Kurutulmuş yaprakları, tazesi, çayı, suyu ve yağı ile türlü şekillerde kullanılan nanenin sindirimi düzenleme, bağışıklık sistemini güçlendirme, ağız kokusunu önleme, öksürüğü ve bronşiti önleme, kalp çarpıntısını azaltma ve bulantıyı geçirme gibi birçok faydası vardır. Geçmişten bugüne alternatif tıpta yeri oldukça büyük olan nane günümüzde modern tıbbın da kaynaklarından kabul edilen, üzerine çokça bilimsel araştırma yapılan bitkilerden biridir.

Nane çayı da taze nane bitkisinden elde edilen içimi keyifli bir çay türüdür. Nane çayı nasıl içilir anlatmadan önce nane çayının sayısız faydalarından bahsetmekte yarar var.



Nane Çayının Faydaları
Nane çayı boğaz kuruluğuna ve öksürüğe iyi gelir.
Nane çayının buharı tıkalı burnu ve nefesi açmada faydalıdır.
Mide bulantısını geçirir.
Sindirimi düzenler.
Ağız kokusunu gidermede oldukça etkilidir.
Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için soğuk algınlığının daha hızlı geçmesini sağlar.
Kusma hissini yok eder.
Kadınlarda hormon seviyesini düşürerek tüylenmeyi azaltmada yardımcı olur.
Antioksidan etkisi vardır.
Mide krampları, gaz, şişkinlik, hazımsızlık problemlerini giderir.

Fas Çayı denilen Nane Çayının özellikleri nelerdir?
fas-çayı-nane-çayı

Nane çayı denilince bilenler ya da yerinde ziyaret edenlerin aklına ilk gelen şey Fas çay seremonisidir. Fas’a özgü geleneksel içeçek olan nane çayı bu ülke sınırları içinde alışılmışın dışında bir sunuma ve öneme sahiptir. Fas’ın naneli çayı bütün Batı Arap dünyasında yaygın olarak tüketilir. Nane yaprakları ile hazırlanan bu yeşil çay kendine özgü bred denilen demliği ve kisan denilen çay bardakları ile erkekler tarafından hazırlanıp servis edilir. Servis sırasında kullanılan büyük bakır ya da çelik tepsilere de sinia adı verilir. Alışkın olduğumuz Türk çayından farklı olarak şeker naneli yeşil çay demlenirken konur. Seremoninin bir parçası ise çayı yüksekten dökerek çay üzerinde köpük oluşmasını sağlamaktır. Fas’ta nane çayı seremonisi insanları bir araya toplayan kültürel bir gelenektir. Fas’a yolunuz düşerse turistik bölgelerde sıkça rastlayacağınız, yaklaşık yarım saat süren Fas Çayı Seremonisine katılmayı ihmal etmeyin.

Nane Çayı Nasıl İçilir?
Ülkemizde nane çayı genellikle sağlık amaçlı içilmektedir. Yukarıda faydalarını anlattığımız nane çayını evde hazırlamak için taze nane yapraklarına ve sıcak suya ihtiyacımız olacak.

Kurutulmuş nane yerine taze nane alarak evde kendiniz kurutun. 2 yemek kaşığı kurutulmuş taze nane yapraklarını bir fincan kaynamış suya atın. Fincanın üzerini kapatarak 15 dakika boyunca demlemeye bırakın. Demleme sonrası nane çayını süzerek içine bal ya da şeker atıp içebilirsiniz. Nane çayı sıcak olarak günde 2 kez tüketilebilir. Yaz aylarında dilerseniz soğutarak da içebilirsiniz.