TANIM

750 KW – 3000 KW arasında makine ile yürütülen yakın kıyısal sefer bölgesinde çalışan gemilerde, gemi makinelerini çalıştıran, sevk ve idaresinden sorumlu kişidir.

GÖREVLER

- Gemiye yakıt, yağ, su alınırken nezaret eder.
- Geminin seyri esnasında makine dairesinde nöbet tutar.
- Herhangi bir aksaklık tespit ettiğinde başmühendise haber verir.
- Her 2 saatte bir yaptığı peryodik kontrolleri makine kayıt defterine, basınç, ısı, yağ seviyesi, makine devirlerini ve çalışma saatlerini kayıt eder.
- Gemi makinelerinin periyodik bakım ve onarımını verilen talimatlar doğrultusunda yapar.
- Gemide yapılan yangın tatbikatlarına katılır.
- Makine arızalarının tespitini yapar, başmakiniste bilgi verir.
- Başmakinistin talimatı doğrultusunda hareket eder.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER


- Enjektör Test Cihazları ,
- Ölçü aletleri ( Kumpas, Kompresör, Mikrometre ),
- Oksijen ve Kaynak Takımları,
- Torna Tezgahı,
- Anahtar Takımları.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

- Gemide, kapalı ortamda çalışmaktan hoşlanan,
- Fiziğe özellikle de mekanik konulara ilgili,
- Ekip çalışmasına yatkın,
- Deniz tutması rahatsızlığı olmayan,
- Bedence güçlü, el-göz koordinasyonuna sahip, işitme sorunu olmayan, sesleri ayırt edebilen,
- Sorumluluk duygusuna sahip, dikkatli, sabırlı, sakin
kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

- Gemi makineleri teknikerleri gemilerin makine dairesi, pompa dairesi, dümen dairesi gibi bölümlerinde görev yaparlar. Çalışma ortamı genellikle gürültülü, yağlı ve kirlidir. Çalışırken kaptan, başmakinist, yağcı ,silici gibi gemi personeli ile iletişim halindedir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Gemi makineleri teknikerlerinin çalışma alanları denizcilik sektörünün gelişmiş olduğu bölgelerdir. Ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olması nedeniyle, meslekte yüksek öğrenim görmüş meslek mensuplarına ihtiyaç duyulacağı söylenebilir. Yapılan araştırmalarda meslek elemanlarının Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı birlikler ve özel sektör gemilerinde iş bulabildikleri görülmüştür. Yabancı dil sorunu olmayan meslek elemanları yabancı bandıralı gemilerde de iş bulabilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi, çeşitli üniversitelere bağlı Meslek Yüksek Okullarının Gemi Makineleri Bölümlerinde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Meslek liselerinin Bilgisayarlı Nümerik Kontrol ( CNC ), Endüstriyel Mekanik, Gemi Makinaları, Hidrolik ve Pnömatik, Hidrolik ve Pnömatik Teknolojisi, İş Makinaları, İş Makinaları Bakım ve Onarım, İş Makinaları Operatörlüğü, Kalıp, Kalıpçılık, Konfeksiyon Makinaları Bakım ve Onarım, Makine, Metal İşleri, Metalurji, Metalurji ( Demir Çelik Metalurjisi) Nümerik Kontrollü Makineler, Tesviye, Endüstriyel Otomasyon Teknolojisi, (Mekani) ,Mekatronik bölümlerinden mezun olanlar/ olacaklar Gemi Makineleri önlisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.

Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden yada liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız geçiş sonunda kontenjan kalırsa,açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanına göre yerleştirilebilirler. Bunun için bölüme girmek isteyenlerin ÖSYM tarafından yapılan Öğrenci seçme sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli sayısal (SAY-1) puanı almaları gerekir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Gemi makineleri teknikerliğinin eğitim süresi 2 yıldır. Bu eğitim teorik ve pratik olarak verilmektedir.

Eğitim Süresince;
Denizde Güvenlik, Gemi Makinelerine Giriş, Teknik Resim, Mekanik Bilimleri, Denizcilik Kimyası, Fizik, Matematik, İngilizce, Bilgisayar Programlama, Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Temel İlk Yardım, Bilgisayar Uygulamaları, Termodinamik, Denizcilik İngilizcesi, Dizel Motorlar, Gemi Yardımcı Makineleri, Gemi Makineleri Operasyon ve Bakımı, Gemi İnşaatı, Elektroteknik, Denizde Güvenlik, Tıbbi İlk Yardım gibi dersler görürler.


MESLEKTE İLERLEME
Gemi makineleri ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Otomotiv Öğretmenliği Lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

Ayrıca, gerekli koşullara sahip olmaları ve Denizcilik Müsteşarlığı tarafından açılacak sınavlarda başarılı olmaları halinde İkinci Makinist ve Baş Makinistliğe yükselebilirler.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

Meslek eğitimi süresince herhangi bir kazanç sözkonusu değildir. Ancak isteyen öğrencilere koşulları uyması halinde Kredi ve Yurtlar Kurumunca yüksek öğrenim ve harç kredisi verilebilmektedir.
Eğitim sonrası kazanç ise çalışılan geminin yerli veya yabancı oluşu, geminin büyüklüğü, meslek elemanının bilgi ve deneyimine göre değişmekle beraber asgari ücretin 2 ila 5 katı arasında ücret aldıkları tespit edilmiştir.

Alıntı