TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ya da kısaca TOBB ETÜ, Türkiye Odalar ve Borsalar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından 2003 yılında Ankara'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 1 Temmuz 2003 tarihli ve 25155 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır.

TOBB ETÜ'yü Türkiye'deki diğer üniversitelerden ayıran en büyük farklılık Ortak Eğitim programıdır. Ortak eğitim programı sayesinde mezun olduğunda iş tecrübesi bulunan bireyler yetiştirmeyi öngören üniversite 2004–2005 eğitim-öğretim yılında Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi olmak üzere 3 fakültedeki, 7 bölüme alınan 270 öğrenciyle eğitim-öğretime başlamıştır.

Üniversite eğitimi süresince özel sektörde ya da çeşitli kurumlarda, toplamda bir yıl maaş alarak çalışma tecrübesi kazandıran ortak eğitim programını Türkiye'de uygulamaya başlayan ilk üniversite olan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, sektörün gereksinim duyduğu nitelikli insan gücünün sektöre kazandırılması, teorik ve pratik eğitimin birlikte verilmesini ve üniversite-sanayi koordinasyonunun sağlanmasını hedeflemektedir.


Tarih

Kuruluş Fikri

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin kurulması fikri 2000’li yılların Türkiye’sinde oluşmuştur. 2000’li yıllar Türkiye'nin büyük çapta bunalımlar yaşadığı bir döneme rastlamaktadır. Türkiye’nin bu dönemde yaşadığı ekonomik ve sosyal problemlerin pek çok sebebi bulunmakla birlikte, krizlerden bağımsız olarak bilhassa işsizliğe sebep olan etmenlerden biri de Türkiye’deki eğitimin özellikle yüksek öğretimde piyasanın taleplerine elverişli olmayan ve piyasanın istihdam etmek istemediği düşük nitelikte iş gücü arzından kaynaklanmaktaydı.

Diğer bir deyişle Türkiye’de üniversiteler ülkenin ihtiyaç duyduğu piyasa şartlarını bilen nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi ihtiyacına yeterince cevap veremiyorlardı. Bu dönemde Türkiye’deki iş dünyasının en büyük çatı kuruluşu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde kurulacak bir üniversite ile Türkiye piyasasına her alanda nitelikli iş gücü arzı fikri doğmuştur. Üniversite Türkiye’nin dünyaca tanınan bir araştırma ve akademik anlamda bilim üssü olmayı hedeflemektedir.

“ Türkiye’nin en büyük zenginliği genç, dinamik ve yeniliklere açık nüfusudur. Gençlerin geleceğe güvenle bakabileceği, kendilerini kanıtlayabileceği bir ortam sağlamadıkça, teknoloji ve üretimine gerekli önem vermedikçe Türkiye uzun vadede kaybetmeye mahkumdur. İşte bu gerçeğin bilinciyle, Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’ni kurma kararı aldık. Bu kararımız, toplumsal sorumluluğumuzun bir sonucudur. TOBB’un ve iş dünyamızın ülkemize yaptığı önemli bir katkıdır. TOBB ETÜ, kamunun ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu iş gücünü yetiştiren, ülkemize her alanda açılım sağlayacak araştırmaları yürüten bir üniversite olacaktır.

M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Haziran 2004 ”
—Milliyet, 18 Haziran 2004

Kuruluş

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'ni kurmak ve yönetmek amacıyla öncelikle TOBEV kurulmuş ve Ankara Asliye 32. Hukuk Mahkemesi'nin 19 Temmuz 2001 tarih ve 2001/491 sayılı kararı ile tüzel kişilik kazanmıştır. TOBEV Ana Tüzüğü 30 Eylül 2001 ve 24539 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır. Daha sonra 1 Temmuz 2003 tarih, 25155 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 4909 sayılı kanunla TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi kurulmuştur. Üniversite'nin Ana Yönetmeliği ise 8 Temmuz 2004 tarih, 25516 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır. TOBB ETÜ, 2004-2005 döneminde üniversitedeki 3 fakültedeki 7 bölüme alınan 270 öğrencisiyle eğitim-öğretime başlamıştır.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin üniversite kurma girişimi Yüksek Öğretim Kurulu’nda oy çokluğuyla kabul edilmesine karşın o dönemde bazı YÖK üyeleri bu girişimin bazı “irticacı” vakıf ve derneklere örnek olabileceği ve bu kurumların da üniversite kurmak isteyebileceği gerekçesiyle TOBB ETÜ'nün kurulmasına karşı çıkmıştır. Kurulda vakıf üniversitelerinin öğretim üyeleri TOBB’u savunmuştur.


