Her türlü müzik tarzına uyum sağlayan, Türk müziğimizin en özel müzik aletlerinden olan klarnet; doğru tekniklerle kolay bir şekilde öğrenilebilir. Bu teknikleri doğru öğrenmenin yolu da iyi bir eğitmen eşliğinde çalışmaktır.

Öğrenmeye başlarken öncelikle klarnet tutma, ardından dudak pozisyonları, parmak egzersizleri ve sonrasında temel nota bilgileriyle birlikte gam, diyez ile müzik çalışmalarına başlanır. Bu çalışmalar sonucunda yaklaşık 4 ay içinde istenilen müzikler çalınabilir.

Klarneti tutuş pozisyonunda; parmaklar gevşek ve hafif bükük olmalıdır. Parmaklar deliklerin üzerinde ne yatay ne de çok dik olmalıdır. Vücut gerilmemeli, kollar vücuda fazla yapışmamalı, rahat olunmalıdır. Böylece diyaframdan kolaylıkla nefes alınabilir.

Klarnet üflemede en önemli tekniklerden biri de dudak pozisyonudur. Dudak pozisyonunda değişik şekillerde, ortada, yanda veya hiç dudak katlanmadan klarneti tutarak üflenebilir. Kendinize en uygun pozisyonu deneyerek seçebilirsiniz. Bu pozisyonu gerçekleştirirken; bekin (ağız) ağız içerisinde kalan kısmı alt ve üst dudak ile üst dişlerin desteğiyle sıkıştırılarak sesin oluşumu sağlanır. Bekin ağız içerisindeki kısmı 1,5 cm olmalıdır. Ayrıca bekin üst kısmına destek alabilmek için üst dişleri dayamalı ve alt dudak da alt dişlerin üzerine gelecek şekilde bükülmelidir. Bu arada havanın ağızdan çıkmaması için ağız kenarları iyi kapanmalıdır. Üflerken yanaklar şişirilmemeli, beki fazla sıkmamalı, doğru sesi elde edebilmek için uzun hava üflenmelidir.

Eğitim sırasında bol egzersizlerle parmak hareketleri hızlandırılır. Nota ve müzik bilgileri öğrenilir. Tüm bu çalışmalar için aslında en önemli detay sabır göstermektir. Böylece klarnet daha kolay öğrenilmiş olur.

Alıntı