Grand Palais 1900 dünya fuarı için Paris’te inşa edilen bir saraydır. Binanın en bilinen özelliği camdan yapılmış çatısıdır. 1900 yılında Paris dünya fuarına ev sahipliği yaptı ve bu önemli organizasyon için şehirde birçok proje yapıldı. Bu dönemde inşa edilen ünlü yapılar arasında Grand Palais, Petit Palais ve Pont Alexandre III de vardır.
Cam çatısı ile saray Paris’in en ünlü yerlerinden biridir. Üç mimarın projesi olan Grand Palais’in asıl mimarı Fransız Charles Girault’dur. Binanın tasarımında klasik öğeler ile demir ve cam sanat malzemesi olarak kullanılmıştır. Saray günümüzde var olan en büyük demir ve cam yapıdır. 9.400 ton çelik, 15.000 metre kare cam ve yaklaşık 5.000 metre kare demirin kullanıldığı yapının dışı taş, mozaik ve heykeller ile süslenmiştir.
1993 yılında cam tavandan büyük bir parçanın düşmesi ile Grand Palais on yıldan fazla kapalı kalmıştır. Yapılan yenileme çalışmaları sonrasında 2004 yılında bir kısmı 2007 yılında ise kalan kısmı açılmıştır. Yenileme çalışmaları sadece sorunlu kısmı değil yapının tamamındaki demir ve cam bölümleri kapsamıştır. Ayrıca mozaikler de tamamen yenilenmiştir.
Saray 100 yıldan uzun bir süre sergi salonu ve büyük organizasyonların düzenlendiği bir yer olmuştur. Şu anda en büyük salonunda modern sanat eserleri sergileri yapılsa da Grand Palais içerisinde tarihi ve değerli eserleri incelemek de mümkündür. Bu eserler geniş bir yelpazededir. Antik arabalardan moda parçalarına farklı şeyleri burada görebilirsiniz.
Aslında Grand Palais’in farklı kısımları ve bu kısımların her birinin ayrı girişleri vardır. The Palais de la Decouverte isimli bir bilim müzesi ve the Galeries National du Grand Palais isimli bir sergi salonu vardır.
Grand Palais Ziyaret Saatleri ve Ücretleri ile Ulaşım

Grand Palais ziyaret gün ve saatleri yapılan sergi ve organizasyonlara bağlıdır. Bu sebeple ziyaret öncesi güncel ziyaret saatleri kontrol edilmesinde fayda vardır. Saray metro ya da otobüs ile gelebilirsiniz. 1, 9, 13. metro hatları ile Franklin D. Roosevelt ya da Champs Elysees Clemenceau duraklarından veya metro C hattı ile Invalides durağından ulaşabilirsiniz. 28, 42, 52, 72, 73, 80, 83 veya 93 numaralı otobüslerle de Grand Palais’e gelmek mümkündür.