Kuruluşundan Günümüze

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, öğrencilerinin üniversite hayatı boyunca çeşitli şirket veya kurumlarda çalışarak iş tecrübesi edinmesi imkânını sağlayan ortak eğitim programını Türkiye’de uygulamaya başlayan ilk üniversitedir. 2008 yılı verilerine göre en çok bilimsel yayın yapan akademisyenleri bünyesinde barındıran TOBB ETÜ, 2009 ÖSS sonuçlarına göre en başarılı ilk 100 öğrencinin 17'sinin de tercihi olmuştur.

2010 yılı sonuçlarına göre ise ilk 100'e giren 24 öğrenci eğitim hayatını TOBB ETÜ'de sürdürmeyi tercih etmiştir.TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, vakıf üniversiteleri içinde en yüksek burslu öğrenci kontenjanına %39 oranı ile sahip olan üniversitedir.

Üniversite kurulduğu tarihten bu yana büyümeye devam etmektedir ve günümüzde 5 fakülte, 21 bölümve 2 enstitü ile eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir.
TOBB ETÜ, 27 Aralık 2004 tarihinden bu yana hizmet veren Mesa Hastanesini 2010 yılında satın alarak, adını TOBB ETÜ Hastanesi olarak değiştirmiştir.

Böylece, üniversitede öğrenim görmek isteyen öğrenci adayları için tıp fakültesinin de önü açılmış bulunmaktadır. Önümüzdeki yıllarda Tıp Fakültesi binasının da inşa edilmesi ve bu bölüme de öğrenci alınması beklenmektedir.

Kampüs



TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi kampüsünden bir görünüm.


TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi fuaye alanından bir görünüm.
Ankara'nın Çankaya ilçesine bağlı Söğütözü semtinde bulunan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi kampüsü, 60.000 metrekarelik kapalı alana sahiptir ve 194.000 metrekareye kadar genişleme imkânı bulunmaktadır. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi kampüsüne Ankara Eskişehir yolu 100. yıl kavşağından erişilen Söğütözü caddesi üzerinden ulaşılır. Türkiye Noterler Birliği, Çevre ve Orman Bakanlığı Merkez Binası, ATV Ankara temsilciliği, Habertürk Ankara temsilciliği, Ankara Ticaret Odası, 2000'li yıllarda inşa edilen Armada alışveriş merkezi, Gazi Anadolu Lisesi ve AK Parti Merkez Binası gibi birçok önemli kurum bu semtte bulunmaktadır. Ayrıca üniversite bünyesinde bulunan TOBB ETÜ Hastanesi de Söğütözü’nde TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi kampüsüne çok yakın bir mesafede bulunmaktadır. Şehirlerarası Otobüs Terminali (AŞTİ) ve Ankaray (Raylı Sistem), kampüse yalnızca 4.5 km uzaklıktadır.
Çeşitli güzergahlardan üniversite kampüsüne karşılıklı olarak servis hizmeti vardır.

Spor


TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi spor merkezinde bulunan olimpik yüzme havuzu.
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi spor merkezinde bulunan olimpik havuz 25x50 metre ebatlarında ve 8 kulvarlıdır. Ayrıca yine spor merkezinde Fin hamamı, Sauna ve fitness salonu bulunmaktadır. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi spor salonundan üniversitenin öğrencileri ve idari personeli günün belli saatlerinde ücretsiz olarak yararlanabilmektedir. Spor merkezinde bulunan basketbol sahası lig standartlarındadır. OPTİMUM TED Ankara Kolejliler Basketbol Takımının BEKO Basketbol ligi maçları TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi spor merkezinde bulunan basketbol salonunda oynanmaktadır.

Sağlık

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ana binasında bir adet revir bulunmaktadır. Ayrıca TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi öğrencileri, akademik ve idari personeli TOBB ETÜ Sağlık ve Eğitim Kurumları A.Ş.’ye ait olan TOBB ETÜ hastanesinden indirimli olarak yararlanabilmektedir.

