Leidseplein Amsterdam’ın güneyinde bulunan işlek bir meydandır. Vondelpark’ın hemen hemen karşısında olan meydan günümüzde daha çok bir transfer noktası olarak kullanılmaktadır. Gece hayatı ve alışverişin de canlı olduğu meydandan birçok tramvay hattı geçmektedir.


Yıllar önce meydan bugün göründüğünden çok farklı bir görünüme sahipti. Aslında 17. yüzyılda çiftçiler için ideal bir park yeriydi. Şehre iş için gelen çiftçiler araçlarını buraya bırakabiliyorlardı. O günlerde burayı park yeri olarak kullananlar Leidseplein’i görse büyük ihtimalle tanıyamaz. Günümüzde meydan mağaza, restoran, kafe, bar, sinema, casino, tiyatro ve gece kulübü gibi mekanlara ev sahipliği yapmaktadır.


Leidseplein Meydanı’nda görülecek birçok şey bulunmaktadır. Sokak sanatçıları meydanın ayrılmaz bir parçasıdır. Akrobatik break danstan jazz gösterilerine her zevke hitap eden bir şey bulmak mümkündür. Özellikle yaz aylarında meydandaki barlar talep gören yerlerdir. Amsterdam yerlileri ile turistler bir şeyler içerken burada dinlenirler. Kış aylarında ise teraslar kapatılıp sıcak yemek servisine başlanır.






Meydanda görebileceğiniz tarihi mekanlar da mevcuttur. Bir Rönesans eseri olan Stadsschouwburg günümüzde tiyatro olarak kullanılmaktadır. İlk yapıldığı zamanlarda ise Flemenk Ulusal Opera ve Balesi binasıydı. Görmeniz gereken bir diğer önemli yapı American Hotel Amsterdam’daki Cafe American’dır. Bu bina, Amsterdam’daki en şık binalardan biri sayılmaktadır.


Tüm bir hafta sonunu meydanda geçirip yine de her köşesini göremeyebilirsiniz. Şehrin kalbi sayılan meydanda her nokta ayrı bir özellik taşımaktadır. Meydanda ziyaret etmeniz gereken önemli noktalardan biri de Chess Museum (Satranç Müzesi) dir. Vondelpark ve Leidseplein arasında bulunan müze, Flemenk satranç şampiyonu Max Euwe’ye adanmıştır. Müzede hayatı ve çalışmaları ile ilgili eserleri görebilirsiniz.


Leidseplein’e 1, 2 ve 5 numaralı tramvaylar ile Leidseplein durağından ya da 7 ve 10 numaralı tramvaylar ile gelebilirsiniz. Meydana yürüyerek gelmek de mümkündür. Leidsestraat’ı takip ederek Leidseplein’e ulaşabilirsiniz. Özel aracınızla ulaşım sağlamak istiyorsanız Qpark çok katlı otoparkı meydana en yakın park yeridir.