Android Oreo olarak adlandırılan Android 8.0 güncellemesi büyük olasılıkla Ağustos ayında yayınlanacak. Peki Android Oreo'yu şirketler ne zaman akıllı telefonlara dağıtmaya başlayacaklar?



Android 8.0 güncellemesi şu anda test aşamasında. Bir çok önemli yenilikle gelen bu güncellemenin Ağustos ayında yayınlanması beklenmekte. İlk olarak Google Pixel ve Nexus cihazlara gelecek olan güncelleme takvimi şu şekilde.

• 21 Mart: Android O geliştiricisi ön izlemesi 1 (alfa)
• 17 Mayıs: Android O geliştirici ön izlemesi 2 (beta) - Android O beta programı başlatıldı
• 8 Haziran: Android O geliştirici ön izlemesi 3 (beta) - nihai API'lar ve resmi SDK
• Temmuz ortası: Android O geliştirici ön izlemesi 4 (final beta)
• Ağustos: Android 8.0 final sürümü



Android 8.0 güncellemesi ne zaman diğer cihazlara yüklencek?
Google cihazları dışındaki tüm cihazlarda Android O'yı görmek için üreticiye, operatöre ve ülkeye bağlı olarak üç ay ile bir yıl arasında beklemek zorundasınız. Şirketlerin son 2 yılda uyguladıkları güncelleme takvimine göre Android 8.0 güncellemesinin ne zaman geleceğini tahmin etmek mümkün.

Samsung Android 8.0 güncellemesi
Samsung, güncelleme konusunda maalesef oldukça yavaş hareket ediyor. Android 8.0 güncellemesinde de bu durumun değişmesini beklemiyoruz. Note 8’in Android 8.0 ile gelme ihtimali var.



Nougat'a baktığımızda Samsung, Google'ın Android 7.0 sürümünü yayınlandıktan 143 gün sonra Çin ve İngiltere'deki Galaxy S7 ve S7 Edge cihazlarına verdi. Marshmallow güncellemesi ise yayınlandıktan 156 gün sonra Galaxy Note 5'e yüklenebilmişti.


Bu sebeple Galaxy S8 ve S8 Plus'ın ilk Android 8.0 güncellemesini Google tarafından yayınlanmasından 5-6 ay sonra yükleyebileceğini düşünüyoruz. Yani Samsung Ocak yada Şubat 2018’de bu güncellemeyi amiral gemisi cihazlara verecek.

LG Android 8.0 güncellemesi
LG, geçen sene Android Nougat’ı yayınlandıktan 3 ay gibi kısa bir süre sonra amiral gemisi cihazlarına yükletmeye başlamıştı. Note 8’de olduğu gibi LG V30‘un da Android 8.0 ile gelme ihtimali var.



Nougat’ı 91 günde yükleten LG’nin Marshmallow güncelleme geçmişi de oldukça iyi. LG, bu güncellemeyi yayınlanmasından 2 ay sonra amiral gemisi cihazlarına verdi. Fakat LG’nin amiral gemisi cihazlarına sahip değilseniz güncellemeleri almanız uzun sürebilir.

LG, Android 8.0 güncellemesini Google tarafından yayınlandıktan sonra iki buçuk ile üç ay arasında yine amiral gemisi cihazlarına verecektir. Yani Ekim yada Kasım 2017’de LG, Android Oreo güncellemesini dağıtmaya başlayabilir.

Sony Android 8.0 güncellemesi
Sony, Nougat güncellemesini yayınlanmasından 99 gün sonra Xperia X Performance cihazlarına dağıtmaya başlamıştı. Ancak daha da önemlisi, Sony'nin Nougat’ın ara güncellemelerini çok kısa sürede bir çok cihazına dağıtması.



Bu, beş ay süren Marshmallow güncellemesine kıyasla muazzam bir ilerleme. Sony, 6.0'ın güncelleme sürecinde zorlu bir dönemden geçtiğini itiraf etti. Bu nedenle şirketin Nougat performansının Sony’nin yeni yaklaşımına işaret ettiğini düşünüyoruz. Bu sebepe ilk Sony Android 8.0 güncellemesinin resmi olarak piyasaya sürülmesini izleyen 4 ay içinde olacağını tahmin ediyoruz. Sony’nin Kasım yada Aralık ayında Android Areo güncellemesini dağıtması bekleniyor.

Motorola Android 8.0 güncellemesi
Motorola, Nougat'ı 88 gün sonra Moto Z ve Moto Z Force'a yükletmişti. Marshmallow güncellemesi ise sadece iki ay sonra Moto X Pure Edition'a yüklenebildi ilk Motorola Android 8.0 güncellemesinin Ekim yada Kasım ayında olması bekleniyor.

HTC Android 8.0 güncellemesi
HTC, geçtiğimiz yıl bazı sorunlardan dolayı Nougat güncellemesini durdurmuştu. Şirket Nougat’ı 95 gün sonra HTC 10’dan başlayarak dağıtmaya başladı. Marshmallow güncellemesini ise Aralık ayında HTC One M9’a yükletmişti.

HTC'nin Oreo için de aynı yaklaşımı benimsemesi bekleniyor. HTC’nin Android 8.0 güncellemesini Aralık ve Ocak ayında dağıtmaya başlaması bekleniyor.

Huawei Android 8.0 güncellemesi
Huawei, Nougat güncellemesi yayınladıktan üç buçuk ay sonra Huawei Mate 8 ve P9'a yükletmişti. Şirketin ABD pazarına odaklanmaması ve geçmişte yaşanan güncelleme sıkıntıları nedeniyle Android 8.0 güncellemesini vereceği zamanı tahmin etmek zor. Ama yeni amiral gemisi Mate 10’un Android Oreo ile gelme ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Telefon üreticilerinin Android Oreo’yu amiral gemisi cihazlarına dağıtmaya başlayacakları tarihlerin değişme ihtimali var. Fakat genel kanı yukarıda belirttiğimiz şekilde. Bu tarihlerin ülkelere göre değişiklik göstereceğini unutmayın.

Shiftdelete