Sosyal Yaşam

Üniversite öğrencilerinin oyları ile seçilen temsilcilerden oluşan Öğrenci Konseyi her yıl bahar şenlikleri düzenlemektedir. Ayrıca sayıları 50’yi aşkın pek çok öğrenci topluluğu yıl boyunca çok çeşitli etkinlikler düzenlemektedir. Konserler Yabancı Diller Bölümü binası arkasında bulunan alanda düzenlenmektedir. 2011 yılında TOBB ETÜ’de bahar şenliği düzenlenmemiş, şenlik için ayrılan bütçe Pakistan’daki sel felaketinde zarar görenlere bağışlanmıştır.

Öğrenci Konukevi


TOBB ETÜ Öğrenci Konukevi

TOBB ETÜ Öğrenci Konukevi, biri kız ve biri erkek öğrenciler için olmak üzere iki bloktan oluşmaktadır. Konukevi 70.000 m²’lik[26] bir alana kurulmuştur. Ailesinin daimi ikametgahı Ankara'nın merkez ilçeleri dışında olan tam burslu öğrencilerin tümü konuk evinden ücretsiz olarak yararlanabilme hakkına sahiptir. Konukevi binalarına ek olarak açık ve kapalı otoparklardan oluşan tesis 2010 Eylül ayında hizmete girmiştir. Binalar, 2 bodrum kat, 1 zemin kat, 12 yatakhane katı ve 1 tesisat katından oluşmaktadır. 192 adet tek kişilik, 408 adet çift kişilik ve 24 adet engelli odalarında toplamda 1032 öğrenci barınma imkânı sağlamaktadır. Ayrıca 702'si kapalı alanda olmak üzere toplam 766 araçlık otopark kapasitesi bulunmaktadır.

Binada yatak odalarına ek olarak kafeterya, lokanta, etüd alanları, spor merkezi, ziyaretçi odaları, bavul emanet odaları, çamaşır ve kurutma makineleri, sosyal alanlar, güvenlik ve sağlık birimleri vardır. Yirmi dört saat sıcak su imkânı olan müstakil banyo ve tuvaletler ile otel standardında ısıtma-klima cihazları bulunan odalarda ayrıca kablosuz internet, telefon, elektronik kartlı giriş sistemi de bulunmaktadır. Ayrıca bina içerisinde öğrencilerin ve diğer konukların bir çok ihtiyacına cevap verecek tesisler ve bina dışında yeşil alanlar ile dinlenme mekânları bulunmaktadır.

Ayrıca TOBB ETÜ Yabancı Diller Bölümü bahçesi ile TOBB ETÜ Konukevi arasındaki Söğütözü Caddesi üzerinde bir üst geçit bulunmaktadır. Bu sayede konukevi ile kampüs arasında güvenli bir yaya trafiği sağlanmıştır.

Teknoloji Merkezi

9 Temmuz 2012 tarihinde üniversite bünyesinde faaliyet gösterecek Teknoloji Merkezi'nin temeli TOBB ETÜ Söğütözü kampüsünde atılmıştır.

Merkezin 20 milyon liralık bir maliyetle tamamlanacağı öngörülmektedir. Üniversite bünyesinde kurulacak Teknoloji Merkezi bünyesinde Türkiye'de bir ilk olacak olan ‘Su Türbini Araştırmaları Merkezi’ bulunacaktır. Böylelikle bu yatırımla merkezde model türbinlerin üretimi ve deneysel testlerin yapılması mümkün olabilecektir. TOBB ETÜ, bu yatırım sayesinde 5 yıl içerisinde câri açıkta 6 milyar dolarlık bir azalma sağlamayı hedeflemektedir.

Teknoloji Mekezinde bünyesinde kurulacak Su Türbini Tasarımı ve Testleri Merkezi 2 MW güç ile dünyadaki en büyük türbin test gücüne sahip olacaktır. Keza hâlen dünyada bulunan test merkezleri en fazla 1,6 Mw gücündedir.Ayrıca Mühendislik Fakültesi laboratuvarları da inşa aşamasındaki Teknoloji Merkezi binasında bulunacaktır.

Üniversiteye kabul

TOBB ETÜ her yıl yüz binlerce lise son sınıf öğrencisi ve mezununun Türkiye'deki devlet ve özel üniversitelere kabul edilmek için girdiği Lisans Yerleştirme Sınavı sonuçlarına göre lisans düzeyinde öğrenci kabul etmektedir. 2010 yılı sonuçlarına göre ÖSS sıralamasında ilk 100'e giren 24 öğrenci eğitim hayatını TOBB ETÜ'de sürdürmeyi tercih etmiştir.

