Kuşburnu Yağının Faydaları ve Kullanımı

Kuşburnu, Latince adı Rosa canina olan, Avrupa’da, kuzeybatı Afrika’da ve Batı Asya’da yetişen bir bitkidir. İçi tüylü olan bu bitkinin birçok tohumu bulunur. Bolca vitamin, mineral ve karbonhidrat içeren bu bitki sonbahar mevsiminde olgunlaşır. Hem taze olarak da hem de kurutulmuş vaziyette tüketilebilir.

Kuşburnu, yabangülü, it burnu, itgülü, gülelması, yiric ve gül burnu gibi isimlerle de bilinmektedir. Bu isimler arasından “it burnu” daha çlok Azeriler tarafından, “gü burnu” ise Tokatlılar tarafından söylenir.

Yatıştırıcı etkisi olan kuşburnunun çekirdekleri ve çiçeklerinden kuşburnu yağı çıkarılmaktadır.


Kuşburnu bitkisinin çiçeklerinden ve çekirdeğinden çıkarılarak üretilen kuşburnu yağı, oldukça zahmetli bir şekilde elde edilir. Çünkü, kuşburnu bitkisinin çekirdekleri fazlasıyla serttir. Çekirdeğin sert oluşu hem yağın elde edilme işlemini güçleştirir hem de çok az yağ elde edilmesine neden olur. Kuşburnu yağı, soğuk pres yöntemiyle çıkarılır.

Kuşburnu yağı, Omega 3, Omega 6, retinol, C vitamini, E vitamini ve A vitamini içerir. Pek çok sağlık faydası bulunan kuşburnu yağı, özellikle cilt bakımında çok etkilidir. Bu etkisi nedeniyle günlük hayatımızda kullandığımız birçok kozmetik ürününün içeriğinde de kuşburnu yağı bulunur.

Piyasadan satın alınacaksa, kuşburnu yağının saf olup olmadığına dikkat edilmesi gerekir. Aromaterapideki etkisi sebebiyle masaj yağı olarak da tercih edilebilen kuşburnu yağının kullanımı çok eski zamanlara dayanır. Bir efsaneye göre, eski Mısır’da, Firavun’un eşleri de güzellikleri için kuşburnu yağı kullanmıştır. Bir başka hikayeye göre ise, Kızılderililer ile Mayalar da kuşburnu yağından faydalanmıştır.

Kuşburnu yağının içeriğinde neler vardır?

Kuşburnu çekirdeklerinin içinde yüzde 91-92 arası oranda kurumadde, yüzde 6-8 arası oranda protein, yüzde 1-2 arası oranda kül, 0.22-0.44 mg/100g askorbik asit, yüzde 6-8 arası oranda yağ ve yüzde 2-3 arası oranda eterik yağ bulunur. Kuşburnunun çekirdek yağının içinde en çok bulunan yağ asitleri, linoleik asit (yüzde 50), araşidik asit (yüzde 20) ve oleik asittir (yüzde 19).

Kuşburnunun çekirdeğinin yağının doymamışlık derecesi, linoleik asitten daha fazla olan yağ asitlerini içermemesi sebebiyle, kuşburnu yağı, tat ve aroma bozulmasına karşı oldukça güçlüdür. Yani, kuşrbunu yağının oksidasyon stabilitesinin yüksek olduğu söylenebilir. Bu özellikleri sebebiyle, kuşburnu yağına gurme yağı demek de mümkündür.

Kuşburnun yağının içinde Omega 3, Omega 6, Retinol, Betakaroten, C vitamini, E vitamini ve A vitamini bolca bulunur. Dünyada, içinde doğal Retinoik Asit bulunduran tek meyvedir.

Kuşburnu Yağı Nasıl Kullanılır?

Yemeklerdeki kullanımı:
Kuşburnu yağı, mısırözü yağı, ayçiçeği yağı, susam yağı ve pamuk tohumu yağıyla aynı sınıfta görülür. Bu sınıftaki yağlar genelde yemeklik yağlardır. Ayrıca, kızartmalarda ve salatalarda da kullanılırlar. Aynı zamanda fırıncılık yağı ve margarin yapımında da kullanılırlar. Kuşburnu yağı da bu alanlarda değerlendirilebilir. Tat ve koku katma amacı ile tüketilebilir, olası yan etkilere karşı dikkatli olunmalıdır.

Kozmetik ve cilt bakımındaki kullanımı: Kuşburnu yağı, kozmetik sanayinde de kullanılan bir yağdır. Cilt için sayısız faydası olan kuşburnu yağı birçok kozmetik ürününün de ana maddeleri arasında bulunur. Kuşburnu yağı, kozmetikte; masaj için, cildi koruyucu nitelikte, yaşlanmayı geciktirmek amacıyla, gençleştirici, kırışıklıkları giderici güneşten ve sert hava koşullardan koruyucu, yaralanmış dokuları iyileştirmek amacıyla ve hücre yenileyici olarak kullanılır. Siz de kuşburnu yağı içeren bakım ürünlerini kullanabilir, ya da kuşburnu yağını kendi bakım ürünlerinize karıştırarak kullanabilirsiniz. Başka yağlarla ya da suyla inceltilerek kullanmanız daha doğrudur. Kuşburnu yağını hem elinize, hem kollarınıza, hem yüzünüze, hem bacak ve ayaklarınıza hem de göğüslerinize kullanabilirsiniz.