Ciğer Çorbası ( Kırklareli )





Ciğer çorbası Rumeli mutfağından yöreye taşınmış sakatatlarla hazırlanan çorbalardan biridir. Özellikle Bulgaristan'dan gelen eski göçmenlerce yapılırdı. Düğün yemeklerinde, bayram sofralarında başlangıç olarak sofraya gelen çorbalardan birisidir. Şimdilerde çok hazırlanmasa da yöre mutfağına kimlik katan bir çorbadır. Özellikle hayvancılık da yapılan Kırklareli'nin balkan köylerinde bu çorbaya rastlarız.



Malzemeler :
  • Kuzu ciğeri
  • 1 su bardağı pirinç
  • 5-6 bardak sıcak su
  • Karabiber
  • Toz kırmızıbiber
  • Sıvı yağ
  • 1 yumurta sarısı ve yarım limon suyu ( Terbiyesi için )
  • Tuz

Hazırlanışı :
  • Ciğerleri bol soğuk suda temizleyip, küçük parçalar halinde doğrayın.
  • Derince bir tencerede ciğerleri üzerine karabiber ekerek bir parça sıvıyağ ile güzelce kavurun.
  • 5-6 bardak ölçüsünde kaynamış suyu çorbaya ekleyip hemen ardından pirinçleri de tencereye ilave edin.
  • Bir süre pirinçlerin çökmemesi için arada karıştırarak orta ateşte çorbayı kaynamaya bırakın.
Not : Pirinç çorbanın kıvamını bağlamaya yeterlidir. Yine de arzuya göre çorbanızı terbiye ederek de kıvamı bağlayabilirsiniz.
  • Terbiye için bir yumurta sarısını limon suyu ile güzelce bir kapta çırpıp, kaynamakta olan çorbaya yavaş yavaş terbiyesini ilave edip birkaç taşım kaynatın.
  • Çorbanın tuzunu ayarlayın.
  • Kıvamı bağlanan çorbanın üzerine, yağda yakılmış toz kırmızı biberi gezdirip sıcak olarak servise alın.