TOBB ETÜ 2011 yılı kontenjanlarına göre 887 öğrenci alacağını ilân etmiştir.

TOBB ETÜ'ye giren öğrenciler, üniversite hayatının ilk eğitim döneminin başında İngilizce yeterlilik sınavına girmek zorundadır. Üniversite tarafından yapılan TOEFL ITP İngilizce yeterlilik sınavından 513 ve üzeri puan alanlar bölümlerine geçmeye hak kazanırken, sınavda başarılı olamayanlar İngilizce hazırlık programına alınırlar. Yine üniversite belirli koşulları sağlaması koşuluyla üniversite dışındaki TOEFL IBT , IELTS ve Cambridge ESOL sınavlarından alınan notlarla, öğrencilerin bölümlerine geçmesine olanak tanımaktadır. TOBB ETÜ üniversiteye kayıt yaptıran bütün öğrencilerine ücretsiz olarak öğrenim süreleri boyunca kullanılmak üzere dizüstü bilgisayar verilmektedir.



Eğitim Dili

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde eğitim dili kurulduğu dönemden 2008-2009 dönemine dek Türkçe olmuştur. Ancak bu dönemde Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'nca öğretim dili Türkçe olarak belirlenen üniversitelerde Zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı açılamayacağına dair karar verilmesi üzerine üniversitenin toplam müfredatının %70'i Türkçe, %30'u ise İngilizce olmak üzere eğitim vermesine karar verilmiştir.

Yabancı Dil Eğitimi

Üniversitede gerekli muafiyet koşullarını taşımayan tüm öğrenciler için İngilizce hazırlık sınıfı zorunludur. Üniversiteye girildiğinde yapılan TOEFL ITP sınavından 513 ve üzeri puan alan öğrenciler bölümlerine geçebilmekte, başarısız öğrenciler ise Hazırlık sınıfına alınmaktadır. Üniversiteden mezun olma koşulu ise TOEFL IBT sınavından en az 80 puan almaktır. Uluslararası Girişimcilik öğrencileri hazırlık sınıfında hem Rusça hem de İngilizce dil eğitimi almaktadır.

TOBB ETÜ Yabancı Diller Bölümü, 2006 yılında AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından verilen 2006 Avrupa Dil Ödülü'ne layık görülmüştür.Ödül, TOBB ETÜ Yabancı Diller Bölümü'nün geliştirdiği ve uygulamakta olduğu yabancı dil öğrenenlerin okuma, yazma ve konuşma becerilerinin geliştirilmesini amaçlayan projeye verilmiştir.
Üniversitede ikinci yabancı dil eğitimi üçüncü sınıf lisans öğrencilerinin tamamı için zorunludur. Öğrenciler; Almanca, Rusça, Fransızca, Japonca, Arapça, Çince, İtalyanca ve İspanyolca dilleri arasında bir seçim yaparlar. İkinci yabancı dil eğitimi iki yıl sürmektedir.

Ayrıca gerekli muafiyet koşulunu sağlayamamış öğrenciler için bölüm İngilizce dersleri İNG001, İNG002, İNG003 ve İNG004 kodlu dersler olmak üzere toplam dört dersten oluşmaktadır. Üniversitedeki yabancı dil dersleri 5 Ocak 2009 tarihinde kullanıma açılan Yabancı Diller Bölümü binasındadır. Bu derslerden İNG001 ve İNG002 TOEFL IBT becerilerini temel alan bir program içermektedir. İNG 001 dersi İNG002 dersi için önkoşuldur ve İNG002 dersi sonunda öğrenciler gerçek TOEFL IBT sınavına alınırlar. İNG 002 dersi İNG003 ve İNG004 dersi için ön koşuldur. İNG003 kodlu ders İngilizce Akademik Yazma Becerileri dersidir. İNG004 kodlu ders İngilizce sunum becerilerini kapsar. İNG004 kodlu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler bölüm İngilizce dersleri programlarını başarı ile tamamlamış olurlar. TOBB ETÜ Yabancı Diller Bölümü ETS'nin resmî TOEFL IBT merkezidir.

Burslu Öğrenciler

Burslu kontenjanlara giren öğrencilerden öğrenim süresi boyunca ücret talep edilmez. Ayrıca ek olarak LYS'de ilgili puan türlerinden sıralamada ilk 100'de olan öğrencilere aylık 350 lira ilâ 2000 lira arasında yaşam katkı payı ödemesi yapılmaktadır.

