Ýbn Abbâs (r.a.)’den bildirildiðine göre, bizzat kendisi Rasûlullah (s.a.v.), secde ederken horlayacak þekilde uyuyup sonra kalkýp namaz kýldýðýný gördü ve: “Ya Rasûlullah! Sen gerçekten uyumuþtun” dedi. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v.): “Ýstirahat için yatarak uyuyana abdest gerekir, çünkü kiþinin uzandýðý zaman mafsallarý gevþer” buyurdu. (Müslim, Hayz: 6; Ýbn Mâce, Tahara: 62)
žTirmîzî: Hadisin râvîlerinden Ebû Hâlid’in adý Yezîd b. Abdurrahman’dýr. Bu konuda Âiþe, Ýbn Mes’ûd ve Ebû Hüreyre’den de hadis rivâyet edilmiþtir.
78- Enes b. Mâlik (r.a.)’den rivâyet edildiðine göre, þöyle demiþtir: “Rasûlullah (s.a.v.)’in ashabý uyurlar sonra kalkýp abdest almadan namaz kýlarlardý.” (Ýbn Mâce, Tahara: 62; Ebû Dâvûd, Tahara: 79)
žTirmîzî: Bu hadis hasen sahihtir.
Tirmîzî: Salih b. Abdulah’dan þöyle dediðini iþittim: “Abdullah b. Mübarek’e oturduðu yerde yaslanarak uyuyan kimseye abdest almasý gerekir mi?” diye sordum. O da: “Gerekmez” diye cevap verdi.
Tirmîzî: Saîd b. ebî Arûbe, Ýbn Abbâs’ýn bu hadisini Katâde’den, Ýbn Abbâs’tan rivâyet ederken aradaki rivâyetçilerden Ebûl Âliye’yi atlamýþ ve hadisi merfu duruma getirmemiþtir.
Alimler uykudan dolayý abdest alma konusunda farklý görüþler ortaya koydular, çoðunluk: “Ayakta ve oturarak uyuyana uzanýp yatmadýðý sürece abdest gerekmez görüþündedirler Sevrî, Ýbn’ül Mübarek ve Ahmed’in görüþü böyledir.” Bir kýsým alim ise: “Aklýna ve hislerine sahip olamayacak derecede uykuya dalarsa abdest almasý gerekir” demektedirler ki, Ýshâk’ýn görüþü böyledir.
Þâfii: “Oturarak uyuyan kiþi, uykusunda rüya görür ve kalçalarý uyku sebebiyle gevþemiþse ona abdest lazým gelir” demektedir.