İspanyolca ilk etapta zor bir dilmiş gibi görünse de orta düzeyde İngilizce bilen kişiler için kısa sürede öğrenilebilen bir dildir. Birçok Akdeniz ülkesinde konuşulan İspanyolca, İtalyanca ve Portekizce ile de benzerlik göstermektedir.

İspanyolca başlangıcı yavaş yapılmaktadır. İlk zamanlarda zorlanılan bir dil olduğu için temel kısımlar iyice öğrenildikten sonra ilerlenebilmektedir. Başlangıç seviyesi geçildikten sonra hızlı bir şekilde ilerlemek mümkün olabilmektedir.

İspanyolca gramer yapısı olarak Türkler için çok zor bir dil değildir. Sadece başlangıç bölümlerinde bazı zorluklar yaşanabilmektedir. İspanyolcada artikel kavramı olduğu için her kelimeyi ayrı bir şekilde ezberlemek gerekmektedir. Artikel yapısından dolayı İspanyolcada her kelime önüne dişilik ve erkekliğine göre farklı ön ekler almaktadır. Dil yapısına göre İspanyolcada bazı kelimeler belirli kurallara göre okunmaktadır. İspanyolca okunduğu gibi yazılmayan ve yazıldığı gibi okunmayan bir dildir. İspanyolca gırtlak yapısı bakımından Türkçe ile benzerlik taşımaktadır. Bu nedenle telaffuzda çok fazla zorluk yaşanmamaktadır.

İspanyolca Latin dil ailesinin bir mensubudur. İspanyolcada konuşma esnasında daha çok gırtlak kullanılmaktadır. İspanyolcanın fonetik yapısı buna çok uygundur. Özellikle belirli bölgelerde, İspanyolcanın bazı aksanlarda bu durum daha fazla görülmektedir. İspanyolcada tonlamalar ve aksanlar çok önemlidir. Bu aksanlar kelimenin yapısını değiştirebildiği için İspanyolca öğrenecek olan kişilerin bu aksan yapılarına dikkat etmesi gerekmektedir. İspanyolcada soru eki veya edatı gibi bir yapı yoktur. İspanyolcada soru sorulacağı zaman vurgu kullanılmaktadır. Soru cümlelerinde vurgunun mutlaka belirtilmesi gerekmektedir.

İspanyolca konuşurken tıpkı İtalyanca ve Türkçede olduğu gibi jest ve mimiklerin önemli bir yeri vardır. Bu durum tüm Akdeniz dillerinde görülmektedir. İspanyollar konuşurlarken karşısındaki kişiye çok fazla dokunabilmektedir. Bu durum Türkler için pek de alışılmış bir durum olmasa da İspanyolca öğrenenecek olan kişilerin bu gibi kültürel özellikleri göz önünde bulundurması gerekmektedir. Bununla birlikte İspanyolca konuşan kişiler dilin fonetik yapısını çok duygusal bir şekilde kullanabilmektedir. İspanyolcanın yapısından dolayı, istek, kızgınlık, korku ve heyecan ifadeleri rahat bir şekilde anlaşılabilmektedir.

Bu gibi diğer etkenlerin yanında İspanyolca gramer kitaplarından başlanarak dilin kendine has kuralları mutlaka öğrenilmelidir. Özellikle artikeller ve fiil çekimleri sık sık tekrar edilmelidir. Fonetik yapıyı öğrenmek için de İspanyolca diyaloglar dinlemek gerekmektedir.

Alıntı