Ayrıca üniversitede ücretli olarak eğitim almakta olan öğrencilerden bir akademik yıl içinde ders yükünün tamamını almış ve dönem sonundaki yıllık akademik ortalaması 3.50'nin üzerinde olan öğrenciler bir sonraki akademik yılda eğitim ücretinden muaf tutulmaktadır.

TOBB ETÜ Hastanesi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi bünyesinde bir tıp fakültesi kurmak amacıyla 2010 yılında Mesa Hastanesi'ni satın almıştır. Hastane, TOBB ETÜ ana kampüsüne çok yakın bir mesafede bulunmaktadır.

TOBB ETÜ Hastanesinde, 100 yatak kapasitesi ve 8 ameliyathane bulunmaktadır. Hastane; Ağız ve Diş Sağlığı, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Gastroenteroloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Göz Hastalıkları ünitelerinin yanı sıra Anestezi ve Reanimasyon, Beslenme ve Diyetetik, Biyokimya, Dermatoloji, Endokrinoloji, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Genel Cerrahi, Göğüs Hastalıkları, İç Hastalıkları, Kalp Damar Cerrahisi, Kardiyoloji, Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları, Mikrobiyoloji, Nöroloji, Nöroşirürji, Ortopedi ve Travmatoloji, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Üroloji branşlarında hastalara hizmet vermektedir. Bunlara ek olarak, Kalın Bağırsak Hastalıkları Tanı ve Tedavi Birimi, Omurga ve Omurilik Hastalıkları Tanı ve Tedavi Birimi, Karaciğer – Safra Kesesi – Pankreas Cerrahi Birimi, Meme ve Endokrin Cerrahisi Birimi gibi özel üniteleri bulunmaktadır. Radyoloji, Biyokimya ve Mikrobiyoloji Laboratuarlarının yanında Patoloji Laboratuarı yer almaktadır.

Ortak Eğitim Programı


İş dünyasıyla üniversiteyi bir araya getirmeyi amaçlayan Ortak Eğitim programı, TOBB ETÜ öğrencilerinin eğitim aldıkları esnada, kendi bölümleri ile alakalı bir sahada asgari ücret alarak çalışmalarını ve bu sayede meslekî becerilerini geliştirmelerini hedefleyen programlı bir eğitim yöntemidir. TOBB ETÜ’de ortak eğitim 2005 yılında uygulanmaya başlamıştır.[36] Ortak Eğitim kuramsal eğitim ile uygulamalı eğitimi çeşitli evrelerle bir araya getirmektedir. TOBB ETÜ öğrencilerinin tamamı, ikinci sınıftan başlayarak her eğitim döneminde üç buçuk ay süreyle bir kurumda ya da firmada maaş alarak tam zamanlı olarak görev yapmakta ve böylelikle hem aldığı kuramsal bilgiyi uygulamalı olarak öğrenme olanağına sahip olmakta hem de henüz öğrenci olduğu dönemde iş hayatı içinde yer alma şansını yakalayabilmektedir. Öğrenciler program kapsamında çalışmaya başlamadan önce OEG 101 kodlu dersi alırlar. Bu ders ortak eğitim programının dünyadaki tarihi, şirket ve kurumların yapıları, yasal hususlar ve yönetmelikler gibi konuları içermektedir. Dersten başarılı olmak program kapsamında çalışmaya başlayabilmek için bir önkoşuldur

Öğrencilerin ortak eğitim programı kapsamında iş yerlerinde yapacağı işler ve öğrenecekleri önceden tanımlanmıştır. İş yerleri iş yeri eğitmeni verirler. TOBB ETÜ'nün anlaşmalı bulunduğu 832 firma vardır. Bu kapsamda Koç, Sabancı, Zorlu, Borusan, Eczacıbaşı, Yapı Kredi Bankası, Kale, Ülker, Sanko, Siemens, Nurol, Dinçkök, Akfen, TAV, Coca-Cola, Deloitte, PwC, Toyota, Türk Telekom, Tofaş, Karsan gibi firma ve holdingler; TAI, Havelsan, Roketsan, FNSS gibi savunma sanayi kuruluşları, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı, İktisadi Kalkınma Vakfı, DEİK, TİKA, RTÜK, TEPAV, Dış Politika Enstitüsü gibi kurumlar TOBB ETÜ Ortak Eğitim programı kapsamında öğrencilerin iş becerilerini geliştirebileceği kurumlardan birkaçıdır.

