedi.

Çalışkan, ayın 10'undan sonra batı kesimlerine kar yağışlarının gelme ihtimali olduğunu kaydetti.

Beklenen yağışların ne kadarının düzenli olacağı ve ne kadarının kar şeklinde olacağının önemli olduğunu söyleyen Çalışkan, ''Barajları beslemesi için yağışların önce toprakları doyurması gerekiyor. Oradan da meyilli araziden barajları beslemesi gerekiyor'' açıklamasını yaptı.

YAĞIŞLAR OLUMSUZLUKLARA NEDEN OLABİLİR

Ocak ayında görülecek yağışların lodosla birlikte geleceğini ifade eden Çalışkan, ''Zaman zaman çok şiddetli yağışlar göreceğiz. Hatta sel gibi olumsuzluklarla karşılaşabileceğiz. Yağışlar zaman zaman fırtınalarla birlikte gelecek'' dedi.

Bu akşam Çanakkale, Balıkesir, Ayvalık, İzmir, Muğla hattında şiddetli yağış ve sel tehlikesi var. Yarın Ankara ve İç Ege kuvvetli yağışların etkisi altında kalacak.

BARAJLARI NASIL ETKİLEYECEK?


Sonbahar ve kış aylarının yağışsız geçmesi nedeniyle İstanbul barajlarındaki doluluk oranı kritik seviyede. İSKİ verilerine göre baraj doluluk oranı bugün 19,76'ya indi. Yani İstanbul'un içme suyu kaynaklarının yüzde 80’i boş durumda.

Ocak ayında beklenen yağışların ülkedeki baraj seviyesine olumlu katkısı olacağını belirten Dilek Çalışkan, katkı oranının bölgeden bölgeye değişebileceğini de söyledi.

Çalışkan, ''İzmir'in aldığı yağış ile İstanbul'un aldığı yağış miktarı farklıdır. Bu noktada İstanbul'daki nüfusu göz önünde bulundurmak gerekiyor'' bilgisini verdi.

''İSTANBUL BARAJLARI YÜZDE 30 SEVİYELERİNE ÇIKABİLİR''

Ocak ayında İstanbul'da 3-4 günde bir yağış görülebileceğini söyleyen Çalışkan, ''İstanbul'un barajları ocak ayında alacağı yağışlarla belki yüzde 30 seviyelerine ulaşabilir'' dedi.

Çalışkan, ''La Lina haricinde Atlas Okyanusu'nun durumu çok önemli. Bizim ülkemiz Atlas Okyanusu'ndan besleniyor. Orada güçlü bir yüksek basınç vardı; o yüzden yağış alamıyorduk. Atlas Okyanusu'ndaki güçlü yüksek basınç etkisini azaltınca daha fazla yağış almaya başlayacağız'' bilgisini verdi.

EN ÇOK EGE BÖLGESİ'Nİ VURDU

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) internetin sitesinde yer alan '2020 Yılı Kasım Ayı Alansal Yağış Raporu'na göre;

Marmara Bölgesi'ndeki yağışlarda normaline göre yüzde 74, geçen yıl kasım ayı yağışlarına göre yüzde 36 azalma gerçekleşti.
Ege Bölgesi'nde normaline göre yüzde 90, geçen yıl kasım yağışlarına göre yüzde 83 azalma gerçekleşti.
Akdeniz Bölgesi'nde normaline göre yüzde 54, geçen yıl kasım ayı yağışlarına göre yüzde 13 azalma gerçekleşti.
İç Anadolu Bölgesi'nde normaline göre yüzde 64, geçen yıl kasım ayı yağışlarına göre yüzde 34 azalma gerçekleşti.
Karadeniz Bölgesi'nde normaline yüzde 35 azalma, geçen yıl kasım ayı yağışlarına göre yüzde 51 artış gerçekleşti.
Doğu Anadolu'da normaline göre yüzde 24 azalma, geçen yıl kasım ayı yağışlarına göre yüzde 100’den fazla artış gerçekleşti.
Güneydoğu Anadolu'da normaline göre yüzde 7 azalma, geçen yıl kasım ayı yağışlarına göre yüzde 100’den fazla artış gerçekleşti.

ntv

Avatar Seçilmemiş
Üyelik tarihi
20 Kasım 2020
Mesajlar
3.432
Seslenildi
38 Mesaj
Etiketlendi
5 Konu
Standart Cevap: Ocak ayında yağış müjdesi
04 Ocak 2021
2
İnşAllah baraJlarımız dolar ve kimseler zarar görmeden yağışları atlatırız.
Toprak bunu beğendi.
Konuyu 1 kişi okuyor. (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Benzer Konular
Konu
Konuyu Başlatan
Forum
Cevaplar
Son Mesaj