Hayata yeni bir heyecan katan bebekler aynı zamanda ebeveynlerin büyük bir sorumluluk altına girmesine de sebep olurlar. Bebekler için her zaman en iyi imkanlar yaratılmaya ve onlar için en sağlıklı ve güvenli ürünler alınmaya çalışılır. Bu bağlamda, aileye yeni katılacak olan bebeklerin odalarının hazırlanması da oldukça özen gerektirir. Bebek odası için mobilya seçilirken görsellikten çok mobilyaların sağlıklı, güvenli ve işlevsel olmasına dikkat edilmelidir.

Bebek Odası Mobilyası Nasıl Seçilir?

Bebek odasına mobilya seçilmeden önce odanın yerleşim planı yapılmalı ve ihtiyaç duyulan mobilyalar ve eşyalar belirlenmelidir. İlk etapta, yeni doğan bir bebek için bir beşik ve gardırop yeterli olacaktır. Bebek odalarına mümkün olduğunca az eşya alınmalıdır.

Bebek odasına mobilya seçiminde öncelikle mobilyaların sağlıklı olmasına dikkat edilmelidir. Mobilyalarda kullanılan boyaların su bazlı olmasına ve sağlık için zararlı olan, kurşun gibi bileşenler içermemesine özen gösterilmelidir. Mobilyalarda kullanılan boyaların ve verniklerin yanında, mobilya yapımında kullanılan MDF ve sunta gibi maddelerin de Avrupa standartlarında olmaları, hatta bu uygunluğun belirtildiği bir etikete sahip olmalarına da dikkat edilmelidir.

Bebek odasına mobilya seçilirken mümkün olduğunca ahşap ürünler tercih edilmelidir.
Beşik seçiminde dikkat edilecek en önemli nokta, koruyucu parmaklıkların aralarının bebeğin kafasının sığmayacağı kadar dar olmasıdır. Bunun yanında beşiğin köşelerinin yuvarlatılmış olmasına ve sivri köşelerinin bulunmamasına da dikkat edilmelidir. Her ne kadar mobilyalara köşe koruyucular takılsa da, bir süre sonra bu koruyucular çeşitli etkilerle köşelerden çıkmaktadırlar. Beşik seçiminde, bebek alt değişiminin de yapılabileceği bir bölüm olması önemlidir.

Bebek beşiği, bebeğin rahatlıkla içerisine koyulabileceği şekilde, koruyucudan çok aşağı seviyede olmamalıdır. Daha rahat kullanım için korumalığı kademeli olarak yükseltilebilen beşikler tercih edilmelidir.

Bebeğe kısa süre içerisinde çocuk odası ya da genç odası alınması düşünülmüyorsa, büyüyen beşik modelleri tercih edilmelidir. Ayrıca eşya saklama gözleri olan beşikler seçilerek ileriki dönemlerde özellikle çoğalan oyuncakların muhafaza edilmesinde kolaylık sağlanabilir. Ayrıca her ne kadar bebeğin sallanması istenmese de, buna ihtiyaç duyulabileceğinden, sallanabilen bir beşik modeli tercih edilmelidir.

Bebek için gardırop seçerken ise çok sayıda gözü ve rafı olan modeller tercih edilmelidir. Asılarak saklansalar bile bebek kıyafetleri az yer kapladığından, büyük ve az sayıda gözlü modellerde kıyafetleri üst üste istiflemek gerekir.

Bebeğin odasında yatırıldığı durumlarda, emzirme de genellikle bu odada yapılır. Bunun için bebek odasına annenin bebeğini rahatlıkla emzirebileceği bir koltuk ya da kanepe koyulmalıdır. Bebeğin ileriki dönemlerde zarar görmemesi için odaya koyulan koltuğun seçiminde de güvenlik önlemlerine uyulmalıdır. Sallanan emzirme koltukları anne için çok rahat bir seçim olabilir.

Bebek odası mobilyalarının altı, rahatlıkla süpürülebilecek şekilde yüksek olmalıdır.
Bebek odasına alınacak halılar mümkün olduğunca küçük ebatta olmalı ve antialerjenik özellikte olmalıdır. Özellikle yerden ısıtmanın olduğu evlerde buna daha fazla dikkat edilmelidir.

Bebek odası perdeleri ise, sıklıkla ve kolaylıkla yıkanabilecek modellerden seçilmelidir. Stor ve zebra perdeler yıkanamadığı için bebek odaları için çok uygun değillerdir. Ayrıca bu tip perdelerin zincirleri bebeklerin ulaşamayacağı kadar, mümkün olduğunca kısa yaptırılmalıdır.


Alıntı