Üniversite tarafından ortak eğitimdeki öğrencilere habersiz ve haberli denetimler yapılır. Ortak eğitim sonrasında öğrenciler çalıştıkları dönemle ilgili rapor hazırlar ve bu raporlarını akademik danışmanlarına sunarlar. Öğrencinin akademik danışmanı öğrencinin raporunun ve sunumunun incelenmesinin ardından, öğrenciyi başarılı veya başarısız kabul eder. TOBB ETÜ öğrencileri üniversiteden mezun olabilmek için 3 dönemlik ortak eğitim programını başarılı olarak tamamlamış olmak zorundadır. Mezuniyet sonrası diplomayla birlikte ortak eğitim programı kapsamında meslekî eğitim aldığını gösteren belge verilmektedir. Üniversitenin ilk mezunlarının %60’ı daha önce ortak eğitim programı kapsamında çalıştıkları kuruluşlarda işe başlamıştır.

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, dünyada ortak eğitim ile eğitim veren yüksek öğretim kuruluşlarını bir araya getiren ve programın evrensel anlamda geliştirilmesini amaçlayan Dünya Ortak Eğitim Konseyi ve Meclisi (WACE) adlı kuruluşun üyesidir.

Dünyada çeşitli ülkelerde yaklaşık 100 yıldır uygulanan ortak eğitim bugün dünyada 40'ı aşkın ülkede üniversiteler tarafından uygulanmaktadır.Drexel ve Northeastern üniversiteleri ortak eğitim programını uygulayan en köklü ve güçlü ağlara sahip üniversitelerdir. Drexel Üniversitesi'nde uygulanan ortak eğitim modelinde öğrenciler 6 ay teorik, 6 ay ise pratik eğitim alırlar.

Araştırma ve Uygulama Merkezleri



TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nin Logosu
Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi
Bankacılık ve Finansal Risk Araştırma ve Uygulama Merkezi
Teknoloji Geliştirme ve Uygulama Merkezi
Enerji Araştırmaları ve Uygulama Merkezi
Ekonomik Araştırmalar ve Uygulama Merkezi
Küresel Araştırmalar ve Uygulama Merkezi
Özel Sektör Geliştirme, Araştırma ve Uygulama Merkezi
Sosyal ve Kültürel Araştırmalar ve Uygulama Merkezi

Ünivesitenin Yapısı

Akademik Birimler
Mühendislik Fakültesi
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Biyomedikal Mühendisliği Bölümü [3]
Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü [4]
Endüstri Mühendisliği Bölümü [5]
Makine Mühendisliği Bölümü [6]
Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü [7]
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi [8]
İktisat Bölümü [9]
İşletme Bölümü [10]
Siyaset Bilimi Bölümü [11]
Uluslararası İlişkiler Bölümü [12]
Uluslararası Girişimcilik Bölümü [13]
Hukuk Fakültesi
Hukuk Bölümü [14]
Fen Edebiyat Fakültesi [15]
Tarih Bölümü [16]
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Matematik Bölümü [17]
İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü
Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi [18]
Endüstri Ürünleri Tasarımı [19]
Görsel İletişim Tasarımı [20]
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı [21]
Sanat ve Tasarım [22]
Moda ve Tekstil Tasarımı [23]
Mimarlık [24]
Yabancı Diller Bölümü
Yabancı Diller Bölümü [25]
Enstitüler
Fen Bilimler Enstitüsü [26]
Sosyal Bilimler Enstitüsü [27]

Akademik yıl

TOBB ETÜ'de akademik yıl üç yarıyıldan oluşmaktadır. Akademik yılın birinci dönemi genellikle eylül ayının ikinci haftasında başlamakta ve Aralık ayının sonunda tamamlanmaktadır. İkinci dönem, Ocak ayının ikinci haftasında başlamakta ve Nisan ayının ortasında sona ermektedir. Üçüncü dönem ise Nisan ayının sonunda başlamakta ve Ağustos ayının ikinci haftasında sona ermektedir. Öğrenciler 2. sınıftan itibaren 3 dönemlik eğitimlerinin 2 döneminde teorik eğitim alırken, diğer 1 dönem Ortak Eğitim Programı kapsamında çeşitli kurum veya şirketlerde ücretli olarak çalışırlar.

