Formülü:

Farmakolojik özellikleri:

Endikasyonları:

Duyarlı Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, Streptococcus pnoumoniae, Corynebacterium diphtenae, Haemophitus influenzae, Haemophilus panainnuenzaeb Branhamella catarrhalis, Acinefobacter, Yersinia, Legionella pneumophila, Bordetella pertussis, Bordetella parapertussis, Shigella, Pasteurella, Vibrio cholera, parahaemolyticus, Pleisiomanas shigelloides, Bacteroides İragilis, Clostridium perfiringens, Peptococcus, Peptostreptococcus Fusobacterium necrophorum, proprinibacterium acnes, Chlamydia irachomatis, Treponema pallidum, Neisseria gonorrhoeae, Haemophilus duorey, Borrelia burgdorteri, Chlamydia pneumoniae, Toxoplasma gondii. Mycoplasma pneumoniae. Mycoplasma hominis, Ureaplasma eraliyticum, Pneumocystis carinii. Mycobacterlum avium, Campylobacter ve Listeria monocytogenes gibi mikroorganizmalann neden olduğu; Solunum yolu enfeksiyonları, deri ve yumuşak doku enfeksiyonları, otitis media ve komplikasyonsuz genital chlamydia enfeksiyonlarında endikedir.Kontrendikasyonları:

Azro, bileşimindeki herhangi bir maddeye ya da herhangi bir makrolid grubu antibiyotiğe karşı aşırı duyarlılığı olduğu bilinen kişilerde kullanılmamalıdır.
Uyarılar/Önlemler:

Preparat yemeklerden 1 saat önce veya 2 saat sonra kullanılır. Renal ve hepatik yetmezliklerde kullanılmaz. Ergot türevleriyle birlikte kullanılmaz. Gebelerde ve laktasyonda kulanılmaz. Siklosporinle aynı zamanda kullanılınca dikkatli olunmalıdır. Plazma digoksin düzeyinin artmasına neden olur. Antasitlerle aynı zamanda kullanılmaz.
Yan etkiler/Advers etkiler:

Diyare, karın ağrısı, bulantı, kusma ve notrofili gibi yan etkiler görülebilir.

İlaç etkileşimleri:

Azitromisin, birlikte alındığında emilimi yavaşladığından, antasitlerden 1 saat önce ya da 2 saat sonra alınmalıdır.

Azitromisinin teofilinle etkileşimi konusunda yeterli bilgi yoktur. Ancak diğer makrolidler ile teofilinin birlikte uygulanması sırasında teofilin serum konsantrasyonu yükselebilir. Bundan dolayı, azitromisin ve teofilinin birlikte verilmesi gerekiyorsa, teofilinin plazma düzeyleri yakından izlenmelidir.
Sitokrom P450 sistemiyle metabolize olan karbamazepin, siklosporin ve heksobarbital gibi ilaçların, azitromisinle birlikte kullanıldıklarında, serum düzeylerinde yükselme olabilir. Siklosporinle etkileşme olasılığı yüzünden, siklosporin düzeyleri izlenmeli ve gerekli durumlarda doz ayarlamaları yapılmalıdır.

Bazı makrolidlerin digoksinin biyotransformasyonunu yavaşlattığı bilinmektedir. Her ne kadar azitromisinin böyle bir etkisi saptanmamışsa da, birlikte kullanım sırasında digoksin düzeyleri izlenmelidir.

Diğer makrolidlerde olduğu gibi azitromisin de, ergot türevleriyle birlikte kullanılmamalıdır.

Azitromisin ve varfarin birlikte uygulandığında klinikte antikoagülan etkinin arttığı gözlenmiştir.

Azitromisin triazolamın klirensini düşürebileceğinden farmakolojik etkisinde artış gözlenebilir.