Öğrenci Toplulukları

TOBB ETÜ'de öğrencilerin bireysel ve sosyal gelişimlerine büyük önem verilir. Öğrencilerin oluşturduğu toplulukların ya da bireysel faaliyetlerinin destekleyicisi başkanlığını iki yıldır Ali Fuat Bilkan'ın yürüttüğü Öğrenci Etkinlikleri Komitesi (ÖEK)'dir. İlk yılında 22 öğrenci topluluğu bulunan üniversitede, ikinci yılında 28 topluluğun, üçüncü yılında ise 45 toplululuk kurulmuştur. Üniversitede faaliyet gösteren topluluklar şunlardır:


1907 Üniversiteli Fenerbahçeliler Birliği TOBB ETÜ
Aikido Topluluğu
Avrasya Stratejik Araştırmalar Topluluğu
Basketbol Topluluğu
Bilgisayar Topluluğu[28]
Bilişim Teknolojileri Topluluğu
Dış Ticaret Topluluğu [29]
Diplomasi Topluluğu
Doğa Sporları Topluluğu
Düşünce Masası Topluluğu
Ekonomi Topluluğu
Engelsiz TOBB ETÜ Topluluğu
Eşli Danslar Topluluğu
Fotoğraf Topluluğu
Futbol Topluluğu
Genç Atatürkçüler Topluluğu
Genç Girişimciler Topluluğu
Genç Yazarlar Topluluğu
Gezi, Kültür ve Tanıtım Topluluğu
Güzel Sanatlar Topluluğu
Havacılık Topluluğu
Hukuk Topluluğu
İşletme Topluluğu
İletişim ve Medya Topluluğu
Masa Tenisi Topluluğu
Matematik Topluluğu
Medya ve İletişim Topluluğu
Model Birleşmiş Milletler Topluluğu
Motor Sporları Topluluğu
Eskrim Topluluğu
Münazara topluluğu
Radyo ETÜ
Rock Topluluğu
Satranç Topluluğu
Sinema ve Tiyatro Topluluğu
Sosyal Araştırmalar Topluluğu
Karikatür ve Mizah Topluluğu
Küresel Düşünce Topluluğu
Sosyal Dayanışma Topluluğu
Sosyal Araştırmalar Topluluğu
Tarih Topluluğu
Teknoloji Topluluğu
TOBB ETÜ IEEE Öğrenci Kolu
TOBB ETÜlü Aslanlar
TOBB ETÜlü Kartallar
Trabzonspor Topluluğu
Türk Halk Dansları Topluluğu
Türk Müziği Topluluğu
Türk Sanat Müziği Topluluğu
Uluslararası Demokrasi Topluluğu
Yüzme Topluluğu
Türkçe Topluluğu
Uzakdoğu Sporları Topluluğu
Endüstri ve Verimlilik Topluluğu
Voleybol Topluluğu

Projeler

17 Eylül 2011 tarihinde TOBB ETÜ'nün bazı fakültelerinin Sivas'ta kurulmasına ilişkin protokol imzalanmıştır.Haziran 2012'de Sivas'ta hâlen inşa halinde olan Fuar Kongre ve Kültür Merkezi binalarının üst kullanım hakkı TOBB ETÜ'nün Sivas'ta kuracağı fakültelere devredilmiştir.

Üniversitenin mütevelli heyeti başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 19 Şubat 2012 tarihinde TOBB ETÜ'nün bir fakültesinin Diyarbakır'da kurulmasının planlandığını açıklamıştır.

TOBB ETÜ'de tıp fakültesi kurulmasıyla ilgili karar 11 Ocak 2012 tarihinde Resmî gazetede yayınlanmıştır. Önümüzdeki yıllarda TOBB ETÜ tıp fakültesine öğrenci alınması beklenmektedir.

Rusya ve Rusça alt bölümleriyle eğitime başlayan Uluslararası Girişimcilik bölümü için Rusçanın yanı sıra Arapçaya ilişkin bir programa başlanması planlanmaktadır.

Fransa meclisi genel kurulunun, 1915 olaylarının soykırım olmadığı yönündeki ifadelerin suç sayılmasını öngören yasa teklifini kabul etmesinin ardından TOBB ETÜ'de bu konular üzerinde araştırma yapacak bir enstitünün kurulması kararlaştırılmıştır.

Alıntı